Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Lunds universitet samarbetar med Sida och AUDA-NEPAD kring hållbar utveckling i Afrika

En kvinnlig och två manliga kursdeltagare från Afrika på föreläsning
Deltagare på kursen “Innovation, Transformation and Resilience for Sustainable Development” lyssnar till Mats Benner, dekan på Ekonomihögskolan. Foto: Kennet Ruona

Afrikanska unionens organisation för utvecklingssamarbete (AUDA-NEPAD) kom med en delegation till Lund i maj för att stärka och vidareutveckla samarbetet kring utbildning för afrikanska yrkesverksamma. För andra året i rad pågår en uppdragsutbildning inom innovationspolicy och innovationsledning, genom institutionen för Ekonomisk historia. I maj fick de afrikanska deltagarna sin undervisning i Lund och gästades av såväl Sida som AUDA-NEPAD, vilka båda är med och finansierar utbildningen.

Vi kommer med solen, sade en deltagare apropå det fina majvädret som mötte dem i Lund. Det sorlas och är god stämning när de minglar inför dagens besök av AUDA-NEPAD och Sida. Efter en urvalsprocess har de blivit antagna till den andra av fyra omgångar av uppdragsutbildningen Innovation, Transformation and Resilience for Sustainable Development.

Programmet är en del av ett större projekt som drivs av AUDA-NEPAD och kallas African Science, Technology and Innovation Indicators Initiative (ASTII). Det syftar till att ge en skjuts framåt för användandet av indikatorer när det gäller forskning, teknik och innovation. Detta i planering och policy på nationell, regional och kontinental nivå i Afrika.

Andreas Bryngelson
Andreas Bryngelson, affärsutvecklare på LUCE. Foto: Johan Persson

– Genom vår uppdragsutbildning får deltagarna ökad kännedom om innovationers roll i en hållbar utveckling, samtidigt som de bygger upp ett värdefullt nätverk. Som universitet får vi givetvis också en hel del ut av det här. Dels genom att ta del av deltagarnas erfarenheter och dels genom de kontakter vi utvecklar med deras organisationer, säger Andreas Bryngelson på Lunds universitets avdelning för uppdragsutbildning (LUCE) som koordinerar deltagarnas och delegaternas vistelse i Lund.  

Styrkan – det panafrikanska perspektivet

Claes Kjellström, forskningssekreterare på Sidas Afrika-enhet, betonar vikten av det panafrikanska perspektivet där hela Afrikas utveckling står i fokus.

Jag tycker att det är en viktig framgångsfaktor att det här projektet som berör statistiska metoder inkluderar alla länderna, de starkare och de svagare. Det är väsentligt att vi når hela kontinenten och inte bara de länder där Sida traditionellt är verksamt, det vill säga i östra och södra Afrika.

Förutom att ge den här uppdragsutbildningen är målsättningen att publicera en statistisk årsbok: African Innovation Outlook. Den har kommit i tre upplagor hittills och ytterligare en ska komma under 2024 eller början av 2025.

Det är en viktig output från den här insatsen, som handlar om hur det står till i Afrikanska unionens medlemsländer, det vill säga omkring 55 länder, säger Claes Kjellström.

Claes Kjellström
Claes Kjellström, forskningssekreterare på Sidas Afrika-enhet. Foto: Kennet Ruona

Känsla för svenska universitets uppfattning om akademisk frihet

Samarbetet med Lunds universitet ser Sida som mycket positivt.

– Vi vill ju gärna att svenska universitet ska engageras i utvecklingsarbetet. Det här är ett utmärkt exempel på det. Deltagarna på utbildningen får en känsla för svenskt universitetsliv, svensk forskning och svenska universitets uppfattning om akademisk frihet. Det är betydelsefullt. En transparent diskussion är inte alltid given vid många afrikanska universitet, säger Claes Kjellström.

Lukovi Seke, projektledare för ASTII-projektet och som ingår i delegationen från AUDA-NEPAD, menar att en annan fördel med att deltagarna kommer till Lunds universitet och Sverige är att de tas ur sin egen kontext.

– Några av de höga tjänstemännen skulle känna sig generade över att sitta med andra mer juniora tjänstemän i en undervisningslokal på kontinenten. Det undviker vi när de istället får sin utbildning här.

Han poängterar att en styrka ju är att kursen samlar både starkare och svagare länder. Det finns tjänstemän på kursen som i hög grad är involverade i mätning av forskning, teknik och innovation idag och sådana som är fokuserade på policyer i sina yrken, men aldrig tidigare deltagit i en utbildning lik den här.  

– De förs alla hit till Lunds universitet och använder Sverige som en av förebilderna när det kommer till innovation, säger Lukovi Seke.

Lukovi Seke
Lukovi Seke, projektledare för AUDA-NEPAD:s projekt African Science, Technology and Innovation Indicators Initiative (ASTII). Foto: Kennet Ruona

Tuffare förutsättningar väntar

Programmet, som Lunds universitet ger i fyra omgångar 2021-2025, syftar ytterst till att bidra till den afrikanska kontinentens vision; Agenda 2063 – “the Africa we want”.

– Det gör stor skillnad, då det hjälper till att säkerställa att länderna i Afrika tar fram evidensbaserade policyer. Olika indikatorer kan ju tala om för oss vad olika länder behöver fokusera på. Man kan helt enkelt se var man avviker från spåret, säger Lukovi Seke.

De sista två omgångarna av utbildningen kommer emellertid att bli tuffa.

– År 2024 och 2025 är det inte säkert vi kan finansiera tjugo deltagare, som vi gjort varje omgång hittills. Regeringen har minskat budgeten för forskningssamarbeten för de kommande tre åren och vi har fått skära ner på våra insatser i detta projekt med över hälften, säger Claes Kjellström.

Sida, liksom AUDA-NEPAD, kommer dock att försöka verka för att andra givare kommer in i bilden också. Allt för att stärka projektet.

Kontakt

  • Kursansvarig Martin Andersson, docent vid Ekonomisk-historiska institutionen, martin [dot] andersson [at] ekh [dot] lu [dot] se (martin[dot]andersson[at]ekh[dot]lu[dot]se)
     
  • Affärsutvecklare Andreas Bryngelson, avdelningen för uppdragsutbildning (LUCE), andreas [dot] bryngelson [at] education [dot] lu [dot] se

AUDA-NEPAD

Förkortningen AUDA-NEPAD står för the African Union Development Agency-New Partnership for Africa’s Development

Intresserad av forskning och samhälle?
Prenumerera på Apropå!

I nyhetsbrevet Apropå varvas senaste nytt från Lunds universitet med kommentarer till aktuella samhällshändelser från några av våra 5000 forskare.