Lunds Universitet
1813 Lunds universitet C2r RGB
Lundensaren träffar Karin Ebbinghaus
3284 Lundensaren Ebbinghaus
Ny karriärbana ledde till toppen av elvägsbolag
- Jag är VD på Elonroad där vi arbetar för att förändra hur människor transporterar sig, alltså ingen lätt utmaning, berättar Karin Ebbinghaus i inledningen av vår digitala intervju.

Karin är lundajuristen som har valt att svänga av från den traditionella karriärbanan som jurist för att istället satsa helhjärtat på att förändra framtidens transport- och kommunikationssektor. Den egna karriären beskriver Karin som en effekt av den s k bananskalsprincipen, hennes egen version av uttrycket för att man av en slump hamnar någonstans utan att riktigt veta hur du hamnade där.

Men låt oss börja från början. Varför var det just juridikstudierna som lockade Karin till Lund?
- Ska jag vara helt ärlig, så fanns det inte så många alternativ för mig att välja på efter gymnasiet. Jag hade pluggat humanistisk linje och saknade då en mattekurs som behövdes för att vara behörig till många universitetsprogram, avslöjar Karin.

Vid studentexamen, i början av 90-talets finanskris, tyckte Karins föräldrar att hon skulle välja en utbildning med goda framtidsutsikter. Valet föll därför på juristlinjen i Lund. 1992 lämnade Karin hemstaden för att kliva in i Juridicums dåvarande lokaler i Gamla Kirurgen i Lund. Där skulle hon spendera hela studietiden, varvat med engagemanget som nationsaktiv på Kalmar Nation.

När Karin ombeds se tillbaka på sin juristutbildning och på vilket sätt de har gjort nytta i hennes karriär, säger hon:
- Som juriststudent lär man sig konsten att snabbt ta till sig mycket information och förhålla sig till bestämda spelregler. Vi får dessutom mycket övning i att analysera olika alternativ och perspektiv, en bra grund i kritiskt tänkande.

Vid millennieskiftet var Karin nybakad jurist och startade sitt arbetsliv på advokatbyrån Linklaters (dåvarande Lagerlöf & Leman). Karriären fortsatte på advokatbyrån Vinge som Business Development Lawyer och därefter som chef på E&Y Laws avdelning i Skåne. Karin berättar att tiden som juridisk rådgivare gav många värdefulla insikter om problemlösning:
- En av de mest lärorika aspekterna av att vara juridisk rådgivare är att man lär sig att se mönster. Ett företag kan uppleva att de själva sitter med ett unikt problem, men i verkligheten är det samma problem som många andra har. Och det finns lösningar.

Efter drygt två decennier kände Karin att det var dags att ta ett kliv bort från den traditionella juristkarriären för att möta nya utmaningar och människor.
- Många av mina kollegor trivdes med att fokusera och på djupet analysera problemställningarna de möttes av i rådgivningsarbetet, men jag kände att jag ville vara mer lösningsbaserad och se mer av människorna bakom företagen jag träffade.

Att arbeta för att göra framtiden mer hållbar lockade också. Detta fick Karin möjlighet att göra som Investment Manager på Almi Invest Greentech. På Almi Invest arbetade hon med investeringar i klimatinriktade bolag och fick träffa entreprenörer och bolag som med disruptiv teknik vill minska koldioxidutsläppen på global nivå. Ett av dessa bolag var lundabaserade elvägsbolaget Elonroad. Tycke uppstod och i början av 2020 fick Karin ett erbjudande som hon inte kunde tacka nej till: möjligheten att leda Elonroad i rollen som VD.

- ”Elon” står för ”Electricity On Road” och ungefär så enkelt är det: elektricitet på vägen. Vi skapar smarta tekniska lösningar för att ladda elektriska fordon på vägen medan de kör, berättar Karin om sin nya arbetsplats.
3288 Lundensaren elonroad
Elonroads Evolution Road på Getingevägen i Lund
Elonroad beskrivs som en framgångsrik s k Triple Helix Model of Innovation där akademi, i det här fallet LTH och Lunds universitet, industri och offentlig sektor arbetar tillsammans för ekonomisk och social utveckling. Elonroads testbana Evolution Road på Getingevägen i Lund invigdes i år och är i princip i full drift. Nästa steg är att bygga en tre mil lång elväg.

När Karin ombeds titta in kristallkulan för vårt framtida sätt att transportera oss är det framförallt bilens roll i våra liv hon fokuserar på.
- När jag var liten och ville ringa någon, var jag tvungen att använda en telefon som satt fast med sladd i väggen. Detta är en helt overklig bild för mina tonårsbarn som är vana vid att alltid ha en smartphone tillgänglig inom armslängds avstånd. Så tror jag att det kommer att vara i framtiden när vi förklarar för yngre generationer att vi var tvungna att åka och tanka bilen för att förflytta oss någonstans.

Karin förutspår att framtidens bilar inte kommer att användas som en produkt utan en tjänst on demand. Vi kommer inte att behöva åka och tanka för att handla och resa. Istället kommer varor och tjänster till oss. Transportmedlen kommer att kunna anpassas efter våra behov där kanske samma fordon som levererade din matkasse till dig, kör dina barn till skolan.

Vad har Karin för egna framtidsplaner och vad hände med den framgångsrika bananskalsprincipen?
Karriären ser hon fortsätta tillsammans med Elonroads utbredning i världen:
- Om 10 år kommer Elonroad vara ett svenskt och internationellt industribolag som revolutionerar transportsektorn. Och i min egen karriärutveckling kommer jag att fortsätta att använda mig av bananskalsprincipen, men den här gången vill jag göra det inom arbetet med Elonroad.

Kortfattat
Bästa lundaminne: "Definitivt som aktiv under Lundakarnevalen 1994. Det var ett underbart maskineri där många människor arbetade ideellt tillsammans under tre dagar och skapade så mycket glädje."

Bästa life-hack: "Jag är smart-lat. Jag kan stiga över en enorm tvätthög för att kolla på min favoritserie. Gör det roliga först helt enkelt."

En vanlig dag på jobbet: "Det finns egentligen inga vanliga dagar på det här jobbet. Och det är det som är så roligt. Men just nu är det non-stop Teams-möten. En kompis beskrev det så bra: ”min kalender ser ut som tetris, precis innan man förlorar”. Och precis så ser min kalender ut nu också."

Text: Maria Johansson
Bild: Peter Westrup, Elonroad
152 Lunds universitet L RGB