Lunds Universitet
1813 Lunds universitet C2r RGB
Alumner med smak för det goda i livet
Julia Tuvesson - måltidsetnolog, författare och matprofil
Utbildning vid Lunds universitet: Kandidatexamen i etnologi 2014
Julia har bl a skrivit böckerna "Plåtmat" och "Käka grönt" samt driver Instagram-kontot Tuvessonskan
3649 Header Tuvesson(1)
När upptäckte du ditt intresse för matlagning? 
- Jag började laga mat under min studietid. Jag behövde spara pengar och ett naturligt steg var att minska på min köttkonsumtion. Jag cyklade från butik till butik och köpte på mig råvaror som såldes på kampanjpris. Sen låg utmaningen att komma på något att göra på alla baljväxter, rotfrukter, tomatkross och tetror. För mig öppnades en helt ny kreativ matvärld, och i begränsningen att laga vego för en liten peng fick jag upp ett helt galet matintresse. Bland annat Plåtmat är ett resultat av detta, som jag sedan skrev en hel kokbok om kom jag på under den här tiden. Ett sätt att laga grön mat efter säsong, att använda sig av rester, inte använda massa redskap som ledde till en massa disk osv.  

Vilken nytta har du haft av din utbildning och studietiden vid Lunds universitet i arbetet som matkreatör? 
- Jag har en kandidatexamen i etnologi och det var först under min sista termin på universitetet som jag började intressera mig för de kulturella aspekterna kring mat och måltid. Jag läste kurser i digital kommunikation och sociala medier och man kan väl säga att det var en av anledningarna till att jag själv startade mitt Instagramkonto, för att få applicera den kunskap jag fått från mina studier. Jag har idag skrivit 3 kokböcker på 3 år, och givetvis har mina studier hjälpt mig mycket i den processen. Research, källkritik, projektledning är bara några av de saker jag lärt mig under mina studier som jag har stor användning av idag. Och att skriva, såklart! Att kunna ta emot kritik och feedback och göra något konstruktivt av den.  

Har du något bästa "matminne" från tiden som lundastudent? 
- När jag läste min sista termin etnologi lärde jag känna en tjej, Frida, som jag genast blev väldigt förtjust i. Frida och jag tillbringade i princip all vår tid ihop. Och det var även Frida som fick mig att få upp ögonen för det gröna köket! Därför säger jag spontant att mitt bästa matminne från min tid som Lundastudent var när jag och Frida åkte till hennes stuga för att skriva våra C-uppsatser ihop. Under en veckas tid satt vi och skrev, lagade mat ihop, promenerade och pratade med varandra. En fantastisk tid som betyder så mycket för mig.  

Efter en slitsam dag på jobbet, vad lagar du till middag? 
- En slitsam dag på jobbet för mig betyder ofta att jag har lagat en jäkla massa mat. Så familjen äter resterna medan jag som har hunnit tröttna på det jag lagat äter mackor, gnocchi på påse med tomatsås eller hämtmat.  

Vad har du för trendspaning kring mat för 2021? 
- Mat som är lätt att anpassa för en person. Lättlagat och med få men lyxiga ingredienser – som gnocchi i tomatsås med brynt saffranssmör. Vi fortsätter vara intresserade av rustik mat, som lantkäk från olika kulturer. Grillade mackor/toasts tror jag kommer få ett rejält uppsving. Längtar tills avokadomackan på caféerna ersätts med den klassiska toasten.

Foto: Foton av Julia (höger) bokomslag till “Brynt smör” (vänster) av Miriam Preis
Daniel Damberg - bankman med passion för bakning
Utbildning från Lunds universitet: Civilingenjörsexamen, teknisk fysik, 2017
Daniel arbetar som bankanalytiker och deltog 2020 i TV-programmet "Hela Sverige bakar".
3652 Header Damberg2
Var kommer ditt intresse för bakning ifrån?
- Jag skulle inte säga att mitt bakintresse har ett tydligt ursprung. Jag har väl alltid haft med mig ett visst matintresse hemifrån, men jag hade egentligen inte någon tydlig dragning till just bakning, och det var mest på nivån att det var kul att förbereda middagar eller kalas.

- Just bakpassionen vaknade nog först när jag flyttat till Lund, och in i en studentkorridor. Vi hade gemensam fika i korridoren varje söndag, så varje gång det var min tur att fixa fikat så bakade jag något lite mer avancerat än sist, och snart började jag känna att jag nog ändå hade lite fallenhet för det. Därifrån var steget inte långt till att använda bakning som en slags tentaflykt, vilket mina korridorare och klasskamrater naturligtvis uppskattade, och till slut tog jag steget ut i studentlivet, där jag träffade andra som också brann för matlagning och bakning, vilket inspirerade mig att pusha mig själv ytterligare. Ju mer jag övade, desto bättre blev jag, och desto roligare blev det, och en passion var född.

Vilka lärdomar har du tagit med dig från studietiden i Lund som du har haft nytta av som kakkreatör, kanske i synnerhet under inspelningen av Hela Sverige bakar?
- Det kanske låter lite som en klyscha, men bakning är väldigt mycket kemi och kräver väldigt mycket precision. Det krävs också att man arbetar lugnt och metodiskt och planerar alla steg, så att allt blir rätt. Det krävs ett ingenjörsmässigt tankesätt. Jag har stor nytta av mina år på LTH varje gång jag ska baka, då jag fått öva mycket på just dessa egenskaper under min utbildning. Jag ser bakning lite som att lösa en uppgift på en mattetenta. Verktygen är naturligtvis helt andra, men jag angriper bakning på samma sätt som jag fått lära mig att angripa matematiska problem.

Har du något bra mat- eller ”kakminne” från tiden som lundastudent?
- Jag har många fina matminnen från studietiden, från långa kvällar i Gasquesalens kök i Kårhuset med förberedelser inför sittningar. Jag minns särskilt en gång när jag spenderade säkert två dagar med att göra hundratals petit choux med olika fyllningar till en stor sittning. Sexmästaren och de som jobbade med mig i köket tyckte att jag var fullständigt galen, men resultatet blev mycket uppskattat.

Hur kombinerar du idag jobbet som bankanalytiker med ditt intresse för kakor och bakning?
- Jag bakar på min fritid. Bakningen är ett kreativt utlopp och ett välkommet ombyte efter en lång arbetsdag framför en datorskärm. Jag bjuder ju naturligtvis också gärna mina kollegor på diverse bakverk, och de äter med glädje.

Vad ser du för trender inom kakor och bakverk för 2021?
- Jag tycker att det är svårt att prata om trender inom bakning då det finns så många olika strömningar. Just nu ser jag mycket nytolkningar av klassiska bakverk. Man behöver inte ändra jättemycket, men klassiska smaker i uppdaterad förpackning, eller omvänt, nya smaksättningar i klassiska format är populärt.

- En annan trend som inte ser ut att mattas av är att den visuella aspekten har blivit viktigare och viktigare de senaste åren, i och med Instagrams framväxt. Exakt hur detta tar sig uttryck kan vara mycket varierat, från att spritsa lite frosting på en kladdkaka till att skapa rikt dekorerade bakelser med många komponenter, till nästan fotorealistiska avbildningar av t.ex. frukter eller saker. Men ett kreativt utseende är viktigt.
 
Susanna Bill - civilingenjör, kokboksförfattare och mästerkock
Vid Lunds universitet: PhD student och lärare vid LTH. Författade tillsammans med forskare vid Lunds universitet kokboken "Klok på Mat". Tredjepristagare i Sveriges Mästerkock 2015. Driver Susannas Kök i Lund.
3650 Header Bill(1)
Var kommer ditt intresse för matlagning ifrån? 
- Jag tillbringade mina tonår i Indien och flyttade tillbaka till Sverige när det i princip bara fanns gul curry och mango chutney att köpa i affärerna. Viljan att återskapa alla de häftiga smakupplevelserna som jag upplevde där väckte mitt intresse för matlagning. Och så är jag alltid dem som blir hungrig först härhemma. Jag tänkte helt enkelt väldigt mycket på mat!

Vilken nytta har du haft av din utbildning och ditt arbete vid Lunds universitet i arbetet som matkreatör? 
- Faktiskt mer än vad man kanske kan tro. Problemlösning, systematiskt tänkande, projektledning och innovation är sånt som jag använder mig av till dagligdags både när det gäller att skapa och planera menyer till cateringar och luncher och sedan få allt klart samtidigt.

- Jag har undervisat och även handlett exjobb och de har varit bra erfarenheter som jag använder mig av på mina matlagningskvällar och när jag håller i matlagningskurser. När jag skrev min första kokbok (Klok på Mat) tillsammans med forskare på Anti diabetic food Centre på LU hade jag helt klart nytta av att ha gjort en halv doktorsavhandling. Som utomstående är det inte alltid helt lätt att förstå hur forskare tänker och vad som driver dem men min egen erfarenhet som forskarstuderande gjorde mig till en brobyggare som bidrog till att arbetet flöt på ganska smidigt. 

Var får du inspiration ifrån och vad har du för tips för att hålla sig kreativ i vardagen? 

- Jag tänker som sagt en hel del på mat och funderar väldigt mycket på vad jag är sugen på. Att gå i mataffärer är också bra, då ser man lätt vad som är i säsong. Och sociala medier såklart där jag tittar inte bara på vackra eller coola bilder utan även på vad som egentligen ligger där på tallriken.

- Kreativitet i vardagen är alltid utmanande men jag får nog säga att det inte är så dumt att planera litet så att man inte står kl 17 och ska handla till kvällens middag  det blir sällan speciellt kreativt. Och sedan att våga testa litet nya grejer – laga efter recept ibland om man sällan gör det, eller inte laga recept om man alltid gör det annars. Och till sist, lär dig göra en riktigt god tomatsås. Den kan du använda till nästan allt!

Vilka trendspaningar kring mat gör du för 2021? 
- Mer vego, mer cirkulärt tänkande. Jag tror också att vi kommer att hålla fast i take-awaytrenden även efter det att restaurangerna behöver litet extra hjälp för att överleva pandemin. Och så tror jag att vi alla kommer att vilja fira och umgås på ett kravlöst sätt så enkel smart mat som inte kräver så mycket jobb eller tillsyn. 

 
152 Lunds universitet L RGB