Lunds Universitet
1813 Lunds universitet C2r RGB
Lundastudenten Kajsa Nebrelius valde utbytesstudier och praktik i USA
För Lundastudenten Kajsa Nebrelius har utbytesstudier alltid funnits med i framtidsplanerna. Året vid UCLA (University of California Los Angeles) öppnade dessutom helt nya möjligheter att fördjupa sig i den amerikanska inrikes- och utrikespolitiken. Hon har nu varit praktikant på den amerikanska kongressen i Washington D.C och ska fortsätta höstens praktik på två politiska tankesmedjor i New York.

Kajsa studerar pol.kand-programmet med inriktning statsvetenskap och har alltid varit intresserad av amerikansk politik. När hon fick möjlighet att söka utbytesstudier var UCLA (University of California Los Angeles) ett självklart val.

– Jag skulle säga att det har varit en stor självklarhet från början. Det var aldrig så att jag övervägde om jag skulle söka eller inte. Jag har alltid tänkt att jag ska söka till UC-skolorna och UCLA för att jag alltid har haft stora internationella drömmar och en vision om att få jobba utomlands.

Hur upplevde du ansökningsprocessen?
– Jag har mixade känslor om det. Just UCLA har hög status bland LU-studenter och det är många som vill åka dit. Så ryktet är väl att det är väldigt svårt att få en plats – så jag sökte både till UC och de andra utbytesuniversiteten, för det var verkligen ingen självklarhet att jag skulle få en plats. Först blir man antagen till UC-systemet och därefter gör man en prioriterad ansökan beroende på vilken skola man vill gå på. Det tog ju tid men det var bara att göra det. Men det som var mest tidskrävande var från det att jag blev antagen tills att jag faktiskt åkte på utbytet. Allt ifrån alla mejl och alla konton som skulle startas, till boende och visum. På grund av pandemin behövde jag söka visum i Rumänien, Frankfurt, Berlin och Madrid. Så sommaren innan jag åkte var bara en inre stress. Nu i efterhand känns ansökan inte som en jättestor grej, men när man väl var i det så var det hela ens liv!

Här kan du läsa mer om ansökningsprocessen för Univeristy of California

Hur är det att plugga i USA?
– Det är en svår balansgång – på ett sätt är det enklare än vad jag trodde. Men de har ett helt annat system än vad vi har i Sverige. Vi har haft så många fler inlämningar, obligatoriska moment och prov. Så jag hade väldigt mycket att göra men kraven var inte lika höga som i Lund, skulle jag säga. Det gjorde det svårt i början att både hinna njuta av Los Angeles och samtidigt ha så många inlämningar. Du måste leverera något varje vecka och det betydde att jag behövde producera något varje dag. Det var en utmaning men jag lärde mig att uppgifterna inte behövde vara perfekta från början till slut.
Kajsa Nebrelius. Foto: privat
”Jag packade för ett år, så allt det andra har bara blivit en kul bonus!”
Kajsa på campus UCLA
Tanken var att Kajsa skulle stanna i ett år men efter utbytet fick hon möjlighet till sommarpraktik som ”legislative intern” på den amerikanska kongressen i Washington D.C och valde att stanna kvar ett tag till. I USA kan du nämligen få ett tillfälligt arbetsvisum om du har studerat vid ett av universiteten, och får då stanna lika länge som du har pluggat. För Kajsa innebär det att hon kan stanna i nio månader till.

– Jag fick vara i den amerikanska bubblan och innanför murarna för den amerikanska politiken. Och det var jättekul, det kändes så surrealistiskt när man fick ett passerkort och kom in genom dörrarna.

Vad fick du jobba med?
– Jag jobbade på den lagstiftande sidan för kongressledamoten Andrew Garbarino. Jag fick lyssna på och sammanfatta så kallade ”hearings”, små kommittéer som kan handla om allt från cyber security till småföretagens utmaningar. Politikerna intervjuar personer som är sakkunniga på området. Jag fick också svara på väljares brev, insändare och frågor. Till exempel kom det in en hel del frågor om aborträtten när den togs bort. Då var det viktigt att jag besvarade folks frågor utifrån Andrew Garbarinos synsätt och den politik han driver. Det var svårt, för jag fick sudda ut allt som har med mina egna åsikter att göra och bara få fram hans synsätt och ton i alla svar. Jag får lägga till att han är en moderat republikan, vilket jag inte kunde välja när jag fick praktikplatsen, men det var fascinerande och extremt lärorikt att som svensk sitta på ett republikanskt kontor med värderingar som är väldigt långt ifrån ens egna.

Praktikanterna fick även lyssna på föreläsningar med senatorer och ledamöter i representanthuset, som delade med sig av sin egen resa och karriärtips.

– Bland annat fick vi lyssna på talmannen, Nancy Pelosi, och det var väldigt inspirerande, berättar Kajsa.

Det ena ledde till det andra och Kajsa fick mersmak. Nu ser hon fram emot en höst i New York som praktikant på två stora politiskt obundna tankesmedjor.

– Till hösten har jag praktik på två så kallade ”think tanks” – politiska tankesmedjor som är politiskt obundna. Det är en stor grej i USA och de har stort inflytande. De tar fram forskning på olika områden och informerar befolkningen. Jag ska jobba på två olika tankesmedjor, en som är inriktad på USA:s relationer till Sydkorea och övriga Asien, och en som fokuserar på amerikansk utrikespolitik i stort.

Hur finansierar du praktikplatserna?
– Tyvärr så är det oftast obetalda praktikplatser. Så i höst har jag löst det med att jag pluggar en kurs på halvfart på distans, så att jag kan få CSN samtidigt. Det här får man göra för erfarenhetens skull och inte för pengarna, skrattar Kajsa.

Vad ska du göra när du kommer tillbaka till Sverige?
– Jag har mitt sista halvår kvar i Lund så jag ska läsa kandidatkursen till våren. Det känns kanske lite konstigt att komma tillbaka efter allt detta. Men det ska också bli kul!

Spana in Kajsas Linkedin-profil
152 Lunds universitet L RGB