Newsletter with the latest research and events relating to sustainability at Lund University Show as web page
2824 Hallbarhetsforum RGB ENG

SUSTAINABILITY NEWS 
February 2025
Words from Sustainability Forum
We are pleased to announce that the Lund University Sustainability Forum has had its mission extended for another four years. During this period, we will place even greater emphasis on international collaboration and exchange. Our goal is to continue supporting research, education, collaboration, and communication in the field of sustainability. Do you have any questions or want to know more about our upcoming activities? Don’t hesitate to reach out!
En skolgård med mycket grönska.  Fotograf: Ulrika Åkerlund.

Hur skapar vi mer plats för natur på skolgården?
Forskning visar att gröna och artrika utemiljöer kring skolor och förskolor främjar barns välbefinnande och lärande. Trots det har vi relativt ont om natur på svenska skolgårdar. Varför är det så – och vad kan göras annorlunda för att skapa mer natur på skolgårdar?
Om gröna skolgårdar
Illustration av människor som demonstrerar framför hus. Illustration: Markus Wendén.

Avhandling utforskar hur flygfrittrörelsen utmanar flygnormen
Har flygfrittrörelsens uppmaningar om att stanna på marken och konsumera mindre fått genomslag? Vad som kan tillskrivas ekonomiska faktorer, förändrade sociala normer eller en kombination av de båda är oklart – men flygresandet i Sverige har minskat med 20 procent sedan före pandemin.
Avhandling om flygnormer
Bokomslag och foto på Hervé Corvellec.

Granska samhället genom avfall
En ny antologi utforskar hur avfall – i alla dess former – kan vara en oväntad men kraftfull utgångspunkt för att förstå och ifrågasätta dagens samhälle. Professor Hervé Corvellec är redaktör och har även bidragit med kapitel i boken. Genom att titta på avfall ur perspektiven materialitet, samhälle, ekonomi och tid visar antologin hur avfall kan avslöja mönster i hur vi lever, konsumerar och organiserar oss, men även hur vi förhåller oss till risker, kontroll, ras, ansvar, eller tid. Målet är att introducera ett nytt sätt att se på avfall – som en nyckel till att kritiskt granska vår värld.
Om avfall för att förstå samhället
Foto av forskaren Erik Ahlberg som står uppe på taket på Malmö rådhus. Foto: Jessika Sellergren.

Mäter luftföroreningar över rådhuset i Malmö
Att undersöka luftföroreningar är inget för höjdrädda forskare. En av de orädda är Erik Ahlberg, förbränningsfysiker vid LTH. Under sina arbets­dagar befinner han sig ofta långt ovan mark – just nu på taket till rådhuset i Malmö där instrumenten som fångar in luftens partiklar finns.
Forskning om luftföroreningar
De fyra ryttarna från Uppenbarelseboken. Byline: Viktor Vasnetsov, Public domain, via Wikimedia Commons

Är apokalypsen nära?
Apokalyptiska föreställningar är lika gammalt som människan själv. Så varför dras vi till berättelser om alltings ändlighet? En grupp forskare försöker förstå frågan.
– Faktum är att vi alltid har varit lika nära eller lika långt ifrån en apokalyps, om vi med det menar en global katastrof som utraderar eller radikalt förändrar livet. Tanken på att det mänskliga livet är bräckligt och kan få ett abrupt slut är lika gammal som mänskligheten, säger Blaženka Scheuer, universitetslektor och docent i Gamla testamentets exegetik vid Lunds universitet.
Forskning om apokalypsen
Bild på hav. Foto: Zhengyao Lu

Klimatfenomenet El Niño – gammalt som gatan
Det återkommande klimatfenomenet El Niño – som orsakar extremväder i form av torka, översvämningar och skogsbränder – är äldre än vad som tidigare varit känt. Forskare kan nu visa att naturföreteelsen funnits i 250 miljoner år, ända sedan kontinenterna satt ihop i Pangea.
Klimatfenomenet El Niño – gammalt som gatan
Nelida Leiva Eriksson tittar på en sötpotatisblomma. Foto: Johanna Grundström.

Sötpotatis söker bonde
Sötpotatis kan bli en vanlig gröda i Sverige om några forskare får som de vill. Just nu utvecklar de sorter för svenskt klimat. Nästan all sötpotatis i landets butiker importeras idag från Egypten eller USA och utbudet av olika sorter är i princip obefintligt. Det vill Nelida Leiva Eriksson, forskare i bioteknik vid LTH, Lunds universitet och Dennis Eriksson, forskare i växtförädling vid Sveriges Lantbruksuniversitet, ändra på. Forskarna menar att miljö, ekonomi, och livsmedelsberedskap skulle tjäna på inhemsk odling.
Sötpotatis söker bonde
Skog. Bild: Pixabay.

Minskning av klimatutsläpp från resor i tjänsten
Utsläppen från universitetets flygresor har minskat under 2024, jämfört med föregående år. Flygresorna står för den stora delen av våra utsläpp från tjänsteresor och därför har vår totala klimatpåverkan från tjänsteresor minskat även om utsläppen från bilresor ökat. Redovisning av Lunds universitets miljöledningsarbete är nyligen inskickat till Naturvårdsverket, som samordnar statens miljöledningsarbete.
Om ustläpp från tjänsteresor
Champagneglas. Foto: Billy Huynh, Unsplash.

Förslag för mer hållbart resande 2025
Hur kan vi minska klimatavtrycket från tjänsteresor? I en blogg skriver anställda på Lunds universitet om sina erfarenheter från tågresor, hemmakonferenser och minskat resande. Karin Winter, forskare på LTH, berättar som sitt löfte inför 2025.
Bloggen LU Sustainable Travel Stories
Henrik Smith tittar i en kikare. Foto.

Henrik Smith: Miljöpionjären som aldrig saktar ned
Han far in som ett yrväder med cykelhjälm på hjässan, besvarar mejl med enkla stavelser och ställer initierade frågor på möten samtidigt som han lyckas arbeta vid datorn. För Henrik Smith går livet i hundranittio. Men så har han ju också fasligt mycket att uträtta. Henrik Smith vill nämligen rädda världen. Har professorn tid att gå i pension?
Miljöpionjären Henrik Smith
Foto på åker i dimma. Foto: MostPhotos.

Projekt för en hållbar arbetsplats prisas
Tre projekt har beviljats medel inom hållbarhetsfondens utlysning för att testa lösningar på hållbarhetsutmaningar i organisationen, Sustainable Proposal Testbed. Fokus ligger på psykisk hälsa för studenter och minskade klimatutsläpp från akademiskt resande.
Om hållbarhetsfonden
Kommande event
Illustration. Gröna program på Stadsbiblioteket

Hållbar på jobbet: Inköp och upphandling
28 mars, 9-10, Pufendorfinstitutet eller Zoom

Lunds universitet gör årliga inköp för 1,5 miljarder kronor. Tillsammans står inköpen för en stor del av universitetets klimatpåverkan. Hur kan vi tillgodose forskningens höga krav på material och produkter, och samtidigt bli en resurseffektiv verksamhet med minimerad klimatpåverkan? Välkommen till ett seminarium där vi utforskar möjligheter, utmaningar och lösningar för en mer hållbar inköpsprocess vid Lunds universitet.
Hållbar på jobbet: Inköp och upphandling
Illustration. Gröna program på Stadsbiblioteket

Föreläsningar på Lunds stadsbibliotek
Lunds Naturskyddsförening, Lunds stadsbibliotek och Hållbarhetsforum vid Lunds universitet bjuder in till en serie föreläsningar och paneldebatter varje termin. Tiden är kl 18.00-19.30 vissa onsdagskvällar på Lunds stadsbibliotek, Atriumgården. Utan kostnad. Välkommen!

Gröna program på Stadsbiblioteket i Lund
Illustration. Luftballong, teve.

Debatt i Lund: Behövs utopier?
3 mars, Grand hotel, Lund och livesändning på Sydsvenskan.se och Youtube. 
I en tid präglad av kriser och osäkerhet ställs frågan om utopins roll på sin spets: Är den en nödvändig vision som skapar hopp och inspirerar till förändring, eller en farlig illusion som leder vilse?

Idealiserade visioner av perfekta samhällen har alltid inspirerat drömmar om en bättre värld. Medan vissa längtar tillbaka till det förflutna, drömmer andra om en ny världsordning. Men vilken? Är det techmiljardärernas eller degrowth-rörelsens? Hur hänger dagens visioner ihop med historiens, och vad händer när min utopi är din dystopi?

Välkommen till en kväll där vi både blickar framåt och bakåt för att utforska utopins – och dystopins – betydelse i vår tid.
Debatt i Lund
Hållbarhetsveckan 5-10 maj. Illustration.

Hållbarhetsveckan 2025
Vi ses 5-10 maj, 2025! Tillsammans arrangerar Lunds universitet och Lunds kommun för 9:e gången Hållbarhetsveckan i Lund.

Med uppåt 70 programpunkter belyser och undersöker vi på olika sätt hållbarhetsfrågor inom både social, ekologisk och ekonomisk hållbarhet. Det är en vecka med diskussion och aktion, allvarliga frågeställningar och hoppfulla framtidsvisioner. Programmet släpps i april, 2025.
Hållbarhetsveckan 2025
Subscribe | Unsubscribe
open