Så lyckas du med EU-karriären | EU-praktik | Myterna om EU | Bästa karriärevenemangen just nu |  Webbversion
1813 Lunds universitet C2r RGB
Karriärtankar
OKTOBER 2021
Europeiska Unionen – en framtida arbetsplats för dig?
4222 NY flag
1x1 Sara Samuelsson
1x1
Hej Sara! Ny praktikant vid EU-parlamentet

 

Sara Samuelsson tog sin masterexamen i internationell marknadsföring vid LU våren 2020. Hon en kandidat i ekonomi sedan tidigare och har även pluggat media och journalistik. För en dryg vecka sedan började hon sin fem månader långa Schumanpraktik på EU-parlamentet i Bryssel.

Vad ska du jobba med?
– Jag ska jobba med kommunikationsstrategier för parlamentet. Kampanjer som ska ut, vilka strategier vi ska ha, vem vi riktar oss mot, hur ska vi nå dem, vilka medier behöver vi använda oss av för att nå rätt målgrupp i rätt tid med rätt budskap. Jag ska se till att kommunikationen förmedlas korrekt oavsett vilken avdelning som bär på budskapet.

Läs om den betalda Schuman-praktiken här

Vart ser du dig själv i framtiden?
– Det är väl lite det den här praktiken ska avgöra! Om jag vill försöka bli kvar här eller om jag tar mig tillbaka till Sverige. Jag har alltid tyckt att det är kul med politik och olika ämnen som EU-parlamentet behandlar. Det här ser jag som en möjlighet att komma till Bryssel och se vad det handlar om, men också för att få arbetslivserfarenhet som jag kan ta med mig. Jag är superglad att jag fick den här möjligheten. Jag gjorde aldrig något utbyte när jag pluggade och var i stället aktiv i nationslivet i Lund, så det här är min chans.

Vilka tips vill du ge den som är intresserad av en praktik?

Läs på och kolla igenom alla olika traineepositioner som finns. Jag hittade tio som var intressanta, men man får bara söka tre. Vissa är betalda, andra inte.

Var inte ute i sista minuten. Man kan inte använda sitt vanliga CV utan man söker via EU:s eget system. Det tar tid att fylla i allt.

 Du behöver inte vara samhällsvetare. Det viktigaste är att ha ett intresse för samhällsfrågor, sen kan man hitta en egen gren som passar.

 Våga höra av dig till andra som har gjort eller gör praktik. Nätverka och fråga dem om tips.

Jag vill spana in Saras LinkedIn

Foto: privat

 

Christian Bondeson-Eggert 640x640transp
640x640transp Alumnen Christian Bondeson-Eggert slår hål på myterna om EU
640x640transp
"Alla pratar om den svåra vägen in. Men jag vill prata om den enklare vägen."

Christian Bondeson-Eggert brinner för att få fler unga svenskar att intressera sig för en EU-karriär. Själv har han arbetat på nästan alla EU:s institutioner sedan 2005 och är i dag verksam på Europeiska kommissionen i Bryssel. I denna intervju berättar han vad det är som gör EU till en så spännande arbetsplats, och han slår hål på myter om EU som han tror får unga svenskar att låta bli att söka.

Jag vill veta hur det är att jobba inom EU och vilka myter som finns
Intresserad av en EU-karriär men vet inte vart du ska börja?
– Gå med i nätverket Svenskar i EU
Gå med i Facebookgruppen Svenskar i EU (SviEU) som Christian är med och driver. Det är ett informellt nätverk för dig som är nyfiken och intresserad av en karriär inom EU. Här får du inte bara tips om aktuella jobb och praktikplatser utan ett viktigt nätverk att luta dig emot när du väl börjar din karriär.

Klart jag vill gå med! Ta mig till Facebookgruppen

Foto: privat
640x640transp Christofer Ahlgren
Miljövetaren och alumnen Christofer Ahlgren gick från praktik till jobb på EU
Alumnen och miljövetaren Christofer Ahlgren började sin karriär som EU-praktikant för några år sedan. Nu är han fastanställd vid generaldirektoratet för klimatfrågor på EU-kommissionen. Där befinner han sig i centrum för viktiga samhällsstrategiska beslut när det gäller klimatpolitik på både lokal och internationell nivå.

”Du får in en fot i dörren. Det är lite som att läsa en fem månaders master i hur EU funkar.”


Jag vill veta hur Christofer gjorde! Och ta del av hans praktiktips.

Foto: privat
Sitt inte och dröm dig bort – läs på, nätverka och sök!
Om den betalda praktiken på EU-kommissionen
Blue Book traineeship programme

Om den betalda praktiken på EU-parlamentet
Schuman Traineeship

Om Europeiska rekryteringsbyrån EPSO
Europeiska rekryteringsbyrån (EPSO)

Läs universitets- och högskolerådets info om arbete och praktik inom EU
Universitets- och högskolerådet: arbete och praktik inom EU:s institutioner

Nätverka med andra:
Svenskar i EU
Nätverk för framtida EU-karriär
The EU Day Lund 2021 640x640transp
640x640transp The EU Day i Lund – 29 oktober 2021
640x640transp Om du är intresserad av frågor som rör EU och vill lära dig mer om organisationen så ska du kolla in programmet! Det blir en fullspäckad dag med intressanta seminarier som också sänds live. Det är gratis att delta.

Jag vill veta mer om programmet för dagen
Jag vill anmäla mig till evenemanget den 29 oktober
4206 nedladdning2
Bli en EU Careers Student Ambassador
Är du intresserad av en framtida karriär inom EU? Då ska du spana in möjligheterna med att jobba ideellt som studentambassadör för EU Careers. En möjlighet för dig som vill fördjupa dina kunskaper om EU och få meriterande arbetslivserfarenhet under studietiden. Dessutom kan du bygga ett internationellt nätverk runtom i Europa med både studenter och yrkesprofessionella. Dina prestationer omvandlas till ett värdefullt rekommendationsbrev i slutet av ditt engagemang.

Nästa antagning sker under februari/mars 2022, men förbered dig redan nu genom att läsa kravprofilen:

EU Careers Student Ambassador
Husfasad med röda löv
Bästa karriärevenemangen just nu
Webinar: Oatly's John Schoolcraft on fearless leadership (på engelska)
19 oktober | 09:00 - 10:00

Nu har du chans att lyssna på John Schoolcraft, Global Chief Creative Officer på Oatly. John har ett unikt synsätt på ledarskap inom marknadsföring och valde att helt ta bort avdelningen för marknadsföring och istället införa "Department of Mind control".

The Introvert Career Advantage (på engelska)
27 oktober | 15:00 - 17:00

Är du en introvert som känner dig obekväm med att marknadsföra dig själv? Gå från osynlig till enastående när du söker jobb! Baserat på psykologi och hjärnforskning visar föreläsaren Edvard Danielsson hur dina introverta styrkor kan bli avgörande när du tar nästa steg i karriären. Lär dig praktiska strategier för hur du nätverkar och gör bra intervjuer. Lämna webbinaret och känn att du har flera viktiga fördelar som introvert!

Working & Living in Brussels (på engelska)
2 november | Sen eftermiddag/tidig kväll.

Skriv upp i kalendern och håll utkik efter detta evenemang på Alumnnätverkets webbsida och MyCareer. Så fort det blir tillgängligt kan du läsa mer och anmäla dig.

Är du nyfiken på hur det är att jobba och leva i Bryssel? Då ska du delta på detta panelsamtal där alumner från Lunds universitet kommer dela med sig av sina personliga erfarenheter. Vi kommer prata om arbetsplatskultur, rekryteringsprocesser, balans mellan jobb och privatliv, kulturchock med mera. Du får möjlighet att ställa frågor under tiden. Psst! Christian Bondeson-Eggert som intervjuas ovan är en av paneldeltagarna.

Foto: Johan Bävman
VentureLab by Lund University
VentureLab söker praktikant
Pluggar du kommunikation, marknadsföring eller annat närliggande ämne? Nu söker VentureLab en kommunikationspraktikant till sitt kontor i Lund. Du får arbeta nära deras kommunikatör Lousie med flertalet olika uppgifter inom kommunikation. Praktiken utformas efter dina förkunskaper och intressen.

När? Vårterminen 2022

Det låter spännande – jag vill läsa annonsen!
bild 1x1
Framtidsveckan 2021 är här

 

Vilka genombrott behövs inom forskningen och samhället för att vi ska kunna möta framtiden på bästa sätt? Vilka genombrott förväntar vi oss ska komma snart?

Under Framtidsveckan den 18-24 oktober bjuder Lunds universitet på utställningar, föreläsningar, debatter och rundturer – på plats och digitalt.

Ta mig till Framtidsveckans program

 

Kontakta oss
Vi som skriver nyhetsbrevet tillhör ett team vid Lunds universitet som heter Arbetslivssamverkan och Alumnrelationer.

Om du har synpunkter på nyhetsbrevet eller vill ha något publicerat i Karriärtankar är du välkommen att kontakta redaktör Caroline Wiklund.
Karriärstöd
Du som är student vid Lunds universitet kan få karriärstöd. Det finns karriärcentrum vid flera fakulteter.

Universitetets karriärstöd

Har du hittat detta nyhetsbrev via våra sociala medier och vill prenumerera?

Registrera dig
Avsluta prenumeration
$$$open$$