Deckarföreläsning | Författarsamtal | Fysik- och lasershow för familjen | Lundaandan | 350-klubben Webbversion
100 linkedin 32 101 facebook 32 102 twitter 32 4755 Instagram logo 103 youtube 32 180 gbflag
97 Lunds universitet C2r RGB
Lundensaren
Nyhetsbrev för alumner | 9 september 2022
5108 h%c3%a4nderih%c3%b6st
Dags att spika dina datum
Äntligen är vi på gång igen. Lunds universitet erbjuder sina alumner massor av spännande evenemang under hösten 2022. Vi ser fram mot att hålla kontakten med dig! Om du har några frågor eller idéer, tveka inte att höra av dig till oss: info@alumni.lu.se
Bokklubben träffar deckarexperten och författarna
5109 bookclub fall
27 september | 18:00-19:00 | Från Henning Mankells Skåne till Åsa Larssons Lappland, Swedish crime fiction med Kerstin Bergman (på engelska)

Lunds universitets deckarexpert Kerstin Bergman är docent i litteraturvetenskap, och har forskat om deckare i litteratur, film och TV under många år. Dessutom har hon skrivit två hyllade deckare själv. Lyssna på hennes föreläsning via Zoom. Inbjudan kommer till din e-post eller så kan du anmäla dig med en gång här.


4 oktober | 12:00-13:00 | Samtal med Karin Wahlberg om deckaren "En god man"


Karin Wahlberg bor i Lund och är deckardrottningen som också jobbar som läkare. Hon debuterade som 51-åring 2001 med kriminalromanen Sista jouren. Sedan dess har hon skrivit många bladvändare som alla handlar om Claes Claesson och utspelar sig i och kring Skåne och Lund. Delta i samtalet via Zoom. Inbjudan kommer till din e-post eller så kan du anmäla dig med en gång här.


17 november | 18:30-19:30 | Samtal med Anna Agrell om romanen "Ett halvt andetag".

Anna Agrell är född 1980 och är alumn från Lunds universitets Författarskola. Hon är uppvuxen i Småland med skogen nära inpå men bor numera i Lund. Ett halvt andetag är Anna Agrells finstämda debutroman om underkastelse, frihet, drömmar och besatthet. Delta i samtalet via Zoom. Inbjudan kommer till din e-post eller anmäl dig med en gång här.

Läs mer om bokklubben och författarna här
Fler kommande alumnevenemang
Inför alla evenemang skickas inbjudan ut till Alumnnätverkets medlemmars e-post. Kika där och anmäl dig, om du är sugen på att delta!

Webbinarium: Nanoteknologi och NanoLund 
5186 nano
14 september | 12:00 - 13:00 | Webbinarium Nanoteknologi och NanoLund  (på engelska)

Nanovetenskap är kunskapen kring strukturer och material i ultraliten skala, som har potential att omforma världen omkring oss. Nanovetenskap kan leda till revolutionerande genombrott inom områden som sträcker sig från industriell tillverkning till sjukvård. Men vad är nanovetenskap, hur fungerar det och hur kan det bidra till att förändra våra liv? Presentationen hålls av Maria Messing, docent i materialfysik och biträdande chef för det svenska strategiska forskningsområdet NanoLund. Anmäl dig här.

Vässa möjligheterna: LinkedIn-expertens bästa tips
5241 linkedin2
11 oktober | 15.00 - 16:30 | Webbinarium: LinkedIn-expertens bästa tips

Linkedin har fler än 4 miljoner svenska användare och är därmed en central plats för både nätverkande och nya karriär- och jobbmöjligheter. Men hur gör man för att lyckas på Linkedin? Under detta webbinarium får du lära dig hur du kan bygga ditt nätverk och stärka din profil, samt hur din aktivitet på Linkedin kan hjälpa dig att hitta nya möjligheter i din karriär. Anmäl dig här.
Familj: Fysik- och lasershow
5185 laser
27 oktober | Fysik- och lasershow för Alumnnätverkets medlemmar och deras familjer

Lunds universitets Fysik- & lasershow är en spektakulär show som ger mer än ett smakprov på hur spännande och lekfull fysik och naturvetenskap kan vara. Häftiga experiment avlöser varandra i ett rasande tempo. Tre föreställningar kommer att genomföras den 27 oktober, varav två kommer vara inriktade mot barn. Mer information och inbjudan kommer i början av oktober.
Lundaandan, om den finns?
5233 lundaandan bexell
8 november | 17:30 - 18:30 | Digitalt samtal om Handbok om Lundaandan med Göran Bexell och Per Lindström

Boken Lundaandan innehåller bidrag av lundensare i olika åldrar och från olika samhällsområden och fakulteter, som alla försöker beskriva vad lundaandan kan vara. Humor och allvar blandas, spexare och biskopar, studenter och professorer, allt i god lundaanda. Anmäl dig här.
Save the date: Alumnnätverkets Lucia
5240 lusso
13 december | Luciafirande för alumner

Alumnnätverkets årliga Luciafirande äger rum på morgonen den 13 december. Det är ett av våra mest populära evenemang, så håll utkik i din inkorg i november när vi skickar ut inbjudan.
Ytterligare evenemang av och med Lunds universitet
5184 Universitetshuset sep2016 17
Detaljerad information om enskilda och fler evenemang hittar man i Lunds universitets kalendarium.

Vattenhallens familjeshower  
Nästa tillfälle: Atomresan
10 september, 13.00

Brown Bag Lunches och Skissernas museum
Nästa tillfälle: Brown Bag Lunches: Daniel Berlin
13 september, 12:15

Funderar du på att studera något på Lunds universitet igen? 
Letar du information om utbildningar just nu? Då har du chansen att delta i vår undersökning av hur presentationen av våra program och kurser funkar idag. Är du intresserad av att vara med i någon av undersökningarna? Klicka här för att göra en intresseanmälan

Kompetensutveckling

15 september: Glöm inte att hålla utkik efter Lunds universitets nya kompetensutvecklingskurser med anmälningsperiod 15 september till 15 oktober.

Kulturnatten i Lund
17 september

Kunskapskrogen, Medicinska fakulteten
Nästa tillfälle: Myter om människokroppen Är det verkligen farligt att bada direkt efter en måltid och kan C-vitamin förebygga förkylning? 
20 september, 19:00

EU Days Lund 2022
20-21 september


Lunds universitet på Bokmässan i Göteborg
22-25 september

Invigning av Sparbanken Skånes Centrum för Hållbar Näringslivsutveckling vid Lunds universitet!
22 september, 13:00

Debatt i Lund
Nästa tillfälle: Debatt i Lund på Grand Hotel: Hur rik får man bli? 
29 september, 19:00

Odeum, Musikcentrum
Nästa tillfälle: Thursday talks: The poem al-Burda and its life in current Arab poetry and music
29 september, 19:00

Forskarfredag
Vetenskapsfestivalen 
26 september - 1 oktober

Juridikens Dag
Öppet hus med föreläsningar och rundvandring i lokalerna.

1 oktober

Crafoords vetenskapsluncher
Nästa tillfälle: Barncancer – när fosterutvecklingen går fel
5 oktober, 12:00

Framtidsdagarna
24-26 oktober

Ekonomihögskolan öppen föreläsning
Människan och tekniken: balansen mellan jobb och fritid, stress och digitalisering
27 oktober, 16:15

Fortbildning för grundskole- och gymnasielärare
Lunds universitet, Vattenhallen Science Center i samarbete med Skånes kommuner FoU Skola bjuder in till fortbildning. Få idéer och inspiration till er undervisning.
28 oktober, 09:00

Forskningens dag

När världen blir viral – om virus och pandemier
7 november, 17.00 i Malmö
8 november, 14:30 i Lund

Konst, musik och teater-evenemang
Konstnärliga fakulteten samt andra kulturinstitutioner med kopplingar till universitetet, bjuder på ett brett utbud för dig som vill njuta av såväl föreställningar som utställningar hela hösten.
Missa tex inte Malmö Gallery Weekend och Musikhögskolans Julkonsert i Allhelgonakyrkan.
350-klubben och Lunds universitets stipendiestiftelse
5110 Studentbilder%2cCampusHelsingborgsommar2021(10)
Lunds universitets stipendiestiftelse – LUSS, har som målsättning att bistå universitetet i arbetet med att attrahera de mest talangfulla studenterna, för att skapa det globala klassrummet i Lund. Avkastningen blir en viktig stipendiebas för framtida studentgenerationer. LUSS vill nu uppmärksamma alumner på en unik möjlighet. Genom ett bidrag om 350 000 kronor erbjuds du medlemskap i 350-klubben, ett sällskap där du bjuds in till ett stort antal arrangemang och får träffa andra personer som delar ditt intresse för vetenskap och samhälle.

Tillsammans med ledande forskare diskuterar du utmaningar och visioner och får deras perspektiv på dina egna frågeställningar. Ett tillfälle för dessa möten är 350-klubbens vår- och höstsalonger.

Exempel på teman för tidigare salonger: Energirevolutionen reformerar vårt samhälle, Livsviktig juridik i brytpunkten mellan etik, teknik och mänskliga rättigheter, Framtidens valutor bortom det kontantlösa samhället.

Salongen denna höst kommer hållas i mitten av oktober och handla om musikens positiva effekter på vår hälsa och välmående. Om du är intresserad av att veta mer eller önskar bli medlem, kontakta Pernilla Ohlson, e-post: pernilla.ohlson@fsi.lu.se
Avsluta prenumeration
$$$open$$