Välkommen på Nobelföreläsning| Attosekundforskningen i bilder | 3 viktiga upptäckter  Webbversion
100 linkedin 32 101 facebook 32 102 twitter 32 4755 Instagram logo 103 youtube 32 180 gbflag
97 Lunds universitet C2r RGB
Lundensaren
Nyhetsbrev för alumner | 8 december 2023
6933 Namnl%c3%b6s (A4 (Landscape)) (2)
Grattis! Nu är du en alumn från ett Nobeluniversitet!
Anne L'Huillier sällar sig till en exklusiv skara av Nobelpristagare. Endast fem kvinnor har fått Nobelpriset i fysik, varav Marie Curie var den första. Och även om det är Professor Anne L'Huillier som vunnit detta pris, så känns det ändå som att vi alla på något sätt har vunnit. Vi är stolta över Anne och stolta över ett universitet som kan nära en Nobelpristagare. Och stolta över de fantastiska forskningsmiljöer som Lunds universitet erbjuder.

Detta är främst Annes pris. Men också ditt pris – för du är numer en alumn från ett Nobeluniversitet! Det är något att vara riktigt stolt över.

Hur ska du fira? Berätta för oss på Instagram och Facebook.
Ett trefaldigt Lundensiskt leve. Hurra, hurra, hurra!

Illustration universitetshuset: Alumnus Reynir Ragnarsson

6968 pristagare redigerad hh Niklas Elmehedillustration svenska
Illustration: Niklas Elmehed © Nobel Prize Outreach
6797 anne solglas%c3%b6gon
Attosekundforskningen steg för steg i bilder – följ med in i labbet!
Följ med in i LTH:s högteknologiska laserlaboratorium och se på verklighetens attosekundfysik. Nedjma Ouahioune och Ann-Kathrin Raab, som båda är forskarstuderande, demonstrerar bild för bild hur anläggningens minsta lasersystem fungerar.
Läs mer

Foto: European Research Council
Vardagens laserblixtar och verklighetens attosekundfysik
I princip dagligen skjuts det, numera världsberömda, små laserblixtar i källarplanet på Fysiska institutionen. Här huserar Sveriges spjutspetsforskning inom attosekundfysik. Enligt Per Eng-Johnsson, professor i atom-, molekyl- och optisk fysik vid LTH, är forskningsområdet just nu mitt i ett paradigmskifte.
Läs mer
6961 Viotti Fotograf Kumri Altunkaynak webb
Tre viktiga upptäckter med stor betydelse för laserforskare – och världen
Anne-Lise Viotti är biträdande universitetslektor vid Atomfysik. Hon berättar om tre upptäckter med stor betydelse för ultrasnabb vetenskap och experiment med attosekundpulser.
Läs mer
6960 Foto Aron Allen Sara Hangsel
Studenterna berättar om ett "smått" historiskt ögonblick
I Rydbergsalen på Fysicum är allt som vanligt. Atomfysik står på schemat för tredjeårsstudenterna på civilingenjörsutbildningen i teknisk fysik. Start klockan 10 och slut klockan 12, med en liten paus i mitten. Men inget blir som vanligt denna dag...
Läs mer
6047 p%c3%a5g%c3%a5ng svenska
6735 Anne L Huillier nobelpris
Välkommen på Nobelföreläsning 18 december
Den 18 december klockan 15:15 kommer två av de tre Nobelpristagarna i fysik 2023 – professor Anne L'Huillier från LTH och professor Pierre Agostini från Ohio State University – att hålla varsin Nobelföreläsning som livesänds på LTH:s Youtubekanal. Föreläsningarna är på engelska.

Se föreläsningarna här
6974 claudia goldin foto anna bank 1500px
Hedersdoktor från Ekonomihögskolan är årets Ekonomipristagare
Claudia Goldin får Sveriges Riksbanks pris i ekonomisk vetenskap till Alfred Nobels minne 2023. Claudia Goldin är hedersdoktor på Ekonomihögskolan vid Lunds universitet sedan 2011. Bilden är från doktorspromotionen i Lunds domkyrka i maj 2011. (Foto: Anna Bank)
Läs mer
5555 banner sv green
bild 1x1

 

Titta: SVT Fysikprisporträttet
Möt årets fransk-svenska fysikpristagare Anne L’Huillier som har gett oss verktyg att titta in i elektronernas extremt lilla och snabba värld – inuti atomer och molekyler. Upptäckten kan bana väg för både snabbare och mindre elektronik. Vi möter också hennes medpristagare Pierre Agostini och Ference Krausz.


Titta: SVT Ekonomiprisporträttet

Varför får män högre lön än kvinnor? Och går det att satsa på ett familjeliv utan att förlora ekonomiskt? Vi får följa årets Nobelpristagare i ekonomi Claudia Goldin i arbetet på Harvarduniversitet, men också ut på hundpromenad och in i familjens hem där det ständigt pågår spännande diskussioner.

Lyssna: Calling Anne L'Huillier, Nobel Prize Conversations
I vilket som säkert var en underdrift beskrev 2023 års fysikpristagare Anne L'Huillier sig själv som "Lite upptagen" när Nobelprisets Adam Smith nådde henne. (På engelska)

Titta: Snillen spekulerar, SVT Play och SVT2 18 december kl 20.00

Flera av årets Nobelpristagare på Kungliga Slottet för ett rundabordssamtalet. I år pratar pristagarna om forskningens villkor i en polariserad värld, om jämlikt arbetsliv och vikten av att våga tänka stort. Ett samarbete med BBC World.(Blandat språk)

Titta: Nobelveckan
Se 2023 års Nobelföreläsningar, Nobelpriskonserten, Nobelveckodialogen, prisutdelningarna i Oslo och Stockholm samt Nobels fredsprisforum på nobelprize.org. (Blandat språk)

 

6966 001 DSC09252
Visste du detta om festernas fest?
  • Den första Nobelmiddagen ägde rum 1901 och hade 113 gäster.
  • Omkring 1300 personer deltar numera på Nobelbanketten som hålls i Blå hallen i Stockholms stadshus.
  • Varje år är 200 platser reserverade för studenter. Klädkod, förstås: Högtidsdräkt.
  • Menyn ska ha en skandinavisk prägel. Varje servitör serverar tio festdeltagare, och det lagas 200 extra portioner i den händelse en vagn med mat skulle välta.
  • 500 meter linneduk av silvergrått garn används för att pryda de 63 borden.
  • Gästerna tar 24 480 dricksglas, bestick och porslinsdelar i bruk. Festporslinet formgavs av Karin Björkquist medan glas och bestick designades av Gunnar Cyrén – allt inför Nobelprisets 90-årsjubileum 1991.
  • Efter middagen vidtar dans i Gyllene salen. Efter banketten arrangeras en efterfest av studenter: Students’ Nobel Nightcap, SNNC.
6976 3
Tack till alla er 6200 alumner som svarade på Alumnnätverkets enkät!
Alumnkontoret vid Lunds universitet vill önska alla alumner en fin julledighet! Vi vill även passa på att rikta ett stort tack till alla 6200 personer som fyllde i Alumnnätverkets medlemsenkät under hösten!

I enkätsvaren ser vi att:
  • 92% uppskattar våra e-postutskick och vill se mer av dem även i framtiden.
  • 87% är intresserade av våra alumnerbjudanden och vill besöka universitetets museer till rabatterat pris.
  • 69% är mycket intresserade av forskningsnyheter och har därför säkert läst denna utgåva av Lundensaren särskilt noggrant.
  • 66% är intresserade av vidareutbildning och kompetensutveckling. AI och ledarskap är de två studieområden som intresserar flest.
  • 49% har ett stort intresse for träning och friluftsliv och är förmodligen nu på väg till ”fredagsfyset” innan ni bänkar er i TV-soffan för ”fredagsmyset” (54% anger att film och TV-serier är ett av de största fritidsintressena).
  • 13% följer vårt Instagram-konto. Det behöver vi ju jobba på! Gå gärna in och kika på årets bidrag i de internationella studenternas pepparkakshustävling på vårt Instagram-konto.
    Besök Alumnnätverket på Instagram
Vi tar till oss era svar och önskemål och satsar på att göra alumnverksamheten ännu bättre och givande för alla alumner 2024!

Vi önskar er alla en riktigt god jul och ett gott nytt år 2024!
Avsluta prenumeration