Kompetenshöjande kurser | dina rättigheter | Forskningsnyheter  Webbversion
100 linkedin 32 101 facebook 32 102 twitter 32 4755 Instagram logo 103 youtube 32 180 gbflag
97 Lunds universitet C2r RGB
Lundensaren
Nyhetsbrev för alumner | 1 mars 2024
7114 Hela mars %c3%a4r Livsl%c3%a5ngt l%c3%a4rande m%c3%a5nad i Alumnn%c3%a4tverket (3)
7095 2
Karriärchoachen: Frågorna du bör ställa till dig själv om din karriär
Pernilla Thellmark har lång erfarenhet av karriär- och ledarutveckling. Hon arbetar som karriärcoach på Ekonomihögskolan vid Lunds universitet och driver även konsultfirman Nilla Karriär & Kommunikation. Här ger hon dig frågorna du bör ställa till dig själv för att fatta beslut om din karriär.
7096 Frist%c3%a5ende kurser f%c3%b6r kompetensuteckling (3)
Obs! Information om höstens kompetenshöjande kurser
Den 14 mars kommer du att få mejl med information om Lunds universitets möjligheter till kompetenshöjning under hösten. Det finns många spännande ämnen och områden att välja bland! Det kurserna har gemensamt är att de är uppbyggda för att så många som möjligt mitt i karriären ska kunna gå kurserna trots att de arbetar. Några kurser ges på engelska. De flesta ges på distans.

Ansökningsperioden för fristående kurser och program med start höstterminen 2024 är mellan 15 mars och 15 april. Uppdragsutbildning och MOOC har särskilda datum.

Kolla din inbox den 14 mars!

Läs mer om kompetensutveckling och vidareutbildning här
7148 lagen
Har jag rätt till tjänstledighet för att studera?
Tänk på att du ofta kan ha rätt till obetald tjänstledighet från ditt arbete för att studera. Fråga din arbetsgivare eller ditt fackförbund för mer information och läs på om Studieledighetslagen.
7123 2
Irene bytte bana och siktade mot tryggare anställning – fick hjälp av studievägledningen
Efter två uppsägningar kände Irene Arnerlind att det var dags att våga satsa på att höja sin kompetens och byta bana. Hon tog kontakt med en studie och yrkesvägledare som hjälpte henne att identifiera vilken väg hon kunde gå för att nå sina nya mål.
7182 fam alumni
Om du skulle sadla om...
Vi frågade fyra av våra mer välkända alumner – en komiker, en före detta toppolitiker, en läkare/TV-personlighet och en före detta ärkebiskop; om du plötsligt vaknade en dag och behövde sadla om i karriären, vilken bana skulle du vilja utforska då?
6047 p%c3%a5g%c3%a5ng svenska
Byta bana – vågar jag? | 5 mars | Online
Det är aldrig för sent att prova något nytt. Vi har bjudit in en panel som tagit steget att byta bana eller ställt om sitt arbetsliv för att höra hur de bestämde sig, vad som gjorde att de vågade och hur de gjorde rent praktiskt. Evenemanget sänds live men kommer också att spelas in. Observera att du måste anmäla dig för att få länken oavsett om du vill delta live.
Läs mer och anmäl dig här

Inspiring alumnae | 8 mars | Online | Engelska
A digital celebration of International Women's Day 2024!
Camilla Mellander, Consul General of Sweden in New York, Charlotte Beskow, retired from a long career within the European Space Agency and Iryna Stavchuk, Ukraine programme manager, European Climate Foundation all talk about their inspirational careers.
Läs mer och anmäl dig här
Så fungerar omställningsstudiestödet | 11 mars | Online
Vad krävs för att få omställningsstudiestödet,vad är viktigt att tänka på inför din ansökan och hur har stödet fungerat i praktiken? Evenemanget sänds live men kommer också att spelas in. Observera att du måste anmäla dig för att få länken oavsett om du vill delta live.
Läs mer och anmäl dig här
Framtidens kompetens | 14 mars | Online
Paneldiskussion om framtidens arbetsmarknad. Vilken riktning kommer behoven av kompetens att ta? Vilka soft skills kommer att vara nödvändiga för att vara attraktiv på arbetsmarknaden? Evenemanget sänds live men kommer också att spelas in. Observera att du måste anmäla dig för att få länken oavsett om du vill delta live.
Läs mer och anmäl dig här
Save the date!
18 april
Lunds universitets stipendiestiftelses vetenskapliga salong
Cell och genterapi – från fantasi till industri

23 april

Alumnevenemang i London. Mer information kommer inom kort.
Glöm inte att uppdatera din adress i din alumnprofil så att du får inbjudan om du bor i UK
För alla evenemang vid Lunds universitet vänligen besök lu.se/calendar
6078 nyheter 600x90 px
7199 news 29 feb
Hjärnan är programmerad till kunskapsresistens
Många förknippar kunskapsresistens med dumhet. Det är helt fel. Vår hjärna är nämligen programmerad att lyssna på och lära av den vi gillar, och vice versa. Det har forskare i neuropsykologi nu lyckats bevisa genom ett experiment.

Hur mycket är Elon Musks karismatiska ledarskap värt?
Ett miljardpaket till Teslas vd Elon Musk ogiltigförklarades i januari. Organisationsforskaren Sverre Spoelstra ser det som ett steg i rätt riktning.

Godare veganmat med ny tillverkningsmetod
Veganska livsmedel ratas ofta på grund av sin gummiliknande konsistens. Nu har livsmedelsteknikforskare i Lund utvecklat ett sätt att göra veganmat aptitlig för fler.

Förstörelsen av Gaza övervakas från rymden

Med hjälp av satellitbilder följer naturgeografen Lina Eklund förstörelsen av Gaza vecka för vecka. Hennes analyser kan komma att spela en viktig roll när striden mellan Israel och Hamas är över.

Rekommendationer för små barns skärmtid gör mer skada än nytta

WHO:s och svenska barnläkares rekommenderade begränsningar av skärmtid för barn under fem år är nästan omöjliga att leva upp till. Detta riskerar att orsaka onödig oro och stigmatisering av småbarnsföräldrar, visar en studie.
7094 Namnl%c3%b6s design (29)
Att plugga med barn – dina rättigheter
Vill du veta hur det fungerar att studera samtidigt som du är eller ska bli förälder? Universitetet ska underlätta för dig som vill kombinera studier med föräldraskap. Här kan du bland annat läsa mer om vad som gäller kring kursscheman och VAB och studieuppehåll.
2604 lasalyssnatitta rosa

Läsa – Har din nästa chef artificiell intelligens?
Sverre Spoelstra har forskat om organisationer och ledarskap i drygt tjugo år. Nu har han ett nytt forsknings­projekt om förändrat ledarskap i digitaliserade arbetsmiljöer på gång. Artikel i LUM.

Lyssna – Jobbfika: Det gränslösa arbetslivets himmel och helvete
Om olika strategier för att dra gränsen mellan jobb och fritid i ett arbetsliv där allt fler kan jobba när och var de vill. Ett poddavsnitt från arbetsmiljöorganisation Prevent med LU:s Calle Rosengren, docent i arbetsmiljöteknik.

Läsa – Managing Change
Organisationsforskarna från Lund Stefan Sveningsson och Nadja Sörgärde tittar närmare på förändringsarbete, vägar framåt, ledarskap och fallgropar i ny bok.

Titta – Varför dominerar okritiskt tänkande på jobbet?
En favorit i repris: Professor Mats Alvesson belyser begreppet "funktionell dumhet". Hans föreläsning var en del av Lunds universitets jubileumskurser.
7189 Namnl%c3%b6s design (5)
Fortsatte att lära så länge ögonen förmådde
Få alumner från Lunds universitet torde ha blivit nyhetsstoff på Hawaii. Men undantag finns. Den 27 november 1933 fick läsarna av Honolulu Star Bulletin sig till livs en notis om ett fenomen i det avlägsna Sverige. Fredrik Tersmeden, fil dr h c, och arkivarie vid Universitetsarkivet, berättar om Kalmars första studentska, Dagmar Karlberg – matematikern som sadlade om till översättare och aldrig tröttnade på att lära sig nya saker.
Läs mer
Avsluta prenumeration