Engagemang, kvinnliga pionjärer och en mängd spännande aktiviteter... Webbversion
100 linkedin 32 101 facebook 32 102 twitter 32 99 instagram 32 103 youtube 32 180 gbflag
97 Lunds universitet C2r RGB
Lundensaren
NYHETSBREV FÖR ALUMNER | #17 | 24 MARS 2017
229 Lundensaren Alumni Foto Britt och Siv 1x1
1x1
”Det är en bra känsla att kunna hjälpa människor att lära sig och utvecklas”
Siv och Britt är alumner från Lunds universitet och engagerade volontärer i Eos Språkcafé för nyanlända internationella invånare i Lund. Via Alumnnätverket kom de båda alumnerna i kontakt med språkcaféet och idag hinner de med en eller två språkcaféer i veckan.

Britt och Siv är båda exempel på hur man fortfarande kan vara en del av universitetet, och en del av gemenskapen kring universitetet, även efter man har tagit sin examen. Studietiden är egentligen bara en liten del av det eviga lärandet och en början på en lång relation.

Läs hela intervjun här

Om Eos Cares Språkträning
Eos Cares är basketklubben IK Eos program för ett ökat socialt ansvarstagande. Inom programmet genomförs varje vecka två aktiviteter för språkträning:
  • Eos Language Café - varje lördag kl. 13-15, språkträning på 5-10 olika språk
  • Eos Swedish for Expats - samarbete med Lund International Citizen Hub, varje onsdag kl. 10-12, endast språkträning på svenska
Uppgiften som volontär är att sitta vid bordet för "svenskaträning" och prata med nyanlända och internationella studenter. Ingen lärarerfarenhet är nödvändig. Intresserad av att bli volontär? Skicka ett email till eos.cares@outlook.com.
Kommande alumnevenemang
Alumnnätverkets hemvändarhelg 20-22 oktober
Arbetet med höstens Hemvändarhelg är i full gång och programmet kommer att innehålla en mängd spännande programpunkter. Hemvändarhelgens hemsida uppdateras kontinuerligt och kommer inom kort att innehålla datum för biljettsläpp och biljettpriser.
Läs mer om Hemvändarhelgen här

Planerar du en hotellvistelse under Hemvändarhelgen? Flera hotell i Lund erbjuder förmånliga priser för alumner. Läs mer här

Följ Hemvändarhelgen på Facebook här
211 lu350 cykeln

Ett axplock från 350-årsjubileet
Håll dig uppdaterad kring allt vad som händer under 350-årsjubileet här.
Skicka en jubileumshälsning
Lunds universitet fyller 350 år och vi sätter just nu samman en video med hälsningar från alumner från hela världen. Var med och bidra du också! Spela in en kort filmsekvens med din smartphone eller dator där du gratulerar Lunds universitet till jubileet och skicka den till info@alumni.lu.se.

Alla videohälsningar som kommer in innan den 31 augusti är med i utlottningen av ett välfyllt jubileumspaket.
We Have A Dream. En utställning om mod, medmänsklighet och människans rättigheter
Möt fler än hundra inspirerande personer som alla följt sin dröm! Vad fick dem att våga ta steget, hur tänkte och vad kände de? Se porträtten och läs berättelserna om Dalai lama, Zara Larsson och många andra.

Projektet We Have a Dream inleddes i Lund för flera år sedan och är i grunden ett fotoprojekt, men ambitionerna sträcker sig långt utanför porträttens ramar. Initiativtagarna Albert Wiking, som porträtterat de medverkande, och Oscar Edlund, som intervjuat, vill bidra till en mänskligare värld genom att framhålla exempel från hela världen. Att ha en dröm är en stark drivkraft. Syftet med utställningen, och boken, We Have a Dream är att inspirera alla till att våga följa sina drömmar, stora som små, nu eller långt senare i livet. Att drömma ger kraft och mod.

Lunds konsthall visar ett urval av 114 porträtt från hela världen tagna under åren 2002–2016. Utställningen pågår fram till den 7 maj.

Läs mer här
1x1 238 Lundensaren Jubileumsbo%cc%88cker
1x1
Ännu fler nedslag i universitetets historia
I samband med 350-årsjubileet har universitet lanserat två nya böcker. "Lunds universitet under 350 år" är skriven av Björn Magnusson Staaf, Fredrik Tersmeden och Petra Francke (red.) och är en populärhistorisk översikt som vill förmedla de stora dragen och övergripande trenderna i universitetets utveckling över tid.

Den senast boken "Beredd till bådadera. Lunds universitet och omvärlden", skriven av Gunnar Broberg och David Dunér (red.), vill visa vidden av ett gammalt universitets verksamhet. Denna jubileumsbok innehåller nio spännande studier som lyfter fram Lunds universitets samspel med omvärlden ur olika perspektiv - bland annat internationella kontakter, folkbildning genom tv-programmet Fråga Lund och studentprotesterna 1968.

Båda böckerna finns att köpa i den ordinarie bokhandeln (i butik och på nätet) samt i universitetets profilshop.

Klicka här för att nå universitetets profilshop

205 Love%40Lund SVE 640x640transp
Lund som kärleksnäste firades
Alumnnätverket firade Alla Hjärtans Dag på Love@Lund, en fotoutställning om paren som träffades i Lund. Om du missade vernissagen finns utställningen tillgänglig i Café Athen i AF-borgen under hela jubileet.

Love@Lund 2018
Träffade du den stora kärleken i Lund? Vill du dela din historia med oss? Hör gärna av dig till Alumnkontoret om du vill delta i Love@Lund-utställningen 2018.

Läs ett reportage om vernissagen av Love@Lund här
223 Lundensaren Alumni Kvinnliga pionj%c3%a4rerna
De som gick före - de kvinnliga pionjärerna vid Lunds universitet
Att inte våga ha studentmössan på eller att gå ensam hem efter disputationen... Det var inte alls ovanligt för de första kvinnorna i akademin vittnar brev och dagboksblad om. Ta del av berättelserna om de första kvinnliga forskarna vid Lunds universitet här.
Alumnkoordinatorer: Maria Johansson, Karen Paulson

Lunds universitet • Box 117 • 221 00 • Lund, Sverige

+46 (0) 46 222 00 00

Avsluta prenumeration