BizWizard Web page
178 LU SE stand 100

Hösten – glad förväntan eller stressig rivstart?

700 Isenberg 600px
Hösten kan vara en tid av omstart och glad förväntan, som hos barnet på väg till sin första skoldag. För andra innebär den att kastas ut i kampen om arbete och bekräftelse med en gnagande känsla av att inte duga.

- Både relationer och anställningar är mindre stabila i vår tid. Det gäller att försöka hålla kvar en känsla för vad som är viktigt i livet, säger sociologen Bo Isenberg. 

Han har själv nyss kommit tillbaka till jobbet, hållit några introduktionsföreläsningar och känner sig nöjd med sin insats.

- Jag har gjort en skillnad genom att lyssna på de nya studenternas frågor och förklara för dem vad sociologer håller på med. Andra dagar är det inte lika tydligt vad jag åstadkommit, och då känner jag mig mer osäker.

Den där känslan av osäkerhet delar han med allt fler människor. Sociologer studerar social förändring och vad de ser är att samhället förändras snabbt, blir mer komplext och oöverskådligt.

- Arbetsvillkor ändras, företag köps upp och flyttar. Även stora delar av medelklassen lever i dag med osäkra anställningar och abstrakta eller flytande arbetsuppgifter. Människor känner sig utbytbara och att de inte har kontroll över sina liv.

Samtidigt förväntas vi tolka förändring som något positivt och med det visa vår flexibilitet och framåtanda.

- Bilden är inte svart-vit. Givetvis finns mycket som har blivit bättre. Jämställdheten till exempel – det är en revolution som ägt rum, till gagn för alla parter, säger Bo Isenberg, som själv nyss var pappaledig med sin lilla dotter.

Han läser gärna för dottern på kvällarna, men det händer att han också kollar jobbmejlen…

- Jag tror många har en känsla av att de riskerar att missa något om de stänger ner helt och att det kan göra det svårare för dem att hävda sig på jobbet; kolleger är i dag i hög grad konkurrenter.

För att förändring ska vara positiv ska man själv ha inflytande över den, men allt fler tvingas vara flexibla på andras villkor, menar Bo Isenberg. De känner inte igen sig i den politiska valfrihetsretoriken. Besvikna vänder vissa ryggen mot det allt mer komplexa och svåröverblickbara och dras till enkla lösningar. Politiskt ser vi detta på både vänster- och högerkanten. Det är begripligt, men farligt. Bo Isenberg skulle önska att det offentliga samtalet blev ärligare med att alla inte har samma chans: klass, kön, etnicitet och hudfärg spelar roll och klyftorna ökar.

- Valfrihet kan vi diskutera på ett filosofiskt plan, men vi kommer inte ifrån de sociala faktorer som i verkligheten styr och begränsar valen. En karriär som Zlatans, med Zlatans sociala bakgrund, är inte regel utan undantag.

Omstart eller rivstart? Vad kan man göra för att inte förlora sig själv i den högt uppdrivna förändringstakten?

Bo Isenberg ger ett råd från hjärtat:

- Skaffa hund! Hundar fattar vad som är viktigt i livet: att vara nära, att busa, att äta… Då blir det också lättare att säga nej tack till livets alla måsten: ”Jag måste hem och gå ut med hunden”.

Text: Britta Collberg
Bild: Louise Larsson
152 Lunds universitet L RGB