Läs nyhetsbrevet på webben
96 LU SE stand 100

NATURVETENSKAPLIGA FAKULTETEN

Nyhetsbrev: INSIDAN, 12 januari 2023
Newsletter in English
Read the newsletter in English
Ledningsnytt
Kolloidkemist ny hedersdoktor i naturvetenskap
Kemisten Jan Dhont har utsetts till hedersdoktor vid naturvetenskapliga fakulteten. Dhont har gjort stora landvinningar med betydelse för både life science och livsmedelsvetenskap.
Läs nyheten på fakultetens externa webbplats
Sök anslag och stipendier
Sök fakultetsmedel för forskarskolor
Naturvetenskapliga fakulteten utlyser medel för ämnesinriktade forskarskolor inom de strategiskt viktiga områdena miljö- och klimatvetenskap, beräkningsvetenskap samt life sciences under perioden 2024–2028. Sista ansökningsdag är 8 februari.
Läs mer och sök medel för forskarskolor på fakultetens interna webbplats
Hitta fler utlysningar i Pivot-RP
I Pivot-RP kan du söka efter utlysningar och forskningsfinansiärer från hela världen och inom alla forskningsområden. Du kan även söka efter finansiering för deltagande i vetenskapliga konferenser och finansiering av post doc.
Läs mer om hur du använder Pivot-RP (medarbetarwebben.lu.se)
På gång
Workshop om media, journalistik och forskningskommunikation, 26 januari
Centrum för miljö- och klimatvetenskap med flera bjuder in till webbinariet ”Research Communication: Understanding media and journalism”, som riktar sig till doktorander och forskare i början av sin karriär. Tid och plats: 26 januari klockan 09.00–12.00 i Kårhuset Hollywood. Begränsat antal platser, först till kvarn.
Läs mer och anmäl dig till workshopen (cec.lu.se)
Webbinarium om fältarbete i konfliktfyllda områden, 31 januari
Lunds universitet med flera bjuder in till ett webbinarium om risker som förknippas med fältarbete i konfliktfyllda områden samt hur man kan göra för att öka säkerheten. Tid och plats: 31 januari klockan 10.00–11.00 via Zoom.
Läs mer och anmäl dig till webbinariet (zoom.us)
Kongress: "Quality and Efficiency: A Contradiction in Terms? – The future of medical excellence in economically challenging times", 28–29 november
Lunds universitet är inbjudet att nominera unga forskare (max 32 år gamla) att delta i den tvärvetenskapliga kongressen som hålls i Berlin 28–29 November. Nomineringen ska innehålla kontaktuppgifter, kvalifikationer och akademisk bakgrund. Nominera till Carina Wickberg carina.wickberg@rektor.lu.se senast 30 januari. Kontakta kongress@schleyer-stiftung.de om du vill veta mer om kongressen.
Stöd för digital undervisning
Tema: TorTalk-appen
TorTalk är en talsyntes som universitetets anställda och studenter kan använda för att få all form av text uppläst. Många personer med till exempel dyslexi, adhd eller annat förstaspråk än svenska upplever att de blir hjälpta av att använda TorTalk. Universitetet har sedan tidigare licens för att använda programmet på datorer, och har nu även licens för att använda TorTalk-appen på mobiltelefoner och surfplattor.
Läs mer om TorTalk och appen (education.lu.se)
Utbildningar och workshoppar om digital undervisning
Nedan finns ett urval av kommande utbildningar och workshoppar som ges av enheten för undervisningsstöd.
Se alla kommande utbildningar och workshoppar (education.lu.se)
Medarbetare i svenska medier
Världens länder överens om avtal för biologisk mångfald
Henrik Smith, professor vid biologiska institutionen och Centrum för miljö- och klimatvetenskap, och Maria Blasi Romero, forskare vid Centrum för miljö- och klimatvetenskap, har intervjuats om det nya avtalet för biologisk mångfald som klubbades igenom på FN-mötet COP15. ”Jag tycker det är oerhört positivt och viktigt att det har blivit ett avtal. Det har ju varit diskussioner om man överhuvudtaget skulle gå i land med ett avtal”, säger Smith. Medier som rapporterat om nyheten är exempelvis Sveriges RadioForskning & Framsteg, Dagens industri, Sydsvenskan (för prenumeranter) och Aftonbladet.
Resistenta mygg oroar forskare
Marcus Stensmyr, universitetslektor vid biologiska institutionen, har intervjuats med anledning av att forskare har upptäckt myggor i Kambodja och Vietnam som är superresistenta mot bekämpningsmedel. Det handlar om en myggart som bland annat sprider sjukdomar som gula febern, zika och chikungunya. ”Det är oroande eftersom det är första gången man sett så superresistenta myggor, och att det finns risk att de sprids”, säger Stensmyr och tillägger att det snabbt behövs andra typer av insektsmedel. Medier som rapporterat om detta är exempelvis Sveriges Radio, Svenska Dagbladet, Ny Teknik, Aftonbladet och Sydsvenskan (för prenumeranter).
Astronom berättar om stjärnhimlen
Oscar Agertz, universitetslektor vid fysiska institutionen, har intervjuats om de stjärnor som astronomer kan studera idag, och i en avlägsen framtid.
Läs intervjun i Aftonbladet (för prenumeranter)
Fåglar kan samsas med vindkraft till havs
Martin Green, forskare vid biologiska institutionen, har intervjuats om ny forskning som visar att vindkraftverk till havs inte utgör ett så stort hot för flyttande fåglar som man tidigare trott. Green säger att det finns plats för att bygga mycket mer vindkraft till havs och att fåglar inte behöver vara ett hinder om man bygger på rätt ställen och stoppar driften ibland.
Läs intervjun i SVT Nyheter
Naturvärden kring stenbrott ska skyddas
Nils Cronberg, universitetslektor vid biologiska institutionen, har intervjuats med anledning av mark- och miljödomstolens nej till en utökning av stenbrottsverksamheten i Södra Sandby. Cronberg har kämpat för naturvärdena kring stenbrottet sedan millennieskiftet, då han upptäckte att det första kärret torkat ut och slog larm till länsstyrelsen.
Läs intervjun i Sydsvenskan (för prenumeranter)
Läs artiklar för prenumeranter i mediearkivet
En del låsta artiklar i notiserna ovan kan finnas tillgängliga i mediearkivet som alla anställda har tillgång till.
Logga in och sök artiklar i mediearkivet
Om nyhetsbrevet
Skickas till: Personer som är anställda/har en verksamhetsroll vid naturvetenskapliga fakulteten, Lunds universitet.
Redaktör: Helena Bergqvist (helena.bergqvist@science.lu.se), kansli N.
Utgivning: Insidan ges ut varannan torsdag. Nästa nummer kommer 26 januari.
Tips på nyheter? Skicka dem till redaktören senast 23 januari klockan 12.00.
Vänligen notera att tips på ett evenemang eller aktivitet endast inkluderas en gång i nyhetsbrevet (inga påminnelser).

Nyhetsbrevet skickas ut med ett verktyg som heter BizWizard. I verktyget kopplas e-postadresser ihop med klick i nyhetsbrevet. Redaktören har tillgång till dessa uppgifter men varken bevakar eller hanterar dem.
$$$open$$