Läs nyhetsbrevet på webben
96 LU SE stand 100

NATURVETENSKAPLIGA FAKULTETEN

Nyhetsbrev: INSIDAN, 26 januari 2023
Newsletter in English
Read the newsletter in English
Ledningsnytt
Senaste dekanbrevet
Sven Lidin skriver om strategiska satsningar och förändringsarbete som kommer att vara i fokus under året.
Läs dekanbrevet (bwz.se)
Externa kontrakt får en publikt synlig projektpost i forskningsportalen
Fakultetsledningen vill öka informationen om fakultetens pågående forskning, utan att det innebär extra jobb för fakultetens forskare. Därför har ledningen beslutat att alla nya externa kontrakt, som registreras i LUCRIS i samband med diarieföringen, också ska få en publikt synlig projektpost i forskningsportalen. Detta kommer att ske automatiskt för alla kontrakt som registreras från och med 1 januari i år. Projektposten i forskningsportalen kommer att innehålla titel på kontraktet, Principal Investigator (PI), tidsram och finansiär. Du som är PI kommer att få ett e-postmeddelande från systemet när informationen är synlig.

För att projektinformationen ska bli mer fyllig är det bra om du lägger till mer information om projektet, till exempel projektbeskrivning, andra deltagare från Lunds universitet och samarbetspartner. Under projektets gång kan du också ange vilka publikationer och aktiviteter som kommit ut av projektet. Vill du inte att ditt kontrakt ska synas utåt så kan du dölja det.
Läs mer om hur du hanterar projekt i LUCRIS (medarbetarwebben.lu.se)
Utmärkelser och beviljade anslag
Biolog får medel från universitetets hållbarhetsfond
Hanbang Zou, postdoktor vid biologiska institutionen, får 150 000 kronor för projektet ”Fungal screening and microfluidic prototype test for developing fungal concrete band-aid”. Pengarna delas ut från universitetets hållbarhetsfond.
Läs mer om projektet (medarbetarwebben.lu.se)
Sök anslag och stipendier
Sök universitetsmedel för infrastruktur
Lunds universitet utlyser medel för forskningsinfrastruktur, med fokus på tvärvetenskapliga forskningsmiljöer med särskild strategisk betydelse för universitetet. Sista ansökningsdag 1 mars.
Läs mer och ansök om medel (medarbetarwebben.lu.se)
SSF utlyser medel för nytt centrum för strategiska metaller och mineral
Stiftelsen för Strategisk Forskning (SSF) utlyser 60 miljoner kronor för att etablera ett forskningscentrum för att trygga tillgången av strategiska råvaror. Forskningen ska fokusera på utvinning och anrikning av metaller. Sista ansökningsdag är 11 maj.
Läs utlysningen (strategiska.se)
Nominera till Prinsessan av Asturiens pris
Nu kan du nominera kandidater till Prinsessan av Asturiens pris, som belönar anmärkningsvärda insatser inom bland annat teknisk och naturvetenskaplig forskning. Sista dag att nominera är 2 mars.
Läs mer och nominera kandidater (fpa.es)
Hitta fler utlysningar i Pivot-RP
I Pivot-RP kan du söka efter utlysningar och forskningsfinansiärer från hela världen och inom alla forskningsområden. Du kan även söka efter finansiering för deltagande i vetenskapliga konferenser och finansiering av post doc.
Läs mer om hur du använder Pivot-RP (medarbetarwebben.lu.se)
På gång
WINGS-event: LEGO Sip and Science Lecture, 2 februari
Nätverket WINGS bjuder in till ett föredrag med Ellen Kooijman som kommer att berätta om sin roll i utformningen av LEGO-byggsatsen Research Institute, som innehåller tre kvinnor som forskar inom naturvetenskapliga ämnen. Efter föredraget finns det möjlighet till mingel, kanapéer och cocktails. Tid och plats: 2 februari klockan 16.30 på Hypoteket i Lund.
Läs mer och anmäl dig till WINGS-eventet via Google Docs
Högskolepedagogisk workshop: “Education for scientific literacy – Ethics”, 8 februari
Hur kan etiska frågor berika naturvetenskaplig utbildning? Den 8 februari klockan 13.15–16.00 hålls den tredje fristående workshoppen i en serie om naturvetenskaplig litteracitet. Workshoppen är öppen för all undervisande personal. Sista anmälningsdag är 1 februari.
Läs mer och anmäl dig till workshoppen på fakultetens interna webbplats
Webbinarium om spektroskopisk databearbetning och analys, 15 februari
Universitetets forskningsinfrastruktur för korrelativ bildbehandling och analys (CIPA) bjuder in till webbinariet ”Spectroscopic Data Processing and Analysis”, som hålls av Carl Troein. Tid och plats: 15 februari klockan 12.00–13.00 via Zoom. Det finns även möjlighet att delta på en efterföljande workshop klockan 13.00–15.00. Sista anmälningsdag är 13 februari.
Läs mer och anmäl dig till webbinariet och workshoppen (zoom.us)
Konferens: Kvalitetssäkring i utbildning och forskning, 24 mars
Sveriges universitets- och högskoleförbund (SUHF) bjuder in till en konferens om kvalitetssäkring i utbildning och forskning. Det finns möjlighet att delta digitalt. Tid: 24 mars klockan 09.30–16.00. Anmälan öppnar inom kort.
Läs mer om konferensen (suhf.se)
Kurs: Den goda föreläsningen
Avdelningen för högskolepedagogisk utveckling (AHU) har öppnat anmälan till kursen ”Den goda föreläsningen”, som ges under 2–3 veckor med start 29 mars. Kursen riktar sig främst till lärare med föreläsningserfarenhet. Sista anmälningsdag är 8 mars.
Läs mer och anmäl dig till kursen (ahu.lu.se)
Stöd för digital undervisning
Tema: Förberedda och engagerade studenter på seminarier
Ett seminarium fungerar bara om studenterna är aktiva och kommer förberedda. Studenterna möter dock olika svårigheter när de förbereder sig för seminarier. Läraren Micol Mieli delar med sig av sina tips och erfarenheter i en ny artikel som publicerats på webbplatsen Stöd för digital undervisning.
Läs artikeln (education.lu.se)
Utbildningar och workshoppar om digital undervisning
Nedan finns ett urval av kommande utbildningar och workshoppar som ges av enheten för undervisningsstöd.
Se alla kommande utbildningar och workshoppar (education.lu.se)
Månadens avhandlingar
Månadens avhandlingar i naturvetenskap
Den här månaden läggs två nya avhandlingar fram vid naturvetenskapliga fakulteten:
  • Giuseppe Abbondanza, ”Ordered arrays of low-dimensional Au and Pd : synthesis and in situ observations”
  • Samuele Sottile, ”Direct and inverse resonance problems for seismic surface waves”
Sök avhandlingar i universitetets forskningsportal
Se kommande disputationer – lu.se
Medarbetare i svenska medier
Befjädrad robotvinge banar väg för framtidens flaxande drönare
Christoffer Johansson, universitetslektor vid biologiska institutionen, har intervjuats om en ny studie som visar att fåglar flyger mer effektivt genom att fälla in vingarna under uppslaget. Resultaten kan innebära att vingfällning är nästa steg för att öka förmågan till framåtdrivande kraft och aerodynamisk effektivitet i flaxande drönare. ”Vi har byggt en robotvinge som kan flaxa mer likt en fågel än tidigare robotar. Genom att mäta vingens prestanda i vår vindtunnel har vi studerat hur olika sätt att göra vinguppslaget påverkar krafter – och den energi som krävs för att skapa krafterna”, säger Johansson. Medier som rapporterat om nyheten är exempelvis Svenska Dagbladet, Forskning & Framsteg och Lantbruksnytt.
Sällsynt komet passerar jorden
Rebecca Forsberg, doktorand vid fysiska institutionen, har intervjuats om den gröna kometen C/2022 E3 (ZTF), som för första gången på 50 000 år är inom synhåll från jorden. Forsberg berättar bland annat om varför kometen har ett grönaktigt sken.
Lyssna på intervjun i Sveriges Radio
Ny studie visar hur svenska bin exponeras för växtskyddsmedel
Maj Rundlöf, forskare vid biologiska institutionen, har intervjuats om ny forskning som visar i vilken utsträckning honungsbin utsätts för växtskyddsmedel i pollen, nektar och luften. Resultatet visar bland annat att pollen innehöll flest substanser av växtskyddsmedel och ofta i höga halter. Några av ämnena har hög toxicitet, vilket innebär att pollen kan utgöra en risk för bin.
Läs intervjun i Jordbruksaktuellt
Astrofysiker berättar om jakten på jordliknande planeter
Anders Johansen, professor vid fysiska institutionen, har intervjuats om hur det nya James Webb-teleskopet kan användas för att hitta jordliknande planeter och tecken på utomjordiskt liv. ”Hittills har man upptäckt fler än fem tusen exoplaneter. I dag tror man att de flesta stjärnor har planeter. Men för att hitta planeter som liknar jorden med vår atmosfär måste vi kunna analysera dem och det kommer James Webb kunna göra”, säger Johansen.
Läs intervjun i Dagens Nyheter
Forskare i TV-program om hur djur navigerar
Marie Dacke och Rickesh Patel, professor respektive forskare vid biologiska institutionen, medverkar i ett avsnitt av TV-programmet ”Djurvärldens smartaste genier” där de berättar om hur manrisräkan och dyngbaggen navigerar.
Se avsnittet på SVT Play
NASA-astronaut föreläste på Vattenhallen
Anna Arnadottir, forskningsingenjör vid fysiska institutionen, har intervjuats med anledning av att NASA-astronauten James Pawelczyk föreläste för gymnasieelever på Vattenhallen Science Center.
Läs intervjun i Skånska Dagbladet (för prenumeranter)
Biologer svarar på lyssnarfrågor om djur och natur
Susanne Åkesson och Mikael Sörensson, professor respektive gästlärare vid biologiska institutionen, svarar på lyssnarnas frågor i radioprogrammet Naturpanelen. Frågorna handlar bland annat om hur myror kan överleva en tur i mikrovågsugnen, varför ekollonet fick trillingar och om det är vanligt med visslande skator.
Lyssna på programmet i Sveriges Radio
Vem ska svara kontaktsökande utomjordingar?
Urban Eriksson, universitetslektor vid fysiska institutionen, har intervjuats med anledning av att forskare ska undersöka vem som bör svara utomjordingar som söker kontakt. Eriksson berättar att det finns ett protokoll att följa, som cirkulerar i bland annat FN, men där framgår det inte vem som ska svara.
Lyssna på intervjun i Sveriges Radio
Biolog berättar om sitt författarskap och sin forskning
Per Henningsson, forskare vid biologiska institutionen, har intervjuats om sin barnbok ”En stor liten vän”, som handlar om natur och vänskap. Han berättar även om sin forskning och sitt stora intresse för fåglar. Medier som uppmärksammat detta är exempelvis Sveriges Radio och Skånska Dagbladet (för prenumeranter).
Så går det för Sveriges häckande fåglar
Martin Green, forskare vid biologiska institutionen, har intervjuats om en ny rapport som visar hur det går för de fågelarter som häckar i Sverige. Green berättar bland annat att det går bra för många rovfåglar, fiskätande fåglar och fjällfåglar.
Lyssna på intervjun i Sveriges Radio
Läs artiklar för prenumeranter i mediearkivet
En del låsta artiklar i notiserna ovan kan finnas tillgängliga i mediearkivet som alla anställda har tillgång till.
Logga in och sök artiklar i mediearkivet
Sist men inte minst
Dags för lärare att anmäla bisysslor 
Du som är lärare har, oavsett anställningens omfattning, en skyldighet att årligen anmäla bisyssla i Primula. Sista anmälningsdag är 31 mars. Även du som inte har någon bisyssla ska anmäla detta.
Läs mer om att anmäla bisyssla (medarbetarwebben.lu.se)
Om nyhetsbrevet
Skickas till: Personer som är anställda/har en verksamhetsroll vid naturvetenskapliga fakulteten, Lunds universitet.
Redaktör: Helena Bergqvist (helena.bergqvist@science.lu.se), kansli N.
Utgivning: Insidan ges ut varannan torsdag. Nästa nummer kommer 9 februari.
Tips på nyheter? Skicka dem till redaktören senast 6 februari klockan 12.00.
Vänligen notera att tips på ett evenemang eller aktivitet endast inkluderas en gång i nyhetsbrevet (inga påminnelser).

Nyhetsbrevet skickas ut med ett verktyg som heter BizWizard. I verktyget kopplas e-postadresser ihop med klick i nyhetsbrevet. Redaktören har tillgång till dessa uppgifter men varken bevakar eller hanterar dem.
$$$open$$