Läs nyhetsbrevet på webben
96 LU SE stand 100

NATURVETENSKAPLIGA
FAKULTETEN

Nyhetsbrev: Insidan, 2 maj 2024
In English: Read the Faculty of Science newsletter 2 May 2024
162 Insidan bild

Utmärkelser och beviljade anslag

Biogeokemist får prestigefylld medalj för sin forskning

Daniel Conley, professor på geologiska institutionen, har belönats med Vladimir Ivanovich Vernadsky-medaljen. Priset – som är uppkallat efter en av grundarna till biogeokemin – delas årligen ut till forskare som gjort exceptionella bidrag inom fältet.
Läs nyheten på fakultetens webbplats

Sök medel

Skrivarstipendium för naturvetare

Lärare och forskare inom naturvetenskapliga ämnen kan ansöka om Hasselbladstiftelsens skrivarstipendium. Stipendiet består av 10 000 kronor och en månads vistelse i Villa Martinson i Jonsered. Sista ansökningsdag är 15 maj.
Ansök om stipendium (hasselbladfoundation.org)

På gång

Academic Forum om liv och skrivande, 6 maj

Excellenscentrumet COMMONS, som sporrar den breda kemiforskningen, har startat initiativet Academic Forum – en mötesplats där forskare från olika discipliner kan verka tillsammans med kemisterna. Under förmiddagen den 6 maj föreläser civilingenjören och skribenten Julia Ravanis samt författaren Khashayar Naderehvandi om populärvetenskapligt respektive litterärt skrivande, och på kvällen ger idéhistorikern David Dunér föreläsningen ”Historical perspectives on the concept of life”. Samtliga föreläsningar hålls på Kemicentrum. Ingen anmälan krävs.
Läs mer om eventet på COMMONS webbsida

Seminarium: Transforming University Education, 7 maj

Paul Ashwin, professor vid University of Lancaster, ger ett seminarium med titeln "Transforming University Education – How might the educational purposes of higher education shape institutional and national policies?". Tid och plats: 7 maj klockan 16.15–18.00 i sal O104, MNO-huset.
Läs mer om seminariet (ahu.lu.se)

Nätverksträff för forskare i beräkningsvetenskap, 27 maj

Forskare och doktorander är välkomna till den andra nätverksträffen om pågående satsningar för att stärka forskning inom beräkningsvetenskap vid naturvetenskapliga fakulteten. Eventet arrangeras av fakultetens arbetsgrupp för satsningarna. Tid och plats: 27 maj klockan 13.00–15.30 på Pufendorfinstitutet.
Anmäl dig till nätverksträffen (survey.mailing.lu.se)

Platser kvar till hedersdoktorsföreläsningarna, 30 maj

Du kan fortfarande anmäla dig till naturvetenskapliga fakultetens och LTH:s hedersdoktorsföreläsningar den 30 maj klockan 09.30–11.30 i stora hörsalen på Ingvar Kamprad Designcentrum (IKDC).
Läs mer och anmäl dig (medarbetarwebben.lu.se)

Kurs om det inkluderande klassrummet

Avdelningen för högskolepedagogisk utveckling har öppnat anmälan till den nya kursen ”Inclusive Classroom – Diversity and Universal Design for Learning ” som ges 28 augusti – 16 januari. Anmäl dig senast 15 maj.
Läs mer om kursen och anmäl dig (ahu.lu.se)

Etikkurs för forskande personal

För att öka kunskapen kring forskningsetik och forskningsetisk reglering har universitetet tagit fram en onlinekurs i forskningsetik. Kursen vänder sig till disputerad forskande personal på samtliga fakulteter.
Läs mer och genomför kursen via Kompetensportalen

Stöd för digital undervisning

Enheten för undervisningsstöd bjuder in till flera utbildningar och workshoppar i maj, till exempel:
Se hela kalendariet på enhetens webbplats

Medarbetare i svenska medier

Unik fältstudie visar hur klimatförändringarna slår mot brandskadade skogar

Johan Eckdahl, forskare vid institutionen för naturgeografi och ekosystemvetenskap, har intervjuats i många medier angående en ny studie om hur klimatförändringarna påverkar brandskadade skogars utveckling och förmåga att ta upp koldioxid. Detta rapporterar exempelvis Svenska Dagbladet, Aftonbladet, Sydsvenskan, Göteborgs-Posten och Aktuell Hållbarhet. Läs även universitetets pressmeddelande.

Kemist i poddavsnitt om kosmetika

Emma Sparr, professor vid kemiska institutionen, har intervjuats om hur huden är uppbyggd och hur den påverkas av exempelvis hudkräm och smink.
Lyssna på poddavsnittet

Forskare har hittat spektakulärt svart hål

Lennart Lindegren, professor emeritus vid fysiska institutionen, har intervjuats med anledning av att forskare har upptäckt ett extra intressant svart hål i Vintergatan. Upptäckten gjordes med hjälp av rymdteleskopet Gaia, som Lennart länge arbetat med.
Se inslaget i SVT Nyheter och läs nyheten på fakultetens webbplats.

Flyttfåglar slår rekord

Susanne Åkesson, professor vid biologiska institutionen, har intervjuats om hur det kommer sig att rödstjärtar, ladusvalor och svartvit flugsnappare är rekordtidiga i år.
Lyssna på inslaget i Sveriges Radio

Ny studie om otrohet bland blåmesar

Andreas Nord, forskare vid biologiska institutionen, har intervjuats angående en ny studie om vänsterprasslande blåmesar och varför yngre hanar sällan lyckas para sig i smyg.
Läs artikeln i Dagens Nyheter

Biolog i radiointervju om medvetandet

Jessica Abbott, universitetslektor vid biologiska institutionen, har intervjuats om medvetandet ­– vem har ett medvetande och går det överhuvudtaget att mäta?
Lyssna på inslaget i Sveriges Radio

Debatt: ”Studenternas aktivism visar en hoppfull strävan”

Lina Eklund, biträdande universitetslektor vid institutionen för naturgeografi och ekosystemvetenskap, är medförfattare till en debattartikel om studenternas protest under Studentafton med statsministern.
Läs debattartikeln i Sydsvenskan

Jordexpert föreläste på Österlen

Håkan Wallander, professor vid biologiska institutionen, omnämns med anledning av att han föreläste om jord för Österlens trädgårdssällskap.
Läs artikeln i Ystads Allehanda

En trädgård fylld med fåglar

Susanne Åkesson, professor vid biologiska institutionen, har intervjuats om sin bok ”Bevingade vänner: hur jag fyllde min trädgård med fåglar”.
Läs intervjun i Året Runt
Om nyhetsbrevet: Insidan är naturvetenskapliga fakultetens interna nyhetsbrev som skickas till dig som är anställd inom fakulteten samt till alla anställda vid institutioner som är gemensamma med Lunds tekniska högskola. Nyhetsbrevet skickas varannan torsdag och hjälper dig att få en överblick av vad som händer inom fakulteten.
RedaktörHelena Bergqvist, kommunikatör vid fakultetskansliet.
E-postadress: helena.bergqvist@science.lu.se.
Nästa nummer kommer: 16 maj. Skicka tips till redaktören senast 13 maj klockan 12.00.

Integritet: Nyhetsbrevet skickas ut med verktyget BizWizard. I verktyget kopplas e-postadresser ihop med klick på länkar i nyhetsbrevet. Redaktören har tillgång till dessa uppgifter men varken bevakar eller hanterar dem.
$$$open$$