Foto: Maria Lundström

Svenska kyrkans brobyggare blir medforskare i unikt internationellt projekt

Nyhet Publicerad

- Det här är jättespännande! Mina brobyggares uppdrag är att göra intervjuer där man belyser vård, omsorg, ojämlikhet och välbefinnande i olika generationer av transnationella familjer. De byter i och med detta spår från arbete i församlingar till samverkan med Malmö universitet. Det är första gången som Svenska kyrkan går in i denna typ av projekt med universitetet, säger samordnaren Karwan Tofik.

De sex brobyggarna från Lunds stift som ska göra intervjuerna är väl förberedda och ser fram emot att sätta igång.    

- Temat för projektet är väldigt aktuellt. Många familjer lever åtskilda och utspridda på olika platser och länder. Här kommer man att ta reda på vilken påverkan det har. Det är ett projekt som utmärks av nytänkande kring samverkan och diakoni. Det möts av stor entusiasm och kreativitet både bland forskare och deltagare, påpekar Carita Ibarra som också är en del i projektet.   

Carita Ibarra, diakon i Trelleborg, drev tidigare frågor om social ekonomi och integration för Lunds stifts räkning. SMIL, Supportteamet Migration, arbetade för att främja flykting- och integrationsfrågor i Skåne och Blekinge, detta för att stötta upp i flyktingkrisen som uppstod 2015.

Ny och utvecklande roll 

- Malmö universitet uppmärksammade och imponerades av hur vi i vårt stift bedrev arbetet. I det projekt som nu startas upp blir Karwan Tofik samt sex andra brobyggare i Lunds stift så kallade medforskare. Det kommer att bli givande och utvecklande att gå från brobyggare till medforskare och utnyttja den erfarenhet och kompetens de har sedan tidigare, menar Carita Ibarra.

Brobyggarna har en bredd vad gäller religion, språk och bakgrund. Karwan Tofik har dessutom handplockat några ideella som ska delta. Man kommer att använda sig av den modell som SMIL, Supportteamet Migration, tagit fram.

Brigitte Suter, docent vid fakulteten för kultur och samhälle, Malmö universitet är övergripande ansvarig för den svenska delen av projektet. Hon leder arbetet ihop med forskarkollegan Ingrid Jerve Ramsöy som är projektledare.

Ni har bjudit in Svenska kyrkan att medverka, hur kommer det sig?

- När vi letade efter samarbetsorganisationer i regionen blev det naturligt att tillfråga Svenska kyrkan eftersom min kollega Ingrid Jerve Ramsöy hade etablerade kontakter där genom tidigare projekt. Vi visste att det fanns ett stort intresse från kyrkans håll att medverka. Svenska kyrkan har i sitt sociala arbete via sina brobyggare och diakoner på ett värdefullt sätt engagerat sig i integrationsfrågorna, förklarar Brigitte Suter.  

Vad är det mest unika med projektet?

Svenska kyrkans brobyggare, bland andra Nama Kiria, Hamida, Batul Ahj Ali, Karwan Tofik och Muhammed Kabir var under två utbildningsdagar samlade i Lund. Här med - i mitten av bilden - forskarassistent Mimmi Åkesson och projektledaren Brigitte Suter, docent vid Malmö universitet. Foto: Maria Lundström

- Personligen tycker jag att det är våra medforskares medverkan och att deras perspektiv tas med genom de organisationer som vi samarbetar med i projektets fyra deltagande länder. Här i Sverige är det Svenska kyrkan som står för detta.

Är det ovanligt att man använder sig av medforskare? 

- Det är ganska ovanligt även om det har börjat användas mer och mer som ett verktyg inom forskningen.

Under utbildningsdagarna i Lund var Brigitte Suter på plats för att förbereda brobyggarna på sina uppgifter ute på fältet. Medforskarna bekantade sig med projektet, övade på att intervjua och satte sig även in i etikfrågor, detta då intervjuer kommer att göras med barn och med utsatta människor som till exempel asylsökande.

- Medforskarna från Svenska kyrkan ska samla in material under våren och sommaren 2022. Detta har föregåtts av en noggrann planering av fältarbetet som tog sin början i juni 2021. Processen tas nu vidare och görs tillsammans av forskare och medforskare i dialog med avstämningar och workshops längs vägen kring vad som är viktigast att fokusera på.

Varför behövs den här forskningen med tema transnationella familjer? 

- Det är viktigt att belysa flera olika internationella aspekter i dessa tider där vi påverkas av flyktingströmmar. Vi vill utforska samspelet mellan familj och stat i några europeiska länder. Vilken sorts vård och omsorg kan man få i respektive land? Hur tar familjer hand om resten, det vill säga den informella vård och omsorg, som utförs över nationsgränser?

Även om familjer är splittrade och bor i olika länder på grund av krig och andra missförhållanden fortsätter de att ta till exempel ekonomiskt ansvar och att bry sig om varandra. Banden familjemedlemmar emellan finns kvar.

Målet är att förbättra situationen

- Det ansvar som människor tar för sin familj kan ibland påverka deras livsval och möjligheter, rörande utbildning etcetera. Vårt mål med projektet är att ge rekommendationer till politiker och myndigheter om hur man kan förbättra deras situation, avslutar Brigitte Suter.

maria.c.lundstrom@svenskakyrkan.se

FAKTA 

Malmö universitets projekt med Svenska kyrkan som benämns ”Transnationella familjer i Europa – Omsorg, ojämlikhet och välbefinnande” hade utbildningsdagar och uppstartsmöte i Lund den 19-20 januari.

Projektet startades i juni 2021 och fortgår till och med maj 2024.

Fältarbetet ska ske i Skåne, i Malmö samt i småkommuner på landsbygden. Medforskarnas löner och omkostnader bekostas av Forte, ett statligt forskningsråd som finansierar vetenskaplig forskning för människors hälsa, arbetsliv och välfärd. Dessutom ska ideella från Svenska kyrkan bidra till projektet.

Svenska kyrkan är involverat i projektet tack vare Karwan Tofik, brobyggare i Lunds stift. Under genomförande av ett annat projekt för några år sedan fick forskare på Malmö universitet, bland annat Ingrid Jerve Ramsöy, upp ögonen för hur Svenska kyrkan jobbar med integrationsfrågorna och nyanlända. De imponerades och inledde ett samarbete där de följde arbetet som gjordes av brobyggarna.

Studieförbundet Sensus är också en del av projektet.

Samarbetspartners i det tvärvetenskapliga internationella projektet är Malmö universitet och universiteten i Reading och Leeds i England, La Coruna i Spanien samt Aix-Marseille i Frankrike.