Centrum för sexologi och sexualitetsstudier
Webbversion
Nyhetsbrev 2024 #1
297 Lime logga SV
438 CSS Bild Nyhetsbrev
CSS nyhetsbrev
I det här nyhetsbrevet hittar du den senaste forskningen från CSS, nyhetsklipp, nya sexologikurser och anmälan till vårens öppna föreläsningsserie FORUM Sexuell hälsa. Följ oss på Facebook om du vill ha kontinuerlig uppdatering med nyheter från oss.

Vänliga hälsningar,
önskar vi på CSS
Sök fristående kurser i sexologi
Upptäck nya perspektiv inom sexologi med våra tre nya valbara kurser. De kan läsas av dig som redan går masterprogrammet på Malmö universitet eller som fristående kurs av dig som vill bredda dina kunskaper i sexologi.
Om kurserna
9441 Grupparbete 1 2021 10 29 06
9439 FORUM
Välkommen till FORUM-föreläsningar
CSS arrangerar de öppna föreläsningarna inom serien FORUM Sexuell hälsa i samarbete med Smittskydd Skåne, Centrum för sexuell hälsa och Barnmorskemottagningarna Skåne Primärvården inom Region Skåne samt Pedagogisk inspiration inom Malmö stad. Välkommen att anmäla dig till föreläsningarna! De är kostnadsfria och ges live, på plats eller digitalt. Platserna är begränsade, först till kvarn gäller.
Sexualitet och droger 
12 mars kl.13-15:30

Välkomna till en föreläsning med fokus på sexualitet och droger. Föreläsarna kommer att ge en introduktion till kopplingar mellan rusmedel och sexualitet och diskutera hur professionella kan samtala om droger och sex.

Anmälan är stängd
Kvinnlig omskärelse/
könsstympning och sexuell hälsa
21 maj kl.13-15:30

Föreläsning diskuterar resultaten från en svensk avhandling om sexualitet och kvinnlig omskärelse/könsstympning. Därefter berättar läkare från Amelmottagningen Stockholm om hur de arbetar med frågor kring sexuell hälsa med personer som genomgått kvinnlig omskärelse/könsstympning.
Mer info och anmälan
10451 va%cc%88nner i solnedga%cc%8ang
Ny avhandling om sexuell hälsa hos unga
I januari disputerade Anna-Chuchu Schindele vid CSS, Malmö universitet på avhandlingen "Vulnerabilities and Resources" om samverkande faktorer som påverkar sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter (SRHR) bland unga i Sverige. Forskningen finansierades av Folkhälsomyndigheten. Grattis!
Artikel om resultaten
10457 Ylva Gro%cc%88nvall
Ny avhandling om sexköp
I februari disputerade Ylva Grönvall från CSS, på en avhandling om sexköp. Ylva har intervjuat män som köper sex och socialarbetare som arbetar med frågan. Avhandlingen har uppmärksammats i flera nyhetsmedier. Grattis!
Artikel om resultaten
10458 BDSM collar CC BY SA 3.0
640x640transp Bokkapitel om kropp och BDSM
640x640transp Baserat på Charlotta Carlströms etnografiska forskning belyser kapitlet de kroppsliga aspekterna av BDSM och analyserar de förkroppsligade interaktionerna, förnimmelserna och känslorna som BDSM-praktik omfattar.
640x640transp
Läs om forskningen här
10479 trans flag iStock
640x640transp Enklare att tänka utanför boxen när du redan är det själv: om sexuell njutning
640x640transp I intervjuer med transpersoner och icke-binära personer undersöks strategier för att uppleva sexuellt välbefinnande. Artikeln belyser att det att vara normbrytande eller att frångå könade skript verkar kunna leda till en bredare repertoar av njutbara sexuella praktiker – praktiker som tar hänsyn till kroppsliga förutsättningar.
640x640transp
Till artikeln
640x640transp 9440 Skolkorridor
Sexualundervisning
Samlat här finns CSS senaste publikationer om sexualundervisning i och utanför skolan:

Utmaningar och möjligheter i förhållande till religion och sekulär värdeundervisning utforskas av Bodil Liljefors-Persson med kollega.

Elevhälsans reflektioner kring sitt arbete med sexuell hälsa: viktigt men försummat, visar en artikel av Anna Arvidsson m.fl.

Samverkan i sexualundervisning i grundskolan undersöks i en artikel av Mats Lundström och Ann-Cathrine Bramhagen.

Att uppfatta sexualundervisning i skolan som otillräcklig är associerat med upplevelsen att inte kunna ta hand om sin sexuella hälsa, konstateras i en artikel av Anna-Chuchu Schindele m.fl.
8796 blombukett
640x640transp Grattis!
640x640transp Tillsammans med Röda Korsets behandlingscenter har CSS-forskarna Marie Karlsson och Charlotta Holmström beviljats fakultetsmedel för ett projekt om behandling för kvinnor som upplevt krig, tortyr eller flykt. Stort grattis!
HBTQ-migranter i Sverige 640x640transp
I podden Sex på arbetstid berättar CSS-doktoranden Camilla Ivarsson om sin forskning om sexualitet och identitetsskapande i migration. 640x640transp
Till poddavsnittet
640x640transp
Ny forskning ska hjälpa personer med funktionsnedsättning 640x640transp
Hör CSS-forskaren Jack Lukkerz intervjuas i Sveriges Radion om ett planerat projekt om sexualitet. 640x640transp
Till poddavsnittet
640x640transp
Så sextar unga
I ett reportage i Sydsvenskan berättar CSS-forskaren Kim Ringmar Sylwander om resultaten från sin studie om unga och sexting. 
Till reportaget
Information om dina kontaktuppgifter. Läs mer om hur Malmö universitet hanterar personuppgifter.

Vill du inte få fler nyhetsbrev? Klicka här för att avsluta prenumerationen.
$$$open$$