Nyhetsbrev november 2022
Webbversion
Centrum för samverkan, Nyhetsbrev november 2022
297 Lime logga SV
2505 2216 DSC5546 2
Mötesplats för samverkan den 25/1 kl. 15.00
Centrum för samverkan erbjuder återkommande föreläsningar och möjlighet till erfarenhetsutbyte kring aktuella teman, ofta med ett fokus på skolutveckling. Det är kostnadsfritt att delta och programmet uppdateras kontinuerligt. Föreläsningen i januari handlar om träning och fitness i sociala medier, jakten på perfektion och dess konsekvenser för ungdomar/unga vuxna. Aurélien Daudi, doktorand på institutionen för idrottsvetenskap berättar om sin forskning inom området.
Mer information och anmälan
Det globala klassrummet – introduktion i svenska som andraspråk (7,5 hp) – lokalt på skolan eller i samverkan med flera skolor
Är du lärare eller skolhuvudman och intresserad av kompetensutveckling i svenska som andraspråk för att utveckla undervisningen för flerspråkiga och nyanlända elever? Anordna kursen Det globala klassrummet hos er lokalt eller i samverkan med flera skolor. Utbildningen ges på uppdrag av Skolverket och är kostnadsfri.
Mer information
Har ni behov av att arbeta med läsfrämjande åtgärder i er verksamhet?
Enligt en ny rapport från Skolinspektionen brister skolor ofta i sitt läsfrämjande arbete. Det finns möjlighet att anordna kursen Läsfrämjande åtgärder och litteraturdidaktik ur ett andraspråksperspektiv (7,5 hp) via Centrum för samverkan, Malmö universitet.
Mer information och kontaktuppgifter
5189 32AFLTWSVW
640x640transp Förskollärare i förskoleklass - matematik- eller läs- och skrivinlärning (15 hp)
640x640transp Centrum för Samverkan på Malmö universitet erbjuder VT23-HT23 två kurser för dig som är förskollärare och undervisar i förskoleklass. En kurs är i läs- och skrivinlärning och en i matematikinlärning. Båda kurserna är på 15 högskolepoäng. Kurserna ges på uppdrag av Skolverket.
640x640transp
Mer information och anmälan
Utbildningar för personal i förskolan
Är du intresserad av att öka kompetensen inom viktiga områden och lära tillsammans med kollegor? I samarbete med Skolverket kan Malmö universitet erbjuda kurser à 7,5 hp inom olika områden riktade till olika personalkategorier i förskolan. Exempel på områden är Flerspråkighet och interkulturalitet och Leda kvalitetsarbetet.
Mer information och kontaktuppgifter
ULF – Utbildning, Lärande, Forskning
Just nu pågår förberedelserna för att starta två nya ULF-nätverk vid Malmö universitet. Läs mer om hur en skola eller en skolhuvudman kan delta i ULF-verksamheten på vår ULF-webb. Där finner du även publikationer från de pågående nätverken och projekten inom ULF.
Läs mer om ULF-verksamheten
Kurser i studie- och yrkesvägledning
Våren 2023 erbjuds kurserna Att vägleda nyanlända vuxna samt Introduktion till karriärlärande på uppdrag av Skolverket. Kurserna varvar teori med praktiska och verksamhetsnära övningar och vänder sig till rektorer, lärare och studie- och yrkesvägledare. Kurserna genomförs digitalt.
Mer information och anmälan
Uppdrag och roll i den fritidspedagogiska verksamheten (7,5 hp)
Vill ni utveckla kvalitén inom fritidshemmet? Genom att anordna kursen Uppdrag och roll i den fritidspedagogiska verksamheten (7,5 hp) finns det möjlighet att öka kompetensen för all personal som är verksam inom fritidshemmet. Utbildningen kan förläggas lokalt på er skola och kan även genomföras i samverkan med flera skolor eller huvudmän.
För mer information och kontaktuppgifter
Digital kompetens för yrkesämneslärare VT23
Välkommen att delta i en workshopserie för yrkeslärare som undervisar på gymnasieskolan eller motsvarande inom vuxenutbildning på gymnasial nivå. Serien består av fyra digitala workshopsträffar i vilka deltagare på en orienterande nivå vidareutvecklar generell och yrkesämnesrelaterad digital kompetens med kopplingar till undervisningen i berörda gymnasieprogram. Kursen ges på uppdrag av Skolverket och är kostnadsfri.
För mer information och anmälan
Kompetensförsörjning – utbildningsanställningar
Vi söker skolor och huvudmän som är intresserade av att erbjuda utbildningsanställningar inom ramen för Arbetsintegrerad lärarutbildning F-3 och 4-6 med start HT23. Digital informationsträff den 7/12.
Mer information och anmälan
Seminarieserien Likvärdighet, delaktighet och hållbarhet i förskola och skola 24/11 och 6/12
I samverkan mellan Malmö stad och universitetet ges seminarieserien Likvärdighet, delaktighet och hållbarhet i förskola och skola som är en mötesyta för lärare och forskare. Deltagandet är kostnadsfritt men anmälan är obligatorisk. Rubrikerna för kommande tillfällen är Att utveckla Upplevelsebaserad pedagogik för alla elever samt Musik spelar roll – Om arbetet med att stärka musiken i förskolan.

Läs mer och anmäl dig via länken
"Att utveckla Upplevelsebaserad pedagogik för alla elever"
"Musik spelar roll – Om arbetet med att stärka musiken i förskolan"

Interkulturell kompetens 15 hp – öppen för sen anmälan
Interkulturell kommunikation är den kommunikation som sker mellan människor med olika kulturell bakgrund. Kursen behandlar kommunikativa beteenden och riktar sig både till dem som i sitt yrkesliv är i kontakt med människor med olika bakgrund och till dem som har ett allmänt intresse för kommunikation och kulturmöten.
Mer information och anmälan
Tvåspråkighet och identitet 15 hp – öppen för sen anmälan
Språket är ett centralt uttryck för vår identitet. Kursen fokuserar på två- eller flerspråkigas komplexa språksituation som innebär att utveckla och bevara flera språk och identiteter. Kursen tar även upp vad som händer med svenskan i kontakt med olika minoritetsspråk: bl a lån, kodväxling mellan svenska och de andra språken samt framväxten av nya former av förortssvenska.
Mer information och anmälan
Click to visit us on Facebook
Information om dina kontaktuppgifter. Läs mer om hur Malmö universitet hanterar personuppgifter.

Vill du inte få fler nyhetsbrev? Klicka här för att avsluta prenumerationen.