VFU-organisationens nyhetsbrev för VFU-samordnare
Webbversion
Årshjul aktiviteter  |  Årshjul placeringsarbete  |  Hemsida
297 Lime logga SV
640x640transp 3924 IMG 1218 (3)
Nyhetsbrev maj
Våren har kommit och gått lika snabbt som den brukar här i Skåne, och vi närmar oss sommaren och en välförtjänt ledighet.

Lite tid kvar på terminen är det dock, och här i VFU-organisationen förbereder vi oss för hösten.

Vad gäller VFU så är nu terminens sista grupp studenter ute. På sin allra första VFU tar de sina första "riktiga" steg mot läraryrket och, förhoppningsvis, en livslång karriär som innebär att hjälpa barn och unga att ta sig vidare mot vuxenlivet. För studentens del innebär det att få lära genom att göra, och för skolan som tar emot kan det vara en chans att rekrytera en framtida kollega.

Finns det ett viktigare och mer givande yrke än att vara lärare?
PS: Det här brevet går ut till dig dom är samordnare på en övergripande nivå i kommunen - skicka det vidare till andra berörda inom din kommun (det ligger också på hemsidan i Nyhetsarkivet).
Håll utkik efter placeringsmejlet!
Vi i VFU-organisatonen håller som sagt på att förbereda oss för hösten, och på måndag kommer vi att skicka ut ett separat mejl med information om platsönskemål, påminnelser med mera - allt för att stötta dig i arbetet inför och under hösten.

Det är viktigt att alla som ska arbeta med placeringar är insatta i rutinerna, så vidarebefordra mejlet till alla i din organisation som behöver det - och tveka inte att kontakta oss vid eventuella oklarheter!
Mejla VFU-organisationen
Ny som samordnare eller handledare?
Det är inte lätt att vara ny på jobbet, och vi vill gärna stötta så mycket vi kan!
Här är tips på utbildningar och informationsmaterial för dig som är ny i din roll eller som vill ha repetition:
Kommunsamordnare
Vår gemensamma VFU-hemsida innehåller massor med information både kring "hanverket" som har med placeringsarbetet, regler och riktlinjer att göra och det tekniska som VFU-portalen och -portföljen.

Anmälningslänkarna för de flesta av höstens aktiviteter publiceras i mitten av juni.

Handledare
Är du ny som handledare för student så behöver du dels veta hur du ska hantera VFU-portföljen, dels ha tillgång till kursplaner och andra dokument som har med VFU att göra.

Anmälningslänkarna för de flesta av höstens aktiviteter publiceras i mitten av juni.

Tveka inte att kontakta oss om du har frågor - vi lotsar dig vidare om det behövs. Vi kan ofta "skräddarsy" en utbildningslösning om det behövs.
Kom ihåg att informera studenten
Kom ihåg att alltid meddela studenten den nya placeringen om du byter placering - eller "plockar" en student ur "preliminär/akut placering". Det finns ingen "signal" i systemet som talar om för oss, eller studenterna, om en ändring har skett.
Viktigt att lämna VFU-rapporten i tid
Det är viktigt att VFU-rapporten (bedömningsunderlaget) lämnas in i tid - fredagen i sista VFU-veckan - eftersom den är en del av VFU-lärarens betygsunderlag. Om rapporten kommer in för sent eller inte alls, kan det i värsta fall påverka studentens möjligheter att fortsätta utbildningen.

Handledaren och studenten går tillsammans igenom VFU-rapporten på torsdagen, så att studenten är informerad om vad handledaren tycker och skriver.

För att underlätta skrivandet av rapporten bör handledarna ta stöd i betygskriterierna som finns i kursguiden.

Du som VFU-samordnare får gärna bjuda in utbildningsledare Marie Brandt på nätverksträffar för VFU-ansvariga för att gå igenom detta tillsammans.
Ändrade riktlinjer för restid
Från och med den 3 maj har vi reviderat riktlinjerna för resväg till och från VFU-platsen.

De nya riktlinjerna innebär att en student som läser en inriktning mot förskollärare eller grundlärare (fh, f-3, 4-6) inte bör ha längre än 60 minuter enkel resa till sin VFU-plats.

För en student som läser en inriktning mot ämneslärare (7-9 eller gymnasium) är riktlinjen för resväg däremot fortfarande 90 minuter.

AIU påverkas inte av de ändrade riktlinjerna eftersom de ansöker till en specifik kommun redan vid antagningen, där de sedan blir anställda, och följaktligen aldrig kan beviljas byte av VFU-placering.

Skälet till att blivande ämneslärare förväntas kunna resa längre är att vi har tillgång till betydligt färre VFU-platser inom dessa inriktningar vilket i sin tur ofta medför längre resväg. Vi förstår att det kan upplevas som orättvist med olika regler, och försöker självklart alltid ge alla studenter en rimlig resväg om möjligt, men det blir orimligt att tvinga studenter att åka längre än nödvändigt bara för att det ska vara "rättvist". Vi hoppas att du håller med om det.

Den här ändringen är en återgång till äldre riktlinjer för resväg, även om de inte var så tydligt uttalade som idag. Vid införandet av VFU-portalen var vi osäkra på om det skulle vara möjligt att ha olika restider i systemet. Nu vet vi att det är möjligt, och återgår därför till en kortare restid för de studentgrupper som vi av erfarenhet vet att vi kan lösa det för.
Höstens utbildningar och aktiviteter
Vi publicerar höstens utbildningar och aktiviteter i mitten av juni - men vissa saker är alltid tillgängliga:
  • Årshjulen
  • Seminarier för självstudier (vi har två olika)
  • Intresseanmälan för utlokaliserad handledarutbildning
Läs mer på hemsidan under Utbildningar och aktiviteter
Det här nyhetsbrevet går ut till dig som är registrerad som kontaktperson för en kommun i VFU-portalen. Mejladressen för utskicket hämtar vi i portalen. Om du får ett utskick men inte längre är samordnare, ber vi dig att vidarebefordra detta till den nya samordnaren, så att hen kan lägga in rätt mejladress. Man kan ha mer än en kontaktperson inlagd om ni är flera som har den övergripande rollen.
Vår ambition är att skicka ut ett nyhetsbrev per månad under terminstid.

Mejla gärna tips på ämnen att ta upp!
Redaktör: Terese Malm


Information om dina kontaktuppgifter. Läs mer om hur Malmö universitet hanterar personuppgifter.

Vill du inte få fler nyhetsbrev? Klicka här för att avsluta prenumerationen.
$$$open$$