VFU-organisationens nyhetsbrev för VFU-samordnare
Webbversion
Årshjul aktiviteter | Årshjul placeringsarbete | Årshjul VFU-veckor | Hemsida
297 Lime logga SV
640x640transp 5277 bg autumn
Nyhetsbrev november 2022
Det här nyhetsbrevet går ut till dig som är registrerad som kontaktperson för en kommun i VFU-portalen, och vi ber dig att vidarebefordra det till VFU-ansvariga på skolor/förskolor, och andra i din organisation som kan vara intresserade/berörda.

Om du får ett utskick men inte längre är samordnare, ber vi dig att vidarebefordra detta till den nya samordnaren, så att denna kan lägga in rätt mejladress i portalen.

Man kan ha flera kontaktpersoner inlagda i VFU-portalen ifall ni är flera som har den övergripande rollen.

Vår ambition är att skicka ut ett nyhetsbrev per månad under terminstid, och nyhetsbrevet finns också på vår hemsida om du råkat missa ett utskick.


Vad saknar du/ni för information? Mejla mig gärna och tala om det!

Redaktör: Terese Malm, utbildningskoordinator VFU
5270 IMG 0141
640x640transp VFU-seminarium för handledare
640x640transp Nina Palmgren, du jobbar som VFU-lärare och kursledare för VFU-seminarium för handledare på Malmö universitet. Varför borde man gå VFU-seminarium?
För att vi har så himla trevligt!
Nej, men seriöst, det är ett väldigt bra tillfälle att få träffa andra handledare och utbyta erfarenheter. Man får en chans att diskutera förväntningar på handledare respektive student och att ta upp konkreta frågor som man kanske brottas med i vardagen.
VFU-seminariet tar exempelvis upp vad som är kvalitativ handledning, hur man kan fylla i VFU-rapporten, förändringar i kursplanerna och mycket mer. Man får ett stöd i att tolka betygskriterierna och att bedöma utifrån dem.
Vad brukar de som deltar i VFU-seminarium säga om det?
Deltagarna ombeds alltid att fylla i en utvärdering efter seminariet, och vi får genomgående väldigt positiv respons! Sedan vill vi alltid ha konstruktiv kritik och en möjlighet att förbättra innehåll och upplägg. Vi är också väldigt öppna för deltagarnas respons under själva seminariet, vilket gör att det kan se olika ut från grupp till grupp beroende på deltagarna.

Vem riktar sig VFU-seminariet till?
Det riktar sig till alla som verkar som handledare och som vill få större förståelse för uppdraget. Det är viktigt att tänka på att anmäla sig till rätt seminarium, eftersom kursplanerna ser olika ut i de olika examensinriktningarna. Seminariet för grundlärare ser alltså lite annorlunda ut än det som vänder sig till exempelvis ämneslärare.

Måste man ha gått den poänggivande handledarutbildningen innan?
Absolut inte - vi brukar faktiskt rekommendera att man åtminstone deltar i ett VFU-seminarium om man inte har haft möjlighet att gå handledarutbildningen än. De här två utbildningarna kompletterar varandra, men behöver inte göras i någon särskild ordning.
Handledarutbildningen är mer allmänt hållen och gäller i hela landet, medan VFU-seminariet är "skräddarsytt" för de handledare som tar emot studenter från Malmö universitet. Vi håller seminariet för handledarnas skull för att de ska få ut något av det - inte tvärtom!

Kan man gå VFU-seminariet mer än en gång?
Det kan man absolut! Kursplaner och andra styrdokument förändras ju över tid, och sammansättningen av deltagarna varierar så varje tillfälle ger något nytt. Det är inte fel att repetera då och då.
Viktiga datum hösten 2022
  • Platsbehovet för vårens nyantagna studenter har publiceras i VFU-portalen. Missa inte att svara!
  • VFU-seminarium för handledare: 17/11, 24/11, 1/12
  • "Avspark", partnerskolor: 28/11 (tiden är 9-15 och programmet finns i inbjudan)
  • Alla gamla tilläggsavtal upphör att gälla: 31/12
Anmälan för våra aktiviteter stängs i regel en vecka och en dag innan själva träffen/aktiviteten (om inget annat står på hemsidan).

Läs mer om våra aktiviteter på hemsidan under rubriken Utbildningar och aktiviteter
Försöksverksamhet med Kompletterande pedagogisk utbildning (KPU) 60/75
Malmö universitet har tillsammans med nio andra lärosäten fått regeringens uppdrag att bedriva försöksverksamhet med en ny KPU för grundlärare och en förkortad KPU för ämneslärare. Försöksverksamheten pågår augusti 2022 – januari 2028. Programmen är ettåriga och vänder sig till personer som redan har en akademisk examen om minst 180 högskolepoäng. Följande utbildningar och inriktningar ges vid Malmö universitet med start januari 2023:
 
KPU 75 – Grundlärare åk 4-6
KPU 75 vänder sig till den som vill bli lärare i åk 4 – 6 i ämnena svenska, engelska och so. Programmet ges på 100% fart och för att kunna bli klar på ett år ingår tio veckors studier på sommaren. Utbildningen leder till en grundlärarexamen. Till skillnad från det långa grundlärarprogrammet ingår inte matematik i utbildningen eller i examen. VFU är förkortad till drygt 13 veckor vilka fördelas på två kurser.

KPU 60 – Ämneslärare åk 7-9 eller gymnasieskolan
KPU 60 finns med två inriktningar, för arbete i åk 7 – 9 eller för arbete i gymnasieskolan. Vi antar i ämnena matematik, biologi, fysik, kemi, teknik och naturkunskap. Programmet ges på 100% fart under ordinarie vår- och hösttermin, en förkortning med en termin i jämförelse med KPU 90. Utbildningen leder till ämneslärarexamen i ett eller två ämnen. VFU är förkortad till drygt 13 veckor vilka fördelas på två kurser.
Justerat VFU-schema och utlägg
Antalet veckor för nya korta KPU 60/75 har justerats något så att det nu är 7 veckor både höst och vår, istället för 6 veckor ena terminen och 7 veckor andra. Skälet är att vi inte vill dela på veckor, och räknar med att det ändå försvinner enstaka dagar på grund av helgdagar och liknande.

Även VFU-kursutlägget/översikten har uppdaterats utifrån nya KPU.

Du hittar både schema och struktur/översikt på vår hemsida.
VFU-schema och översikt
Processen med nya tilläggsavtal
Vi har nu skickat ut inbjudan till avsparken den 28/11. Om du inte har fått den men tycker att du borde, ber vi dig att snarast kontakta VFU-koordinator Terese Malm.

Vi har tidigare lovat att publicera våra nya partnerskolor på hemsidan den 15/11, men behöver skjuta upp det en smula. Förhoppningsvis kan vi dock göra det inom kort.
De här studenterna använder VFU-portföljen ht22
(avvikelser från nedan kan förekomma för studenter med eftersläpande VFU)
Start v. 38:
FÖ: VU713A (T5, ht20) 38-45
GL fh: VU715G (T5, ht20) 38-45
GL f-6: VU212G (T5, ht20) 38-41
YRK: VU724D (T4, vt21) 38-41
KPU: VU733C (T3, ht21) 38-41
ULV (GL och ÄL): samtliga kurser (1-5) ges individuellt under samma period v 38-41

Start v. 42:
YRK: VU222D (T2, vt22) 42-47
KPU: VU231C (T1, ht22) 42-50
INTRO-veckan (vecka 42):
Information om placering etc (studenterna har inga obligatoriska moment inlagda att genomföra och behöver inte bjuda in handledare)

Start v. 45:
FÖ-flex: VU213A (T4, vt21) 45-48
GL fh: VU232B (T3, ht21) 45-48

Start v. 47:
ULV samtliga kurser (1-5) ges individuellt under samma period 47-50
Följande ska inte använda portföljen:
GL f-6: VU715G (T7, ht19) 40-48
ÄL: VU715G (T7, ht19 och T9, ht18) 40-48
ÄL: VU714 (T7, ht19) 40-43
FÖ: VU715A (T7, ht19) 45-48
Information om dina kontaktuppgifter. Läs mer om hur Malmö universitet hanterar personuppgifter.

Vill du inte få fler nyhetsbrev? Klicka här för att avsluta prenumerationen.
$$$open$$