VFU-organisationens nyhetsbrev för kommunala VFU-samordnare
Webbversion
Kombinerat årshjul | Årshjul aktiviteter | Årshjul placeringsarbete | Årshjul VFU-veckor | Hemsida
297 Lime logga SV
640x640transp 5632 bakgrund f%c3%b6r silver f%c3%b6r julferieabstrakt begrepp 82307146
Nyhetsbrev december 2022
Terminen går mot sitt slut och runt om i Skåne har vi äntligen fått lite snö. Vi är nog många som går och längtar efter en välförtjänt vila med en och annan lussekatt innan en ny termin drar igång.

Det här nyhetsbrevet, årets sista, innehåller en liten tillbakablick från avsparken i november, och självklart en del information inför våren. Vi hoppas att du ska finna det givande och intressant!

Slutligen vill vi i VFU-organisationen önska alla er därute i skolor och kommuner en riktigt god jul och ett gott nytt år!

Mejla mig gärna och tipsa om vad du önskar i framtida nyhetsbrev!

Redaktör: Terese Malm, utbildningskoordinator inom VFU
5637 Tina H
640x640transp Några ord med Tina Hjerthén
640x640transp Hej Tina, du jobbar som handläggare i VFU-organisationen. Berätta lite om det.
Jag började här under våren/sommaren 2019, så jag börjar känna mig hemma på Mau nu! Jag jobbade tidigare på Arbetsförmedlingen, framför allt med att hitta jobb åt personer med olika funktionsnedsättningar. Jag tyckte att det var dags att prova något nytt och var då sugen på det här med utbildning och att arbeta på ett lärosäte.

Vilka examensinriktningar jobbar du med?
Jag har hand om VFU-placeringen för alla grundlärarinriktningarna samt blivande yrkeslärare.
Vilken är den största utmaningen i nuvarande jobb?
Att hitta VFU-platser för blivande yrkeslärare! Vi har en stor brist på platser inom vissa områden, men hoppas förstås på att de nya tilläggsavtalen ska hjälpa oss där.

Vad är det roligaste med det här jobbet?
Att få möjlighet att påverka hela "kedjan" från grunden och känna att jag har möjlighet att bidra och göra nytta. Det är också kul med "handpåläggningen" som krävs för studenterna inom yrkeslärarprogrammet.

Vad behöver skolor och kommuner tänka på inför våren?
Kom ihåg att kolla av påminnelserna i VFU-portalen redan nu, så att allt som eventuellt behöver åtgärdas är gjort i god tid innan studenterna ska ut. Tveka inte att höra av er om något är oklart!

Något i samband med vårens placeringsarbete?
Jag har önskat preliminärt antal platser i VFU-portalen för Yrkeslärarna, men först i mitten av januari har vi full koll på vilka som verkligen har tackat ja och då lägger vi in nästa växel i placeringsarbetet. Deadline för kommunerna att lägga in tillgängliga platser är den 15/1.

De nyantagna studenterna får besked om sina placeringar den 27/2 så då ska allt helst vara klart. De (yrkeslärarstudenterna) går sedan ut på sin första VFU-kurs direkt efter påsklovet vecka 15.
Nytt årshjul
Du har väl inte missat vårt nyaste årshjul?

Årshjulet är en kombination av våra övriga (externa) årshjul, och som användare kan du själv välja vilka ringar och händelser du vill visa. Om du till exempel bara är intresserad av VFU för ämneslärare men samtidigt vill veta när vi har olika fortbildningar, kan du visa just de ringarna - samtidigt.

Vi har fortfarande kvar våra tidigare årshjul för dig som tycker att det är enklare, eller bara är intresserad av en viss sorts information för tillfället.

Observera att årshjulen nu har slagit över till att starta januari 2023 och att nya händelser kommer att läggas in i samband med uppdateringarna på hemsidan. Du kan själv välja att se tidigare eller senare månader genom att klicka på knapparna.
Kombinerat årshjul
Studentutvärderingar
Är du nyfiken på hur studenterna har upplevt VFU? Vill du veta hur många som genomförde INTRO-dagarna?

Du vet väl att du kan hitta alla studentutvärderingar på VFU-hemsidan. Nu kommer det dessutom att bli enklare att veta exakt vilken kurs en utvärdering gäller, eftersom utvärderingen numera skickas ut efter varje VFU-kurs (istället för samlat i slutet av terminen).

Svaret på hur många som genomförde INTRO-dagarna är att över 90% av de studenter som svarat på enkäten, uppger att de genomfört 2 dagar eller mer av INTRO-dagarna (vecka 42). Nästan 80% uppger att de är nöjda eller mycket nöjda.
Studentutvärderingar
Viktigt att handledare får gå VFU-seminarium
Det är viktigt att handledare ges möjlighet att delta i VFU-seminarierna. Man behöver inte ha gått handledarutbildningen innan, och man kan till och med genomföra VFU-seminarium för att man är nyfiken på handledarrollen och vill veta mer (utan att alltså vara handledare ännu).

Vi har inom flera examensinriktningar (utom förskola) svårt att få ihop tillräckligt antal deltagare för att kunna hålla VFU-seminarier för handledare, och har under hösten tyvärr fått ställa in flera tillfällen.

Seminarierna och handledarutbildningarna kompletterar varandra då de har olika infallsvinklar: Handledarutbildningen är allmänt hållen och giltig i hela landet medan VFU-seminariet tar upp aktuella frågor och utgår ifrån Malmö universitets styrdokument. Det innebär också att man som handledare kan behöva gå på VFU-seminarium flera gånger - eftersom styrdokumenten uppdateras och frågorna skiftar.

Nytt grepp:
Vi kommer framöver att försöka erbjuda att hålla VFU-seminarer på plats ute på skolorna. Förutsättningen är att skolan får ihop en tillräckligt stor grupp och att vi från universitetets sida har någon som har möjlighet att hålla det under den tid som passar skolan.

Erbjudandet gäller i första hand inom grundskola och gymnasium, och tanken är att man kan ha ett "miniseminarium" på 2-4 timmar där man utgår ifrån handledarnas frågor och behov.

Hör av dig till utbildningskoordinatorn om detta skulle vara av intresse.

Tack till dig som deltog i avsparken för nya tilläggsavtal den 28 november!
Vi fick en intressant föreläsning om Peer Learning och hann dessutom med att diskutera detta och en hel del annat i olika grupper.

Lunch och fika hann vi förstås också med!

Vi har fått tillbaka att man upplevde det som mycket positivt att få utbyta erfarenheter i olika gruppkonstellationer, och gärna ser mer av den typen av aktiviteter framöver. Det lyssnar vi förstås på!

Vi har också fått frågan om att få ta del av bildspelet och materialet kring Peer Learning och det ligger nu på hemsidan under rubriken Minnesanteckningar.
Minnesanteckningar
Kompletterande avspark 9 februari
Vi vet att det var en del som av olika skäl inte hade möjlighet att delta vid avsparken, och har därför beslutat att hålla en "miniversion" den 9 februari. Den riktar sig då till de som inte kunde delta den 28/11. Observera att antalet platser är begränsat (på grund av lokaltillgången), så "först till kvarn" gäller.

Anmälan stänger den 1/2 klockan 16:30.

OBS! Vi kommer inte att skicka ut separata inbjudningar med anmälningslänkar eller lägga upp anmälningslänken på vår hemsida, så det är viktigt att du som får det här nyhetsbrevet vidarebefordrar det till den/de som kan vara berörda!
Anmälningslänk till avsparken den 9 februari
VFU-kurser vt23
Alla kurser utom rödmarkerade använder VFU-portföljen. Avvikelser från nedan kan dock förekomma för studenter med eftersläpande VFU.

Studenterna registrerar sig i Ladok under perioden 9 januari - 16 januari. Därefter kontaktar utbildningsadministratörerna de studenter som eventuellt inte har registrerat sig. Detta innebär att studenter som ska ut på väldigt tidig VFU-kurs kanske inte syns i VFU-portalen, trots att de ska genomföra VFU.

Räkna alltid med att en student ska genomföra VFU om man inte meddelat annat.
Start v. 3:
GL, AIU: VU213B (T6, ht20) 3-12
Start v. 4:
GL, AIU: VU242B (T4, ht21) 4-13
Start v. 6:
ULV (GL och ÄL): samtliga kurser (1-5) ges individuellt under samma period 6-10 (uppehåll v.8)
Start v. 7:
Fö: VU222A (T4, ht21) 7-10
GL, AIU: VU241B (T2, ht22) 7-12 (uppehåll v.8)
Start v. 9:
FÖ/flex: VU714A (T5, vt21) 9-12
GL, fh: VU231B (T2, ht22) 9-12
GL, f-3, 4-6: VU221B (T2, ht22) 9-12
ÄL: VU212C (T6, ht20) 9-17 (uppehåll v. 14)
ÄL, gy/ma: VU705G (T10, ht18) 9-12 (ANVÄNDER EJ VFU-PORTFÖLJ)
YRK: VU723D (T3, vt22) 9-12
Start v. 10:
KPU/90: VU732C (T2, ht22) 10-18 (uppehåll v. 14)
Start v. 13:
FÖ/flex: VU715A (T7, vt20) 13-16 (ANVÄNDER EJ VFU-PORTFÖLJ)
GL, fh: VU233B (T4, ht21) 13-16
Start v. 15:
YRK: VU281D (T1, vt23) 15-22
KPU/60/75: VU291C/VU321B (T1, vt23) 15-21
Start v. 16:
FÖ: VU221A (T2, ht22) 16-19
Start v. 17:
ÄL: VU221C (T2, ht22) 17-20
Start v. 18:
ULV (GL och ÄL): samtliga kurser (1-5) ges individuellt under samma period 18-21
Viktiga datum våren 2023
  • Nya tilläggsavtal börjar gälla 1/1
  • Platsbehovet för vårens nyantagna studenter har publiceras i VFU-portalen. Missa inte att svara!
  • "Miniavspark", partnerskolor: 9/2 (tiden är 8:45-14:00 och programmet skickas ut ca en vecka innan till de som anmält sig)
  • VFU-samordnarträff 9/3
  • Partnerdag 19/4
  • VFU-seminarium för handledare: 13/4, 20/4, 27/4
Anmälan för våra aktiviteter stängs i regel en vecka och en dag innan själva träffen/aktiviteten (om inget annat står på hemsidan).

Läs mer om våra aktiviteter på hemsidan under rubriken Utbildningar och aktiviteter. Vi kommer att lägga upp nya aktiviteter kontinuerligt under december/januari.
VFU-hemsidan
Information om dina kontaktuppgifter. Läs mer om hur Malmö universitet hanterar personuppgifter.

Vill du inte få fler nyhetsbrev? Klicka här för att avsluta prenumerationen.
$$$open$$