Uppdatering i frågor om statligt stöd vid korttidsarbete Webversion
279 logo v%c3%a4nsterst%c3%a4lld neg
1009 bild1
Uppdatering i frågor om statligt stöd vid korttidsarbete
Arbetsrättsligt nyhetsbrev 13 november 2020
Reglerna om korttidsarbete trädde formellt i kraft den 7 april 2020 och hade retroaktiv verkan från och med den 16 mars 2020. I korthet innebär korttidsarbete en möjlighet för arbetsgivare att tillfälligt reducera anställdas arbetstid och lön och samtidigt erhålla ekonomisk ersättning från staten för viss del av lönekostnaden. Även om regelverket av förklarliga skäl har kommit att förknippas med den nuvarande ekonomiska kris som följt av covid-19 så är permitteringsreglerna i grunden inte tillfälliga. På grund av covid-19 har dock vissa lättnader för arbetsgivare gjorts i regelverket och statens subventionsgrad av lönekostnaden är även förstärkt. Enligt de senaste siffrorna (den 12 november) har Tillväxtverket till arbetsgivare beviljat ca 29 miljarder kronor och närmare 600 000 anställda omfattas eller har omfattats av korttidsarbete.

Den 9 november meddelade regeringen att den tidigare gränsen att korttidspermittering maximalt kunde beviljas med sex månader och med tre månaders ytterligare förlängning, tillfälligt tas bort under perioden fram till och med den 30 juni 2021. I praktiken kan arbetsgivare som erhållit korttidsstöd under 2020 således ansöka om stöd till och med den 30 juni 2021. Den förstärkta subventionsgraden om 75 procent skulle ha upphört vid årsskiftet men föreslås i samma pressmeddelande att kvarstå fram till och med den 31 mars 2021. Innebörden är som känt inte att staten står 75 procent av den totala lönekostnaden vid korttidsarbete utan att staten står motsvarande andel av kostnaderna för själva arbetstidsminskningen (om den minskade arbetstiden är 60 % står staten således för 75 % av detta, vilket motsvarar 45 % av den totala lönekostnaden). För perioden den 1 april–30 juni 2020 föreslås statens subventionsgrad sänkas till till 50 procent.

Regeringen framhöll att förlängningen av korttidsstödet även kommer att kombineras med en striktare hantering av ansökan om godkännande för stöd. Det är ännu oklart hur hanteringen kommer att bli striktare och om några nya krav för korttidsstöd avses att uppställas. Det är vidare inte känt hur övriga tillfälliga lättnader kommer att hanteras. Under 2020 har det exempelvis varit möjligt för arbetsgivare att erhålla korttidsstöd för uppsagda anställda, vilket inte är tillåtet enligt det ordinarie regelverket.

Slutligen bör nämnas att Tillväxtverket i samband med regeringens pressmeddelande meddelat att det från och med januari 2021 kommer vara möjligt att söka stöd för kompetensutveckling för permitterade medarbetare.
Kontakt:
Anders Nordström, anders.nordstrom@msa.se
Henric Diefke, henric.diefke@msa.se
Klicka för att besöka vår LinkedIn sida Klicka för att besöka vår hemsida
Avanmälan