PRESSMEDDELANDE
Moderna Museet logga
2043 Endast f%c3%b6r en dag!
 
Ät ett konstverk för klimatet den 3 juni i Stockholm. Den brittiske konstnären Jeremy Deller bjuder. 
 
Jeremy Dellers konstverk God Grön är består av flera delar och händelser som når sin höjdpunkt fredagen den 3 juni. Då har du möjlighet att dela en smak- och näringsupplevelse tillsammans med tusentals andra människor i Stockholm. Den gemensamma nämnaren är kopplingen mellan konst, mat och klimat. 
 
Konstverket God Grön består av tre delar: God Grön Energy Bar, God Grön affischer och Framtidslunch för Skolan.

God Grön vill påminna om att maten vi äter också påverkar klimatet. Vi kan helt enkelt inte fortsätta att äta som vi gör nu.  

Under fredagen den 3 juni delas 10 000 God Grön Energy Bar ut gratis på fem platser i stan, 6 000 elever runt om i Stockholm serveras framtidens skollunch och konstverkets budskap finns på de stora ljusskärmarna vid Stureplan, Katarinahissen och Kungsgatan, på affischer i tunnelbanan samt på elskåp.

Alla delar i konstverket knyts samman visuellt av ett mönster som påminner om den sockertång som finns i God Grön Energy Bar.

Konstverkets händelser sammanfaller konferensen Stockholm+50, där 2 000 delegater på uppdrag av FN diskuterar hur vi kan öka takten på omställningen till en hållbar framtid och nå klimatmålen.

Om konstnären Jeremy Deller

Sedan 1990-talet har konstnären Jeremy Deller (född 1966) iscensatt händelser på offentliga allmänna platser. Hans konst bygger på samarbeten och andra människors kollektiva handlingar. Ofta finns en riktning mot politiska budskap eller ställningstaganden. Han har bl.a. belönats med det stora Turnerpriset, som tilldelas konstnärer i Storbritannien och har internationell betydelse.

Här hämtar du din God Grön Energy Bar

God Grön Energy Bar delas ut så länge de räcker under fredagen den 3 juni. De finns att få via lådcyklar som rullar ute på stan eller att hämta på följande platser:
  • Centralstationen
  • Gustav Adolfs Torg
  • Stockholmsmässan
  • Stockholms universitet
  • Moderna Museet
Det här innehåller God Grön Energy Bar

God Grön Energy Bar är svensktillverkad och receptet har tagits fram av Jeremy Deller i dialog med Moderna Museets egen kock Malin Söderström. Den innehåller sockertång som odlats klimatsmart i havet. (Förpackningen består huvudsakligen av papper och sorteras också som papper.)

Om Framtidslunch för Skolan

Framtidslunchen serveras till 6 000 elever på Abrahamsbergsskolan, Campus Konradsberg, Hägerstensåsens skola, Lilla Nacka, Farsta grundskola med Adolf Fredriks musikklasser i Stockholm samt på Moderna Museet.

Det här innehåller lunchen

Moderna Museets kock Malin Söderström har tillsammans med fem skolkökschefer och Jeremy Deller, tagit fram ett inspirerande recept på en klimatsmart framtidslunch med insektsprotein som tillval. Insektproteinet kommer från Tenebrio Molitor-larver, också kända som mjölmaskar, som odlas hållbart i Dalarna.

Här ser du Jeremy Dellers mönster och budskap på stan

Mellan 23 maj och 12 juni kan du se tre olika affischer av Jeremy Deller på 135 platser i Stockholm. Affischerna presenterar God Grön Energy Bar samt budskapen Mat är klimat och Kelp helps!. Den 3 juni presenteras projektet även på tre storbildsskärmar i Stockholm: Katarinahissen, Stureplan och Kungsgatan.

God Grön är ett verk av Jeremy Deller för Moderna Museet. Tack till Global Commons Alliance, Stockholm konst, Klubb Moderna, Kulturrestauranger, Patriksson.
För högupplösta pressbilder, vänligen besök Moderna Museets pressrum

För mer information, kontakta:
Ylva Hillström, intendent, Moderna Museet
0708 44 08 19
y.hillstrom@modernamuseet.se

Läs mer på vår webbplats: God Grön av Jeremy Deller
unknown link