PRESSMEDDELANDE
Moderna Museet logga
1992 Jeppe3
Jeppe Hein, Idag känner jag mig som, 2020. Courtesy König Galerie, Berlin / London, 303 Gallery, New York, and Galleri Nicolai Wallner, Köpenhamn. Foto: Jeppe Hein
 
 
 
SKAPA KONSTEN SJÄLV!
Jeppe Hein: Vem är du egentligen?
21 maj – 28 augusti 2022
Curator: Gitte Ørskou
 
Den danska konstnären Jeppe Heins utställning "Vem är du egentligen?" blir till genom besökarnas aktiva medskapande. På Moderna Museet, i byggnaden och på platsen utanför, möts publiken av ett antal ”stationer” som bjuder in till lek, handfasta aktiviteter och sinnliga upplevelser för alla åldrar. Välkommen till vårens och sommarens utställning där du själv är med och gör avtryck, och kanske får syn på vem du egentligen är!
 
Jeppe Hein (f. 1974) som är baserad i Berlin har under de senaste tjugo åren skapat ett stort antal permanenta verk och utställningar över hela världen. I allt högre grad har han engagerat publiken i sitt arbete, i mycket konkret bemärkelse. Efter en sjukdomsperiod på grund av utbrändhet har hans konst, allt sedan 2013, en tydlig existentiell och sökande dimension.
 
Inför uppdraget på Moderna Museet gavs Jeppe Hein förutsättningarna av överintendenten och utställningens curator Gitte Ørskou: Inga transporter av verk från utlandet, i linje med museets mål att under 2022 minska klimatpåverkan. Han blev också tilldelad de utrymmen i museets byggnad som traditionellt inte är avsedda för eller används för hela utställningar.
 
Sagt och gjort, "Vem är du egentligen?" har producerats på plats, det är besökarna som bidrar till konstupplevelsen. Utställningen anknyter till Moderna Museets DNA – ett museum fyllt av aktiviteter, till exempel utställningen ”Modellen” (1968) där Palle Nielsen skapade lekrum för barn med skumgummikuddar att hoppa bland, fingerfärg och andra strukturer och material för kroppsliga upplevelser.
 
I mötet med Jeppe Heins konst erfar man möjligheten att forma sin egen värld, säger Gitte Ørskou. Den komplexa medvetenheten om förhållandet mellan människan själv och världen blir genom hans konstnärskap en direkt, omedelbar sensorisk upplevelse, som man känner igen intuitivt snarare än intellektuellt.
 
Utställningen på Moderna Museet består av tre delar. Utomhus möts publiken av en fontän som sprutar vatten i oregelbundna mönster och som var och en fysiskt kan samspela med. På en lång vågformad vägg finns målade blå linjer, penseldrag som följer kroppens in- och utandning. Verket, "Andas med mig", har tidigare bland annat uppförts vid FN:s huvudkontor i New York 2019.
 
Inomhus i museets långa korridor har Jeppe Hein skapat en sekvens av sju rum, som genom färg och form anknyter till de sju chakran, som används bland annat inom yoga. I varje rum kan besökaren delta i små övningar och enkla aktiviteter där museets värdar assisterar:  "Jag är", "Jag känner", "Jag gör", "Jag älskar", "Jag talar", "Jag ser" och "Jag förstår".
 
Den tredje delen av utställningen består av fyra rum i samlingen där publiken bjuds in att delta i workshops och interagera på annat sätt: "Idag känner jag mig som" som återkommer två gånger, "Din spegel" och "Andas med mig".
 
Med frågan "Vem är du egentligen?" vill Jeppe Hein att museets besökare ska våga interagera och upprätta kontakt med de situationer han iscensätter.
 
Min konstnärliga praktik handlar om människor, fysiska möten, dialog och socialt samspel. Ni betraktare är en oumbärlig del av min konst, och de flesta av mina installationer kan bara upplevas om ni är där. Ibland ger jag er till och med en möjlighet att göra egna verk. Den här gången kommer det inte att finnas några konstverk alls utan er. Kommer det att förändra er uppfattning om konst, om museer, om er själva?, frågar Jeppe Hein.

Kort biografi: Jeppe Hein, född 1974 i Köpenhamn, bor och arbetar i Berlin. Han är utbildad vid Det Kongelige Danske Kunstakademi (1997–2003) samt Städel Hochschule für Bildende Künste i Frankfurt am Main (1999–2000). Jeppe Hein har under de senaste tjugo åren haft ett stort antal separatutställningar i Europa, USA, Asien och i Australien, deltagit i en rad grupputställningar och genomfört omfattande publika konstprojekt och producerat offentliga permanenta verk över hela världen. Bland annat är han representerad på ARoS Aarhus Kunstmuseum i Århus, Tate Gallery i London, MOCA (Museum of Contemporary Art) i Los Angeles samt MNAM (Musée National d'Art Moderne) Centre Pompidou i Paris. Därutöver har han skapat varumärken, till exempel en restaurang, ett kaffemärke och kläder inom streetwear.
 
Utställningen stöds av Kvadrat och HAY 
VÄLKOMMEN TILL PRESSTRÄFF TORSDAG 19 MAJ KL 10

Vänligen anmäl intresse att närvara till press@modernamuseet.se

En omfångsrik utställningskatalog till "Vem är du egentligen?" kommer att finnas tillgänglig i slutet av utställningen. Vid pressvisningen lämnar du namn och postadress och vi skickar den till dig.

Välkommen!
För högupplösta pressbilder besök Moderna Museets pressrum

För mer information, kontakta:
Annika Hansson Wretman, Press & PR
0709-52 23 62
press@modernamuseet.se
unknown link