Pressmeddelande
Moderna Museet logga
Bild på fotografi av Annika Elisabeth von Hausswolff
Tilpo, Best wishes from Us, 2011 Foto: Albin Dahlström/Moderna Museet
 
 
Den 30 april öppnar Moderna Museet Malmö utställningarna Tilpo Bästa hälsningar från oss och Per Wizén Underströmmar.  
 
Tilpo – Bästa hälsningar från oss
30 april–25 september 2022

Nya galleriet
Curator: Iris Müller-Westermann


Konstnärsduon Tilpo består av Hans Eriksson, som tidigare arbetat under pseudonym Fruls Tilpo, och Hanna Aihonen Eriksson. Verken i utställningen är med få undantag från de senaste åren och några är alldeles nya. Under utställningens första helg kommer Tilpo även att skapa en stor målning på plats på museet inför publik.

Hans Eriksson studerade vid Konsthögskolan 1981–1986 och har i årtionden varit en konstnärernas konstnär. Hanna Aihonen Eriksson har lång erfarenhet från teatern och fungerar som medberättare i verken. Duons samarbete med utställningar och andra konstnärliga projekt har pågått i tjugo år.

I sina målningar tar Tilpo oss med in i fantastiska, häpnadsväckande och omtumlande bildvärldar där logiken har satts helt eller delvis ur spel. Allt kan hända – det är bara fantasin som sätter gränser. I de suggestiva och briljant målade bilderna finns allvar och ett mörker men också ljusglimtar och en humoristisk blick på den värld vi människor skapar och befinner oss i. Det är upp till betraktaren att fundera över vad det egentligen är vi ser. Verken är mångbottnade. De belyser olika fenomen, de ställer frågor och tematiserar komplexa sammanhang. I en orolig tid känns de mer angelägna än någonsin.

Tilpo har under årens lopp visats vid både separat- och grupputställningar i Sverige, Finland, Sydafrika och flera andra länder. ”Bästa hälsningar från oss” är deras första separatutställning på Moderna Museet. Konstnärsduon är representerad med tre verk i Moderna Museets samling och därutöver i en rad svenska och finska museisamlingar.
Bild på fotografi av Annika Elisabeth von Hausswolff
Per Wizén, Blue Forest (beskuren), 2022 Foto: © Per Wizén
 
 
 
Per Wizén – Underströmmar
30 april–25 september 2022

Nya galleriet
Curator: Iris Müller-Westermann


Utställningen "Underströmmar" visar flera helt nya verk av Per Wizén (född 1966). Verken har tillkommit efter en resa in i konstnärens egen barndom, aktiverad av ett vindsfynd av sedan länge bortglömda Disneytidningar från 1970-talet. Genom en lins av populärkulturens bilder, bjuder Wizén in oss i färgsprakande fantasier som baserar sig på Disneys versioner av Alice i Underlandet och Peter Pan. Gemensamt för de båda figurerna är att de möter världar som ligger bortom det kända, upplyst rationella – världar av möjligheter men också av mörker. Som alltid i Wizéns komplexa konstnärskap hänger nya verk intimt samman med tidigare verk och fördjupar vissa aspekter.

Utgångspunkten för de storskaliga fotografierna är collage som består av tiotusentals bitar eller fragment som konstnären sätter ihop i mycket komplexa och tidskrävande arbetsprocesser. Nya världar skapas utifrån existerande bilder. Äventyrsberättelser och ett återvändande till sin egen barndom bildar lager i dessa nya verk, men under den oskyldiga och lekfulla ytan lurar någonting kusligt.

Per Wizén bor och är verksam i Malmö. Har har tidigare visats bland annat i separatutställningar på Skissernas museum och Malmö konstmuseum. 
PRESSVISNING ÄGER RUM PÅ MODERNA MUSEET MALMÖ TORSDAGEN DEN 28 APRIL KL 10 I NÄRVARO AV KONSTNÄRERNA OCH CURATOR IRIS MÜLLER-WESTERMANN

För att anmäla önskan om att närvara, OSA till press.malmo@modernamuseet.se. Vänligen uppge för vem eller vilka du rapporterar. Platserna till pressvisningen är begränsade. 
För högupplösta pressbilder, vänligen besök Moderna Museets pressrum

För mer information, vänligen kontakta:
Alexandra Giertz, kommunikationsansvarig
tel 0734-228739
press.malmo@modernamuseet.se
unknown link