PRESSMEDDELANDE
Moderna Museet logga
1126 PRM 2020De fyra elementen
Alexander Calder, De fyra elementen (1961) © Alexander Calder/Bildupphovsrätt 2020  Foto: Åsa Lundén/Moderna Museet
 
Moderna Museet öppnar igen med Hilma af Klint, Walid Raad och John Baldessari
 
Den 16 juni öppnar Moderna Museet i Stockholm och Malmö efter att ha hållit tillfälligt stängt sedan mitten av mars. Återöppningen kommer att föregås av ett flertal förändringar för att verksamheten ska vara anpassad till rådande situation med coronaviruset.
 
Moderna Museet i både Stockholm och Malmö kommer bland annat att säkerställa att besökarna håller ett avstånd av minst 1,5 meter till varandra och att det hålls ett stabilt flöde genom lokalerna så att ingen trängsel uppstår. Därtill tillkommer en rad andra förändringar för att besökare och personal ska känna sig säkra i mötet med varandra.

- När vi bestämde oss för att tillfälligt stänga museet var coronasituationen ny och vi stod som samhälle handfallna inför detta virus, säger Gitte Ørskou, överindentent på Moderna Museet. Beslutet att tillfälligt stänga var vårt eget och inte på uppmaning av någon. När vi nu, tre månader senare, åter öppnar museet har vi som samhälle lärt oss att agera efter Folkhälsomyndighetens rekommendationer och anpassat oss till det som blivit det nya normala.

- Att vi åter öppnar den 16 juni beror på att vi tror att människor nu behöver konsten mer än någonsin. Det är genom mötet med konsten och dess institutioner som vi kan reflektera över och hitta tröst i en situation där världen som vi känner den är skakad. När museet åter öppnar kommer det att vara med alla försiktighetsåtgärder som vi kan vidta, säger Gitte Ørskou.


STOCKHOLM

Öppettiderna kommer att justeras tillfälligt.

Inga publika visningar på plats i samlingen eller utställningarna inomhus kommer att äga rum i nuläget men visningar av museets utomhusskulpturer kommer att erbjudas. De digitala soffvisningarna fortsätter med en visning i veckan. Barnverksamheten flyttar utomhus under sommaren. Övrig programverksamhet är fortsatt inställd tills vidare.

Besökarna får åter en chans att se utställningen av Walid Raad: Helt ärligt, vädret hjälpte. Utställningen som öppnade den 15 februari är förlängd till och med den 16 augusti.

Den första postuma utställningen med John Baldessari som skulle ha öppnat den 21 mars öppnar nu för första gången den 16 juni. Också den utställningen är förlängd och visas till den 25 oktober.

Moderna Museets restaurang i Stockholm kommer att öppna från den 16 juni men den tidigare lunchbuffén är även framöver ersatt av lunch på tallrik.


MALMÖ

Öppettiderna är samma som innan den tillfälliga stängningen.

Utställningen Hilma af Klint - Konstnär, forskare, medium skulle ha öppnat den 4 april. Den första chansen att se utställningen kommer därför att vara den 16 juni. Förköpsbiljett krävs för entré, även för barn och andra grupper som går in gratis. Mer information om detta kommer att finnas på hemsidan i anslutning till öppningsdatumet.

Inga visningar kommer att erbjudas i nuläget. Ej heller aktiviteter för barn eller andra programpunkter.


För mer information om utställningarna vänligen besök Moderna Museets hemsida.


För högupplösta pressbilder, vänligen besök Moderna Museets pressrum

För mer information kontakta:
Kristin Lundell, pressekreterare
0709-52 23 62
press@modernamuseet.se


För mer information om Moderna Museet Malmö och utställningen med Hilma af Klint, kontakta:

Sofia Alsterhag, kommunikationsansvarig, 0734-22 87 39
press.malmo@modernamuseet.se
$$$open$$