Pressmeddelande Webbversion
Moderna Museet logga
1173 Installationsvy HilmaafKlint Turbinhallen 600
Installationsvy, Hilma af Klint - Konstnär, forskare, medium, Moderna Museet Malmö © Stiftelsen Hilma af Klints Verk. Foto: Helene Toresdotter/Moderna Museet
 
Nu öppnar Hilma af Klint på Moderna Museet Malmö
 
 
Hilma af Klint - Konstnär, forskare, medium
Moderna Museet Malmö
Curatorer: Iris Müller-Westermann och Milena Høgsberg

Den 16 juni öppnar Moderna Museet Malmö igen efter att ha varit stängt en period till följd av situationen kring coronaviruset. Det innebär att årets i särklass största satsning på museet äntligen kan öppna: Hilma af Klint - Konstnär, forskare, medium. Det är en omfattande presentation av konstnärens arbete i en utställning som med cirka 230 verk tar hela museibyggnaden i anspråk.

Hilma af Klint (1862-1944) var en konstnär som tillät sig själv att ha ett större perspektiv på tillvaron och som ville öppna upp nya vyer mot verkligheten. Hennes gärning som pionjär inom den abstrakta konsten har lyfts fram, men med utställningen "Hilma af Klint - Konstnär, forskare, medium" vill Moderna Museet Malmö nu ge nya insikter i Hilma af Klints systematiska forskande och gränsöverskridande arbetssätt.

–Hilma af Klint var en radikal banbrytare för den konst som vände sig bort från gestaltandet av en synlig verklighet. För henne handlade det om att i bild synliggöra sammanhang som ligger bortom det som ögat kan se. Hon var övertygad om att hon stod i förbindelse med högre medvetandeplan när hon utförde sina verk. Utställningen hävdar att man måste förstå det centrala i denna andliga övertygelse för att förstå innebörderna i hennes konstnärliga praktik och de konstverk hon skapade. Hilma af Klint trodde på bildens kraft, säger Iris Müller-Westermann.

Hela Moderna Museet Malmö har förvandlats till Hilma af Klints tempel. Utställningen sträcker sig över konstnärens hela karriär och urvalet undersöker konstnärens forskning om naturen och hur den synliga och osynliga världen är sammankopplade. Konstnärens egna reflektioner över sitt skapande och dess olika metoder berörs också i denna omfattande utställning.

–Hilma af Klint hade ett nyfiket sinne. För henne var måleriet både en konstnärlig och spirituell aktivitet. I sin konstnärliga praktik lyckades hon förena att skapa bilder av något större, som flöt fritt och meditativt genom henne själv, med sin uttalade talang för att arbeta systematiskt och analytiskt i ett försök att se ett djupare sammanhang i alla sina målerier, teckningar och texter, säger Milena Høgsberg.

Tyngdpunkten ligger på Målningar till templet (1906-1915) som konstnären själv ansåg som sitt viktigaste verk. Bland annat visas hela den magnifika serien De tio största från 1907.

I samband med utställningen har en omfattande och rikt illustrerad katalog producerats, med texter av Iris Müller-Westermann, Milena Høgsberg i samtal med Tim Rudbøg, Hedvig Martin, Ernst Peter Fischer, Anne Sophie Jørgensen. Utställningskatalogen ges ut i två utgåvor, en på svenska och en på engelska.

"Hilma af Klint – Konstnär, forskare, medium" visas på Moderna Museet Malmö fram till 27 september.
VÄLKOMMEN PÅ PRESSVISNING!

Välkommen på pressvisning av "Hilma af Klint - Konstnär, forskare, medium" fredag 11 juni kl 10.30-12 på Moderna Museet Malmö. Museichef och curator Iris Müller-Westermann hälsar välkommen och ger en introduktion till utställningen tillsammans med curator Milena Høgsberg.

Observera att antalet platser är begränsat. OSA till pressvisningen senast 10 juni till: 
press.malmo@modernamuseet.se 
För högupplösta pressbilder besök: Moderna Museet Press

För mer information, kontakta:
Sofia Alsterhag, kommunikationsansvarig
0734 22 87 39
press.malmo@modernamuseet.se
$$$open$$