PRESSMEDDELANDE
Moderna Museet logga
1161 Huda 1 prm modernamuseet press ny
Stillbild från Huda Mounahis film Storefronts 2020.
 
 
Walid Raads utställning Helt ärligt, vädret hjälpte hann visas i fem veckor innan Moderna Museet tillfälligt stängde på grund av coronaviruset. När museet nu återöppnar den 16 juni blir det också med frågan: Kan det vara så att vi - i vår plötsligt så radikalt förändrade vardag och verklighet - kan hitta en ny dimension av Raads konstnärskap att spegla oss i?
 
Utställningen med Walid Raad: Helt ärligt, vädret hjälpte öppnade den 15 februari och hann visas i knappa fem veckor innan Moderna Museet tillfälligt stängde med anledning av coronaläget. De värdar som skulle arbetat i utställningen med att samtala med och möta besökarna – och som givits särskild vägledning i detta under workshops med Walid Raad själv – stod efter stängningen plötsligt utan de arbetsuppgifter som de så noga förberetts för. Med tidens gång skulle dock en samhörighet med de situationer i vilka Walid Raads konst uppstått plötsligt framträda. Resultatet kan nu beskådas på Moderna Museets Youtube-kanal där sex kortfilmer, skrivna av sju av museets värdar, nu finns att titta på.

- Så här i tidig efterhand såg vi hur coronaviruset och dess konsekvenser – däribland själva stängningen av Walid Raads utställning – försatte oss i en situation där vi faktiskt genomlevde aspekter av det som hans konst handlar om, säger Fredrik Liew, intendent för utställningen.

Walid Raads konstnärskap cirklar kring hur våld påverkar människan och hennes sinnen, kulturer och föremål. Han berättar exempelvis om underliga saker som hänt med konstverk i utsatta situationer. Walid Raad visar att de förenklade logiker och strukturer vi är vana vid inte räcker till i tider av kris. I själva verket är världen mycket mer komplicerad och det synliggörs tydligt under sådana förutsättningar. Även om vi gör vårt bästa i att försöka fortleva enligt gamla mönster så är det inte möjligt.

För någon som inte upplevt ett liv i krig så som Walid Raads erfarenheter av inbördeskrigets Libanon kan det finnas delar av hans konstnärskap som kanske kan förefalla lite underliga. Nästan som spökhistorier eller moderna myter. Det där kan väl inte vara sant? Men när vi under våren 2020 plötsligt befunnit oss i en vardag och i en omgivning där saker inte längre fungerat så som vi känner dem har vi kanske blivit mer öppna. Det är mycket kring detta som de korta filmerna skapade av Moderna Museets värdar tar sin början i.

Under två workshops formulerades tankar, idéer och betraktelser som gav perspektiv på museet och utställningen under den uppkomna situationen. Därefter omvandlades tankarna till korta filmer där varje deltagare blev avsändare för en individuell film. Vid sidan av Förmedlingsintendent Ulf Eriksson arbetade också Kristoffer Svenberg, konstnär och frilansande konstpedagog, med att vara processledare.

I en av filmerna får vi se hur värden Huda Mounahi, på sin väg till arbetet på museet, passerar ett antal affärer som gått i konkurs på grund av coronapandemin. I fönstret sitter lappar om reor och utförsäljningar. Gallerfönster är neddragna som skydd. Hon ser ett mönster - bilderna från Walid Raads utställning på stängda affärsfasader. Alla kriser verkar ha något gemensamt. I en annan film Skypear värden Mark Bengtson med sin syster Lilly i New Jersey. De utbyter minnen om Libanon – deras fars hemland som Lilly besökte första gången 1971 innan kriget bröt ut. Landet som Mark inte besökte förrän första gången 2004.

Ur situationen med ett stängt museum och en utställning som stod tom väntande på sin publik föddes något nytt.
- De master classes som Walid Raad höll för värdarna gav dem många spännande ingångar till Raads konstnärskap. Det visar sig inte minst i bredden av uttryck i värdarnas mångbottnade filmberättelser, säger Ulf Eriksson, förmedlingsintendent för utställningen.
 
Walid Raad hälsar:

"För ett antal veckor sedan, under mitt senaste besök till Stockholm, lämnade jag allt med tanken att jag snart skulle vara tillbaka och få se er, museet, utställningen, verken och staden igen. Dessa få veckor känns nu som evigheter bort. De akuta tillstånden med pandemin, ekonomiska kollapser, Black Lives Matter, klimatförändringar, krig och protester från Hong Kong till Jemen till Libanon till Minneapolis är verkligen överväldigande. De har sannerligen tagit över min kropp, mitt sinne och mina känslor. En utställning kan ibland kännas som en sten som kastas i en damm där konstnären sällan vet om, var eller hur vattnet kommer att krusa sig. Era videor tog mig tillbaka till Stockholm och Beirut för några minuter, och gav mig möjligheten att följa med på era färder nedför gator, utrymmen, ljud, bilder och färger som jag saknat. För detta är jag väldigt tacksam."


Välkommen att se filmerna på Moderna Museets Youtube-kanal och sedan, den 16 juni, åter komma till museet och se utställningen Walid Raad: Helt ärligt, vädret hjälpte som förlängts till den 16 augusti.
För högupplösta pressbilder, vänligen kontakta press@modernamuseet.se

För mer information, kontakta:
Kristin Lundell, pressekreterare
0709-52 23 62
press@modernamuseet.se
$$$open$$