PRESSMEDDELANDE
Moderna Museet logga
1185 The White Album Arthur Jafa.modernamuseet.press
Stillbild från Arthur Jafas The White Album (2018). Publicerad med tillstånd av konstnären och Gavin Brown's Enterprise, New York/Rome.
 
 
Moderna Museet har via en donation från The American Friends of Moderna Museet mottagit Arthur Jafas The White Album. Det fyrtio minuter långa videoverket belönades med Guldlejonet vid 2019 års konstbiennal i Venedig.
 
Sommaren 2019 visade Moderna Museet utställningen Arthur Jafa: En serie ytterst osannolika, men extra ordinära överlämnanden (med Ming Smith, Frida Orupabo och Missylanyus). I maj 2019 tilldelades Arthur Jafa Guldlejonet i Venedig för The White Album – ett videoverk som biennalens jury beskrev som lika delar essä, poem och porträttkonst.

Tack vare en donation från stiftelsen The American Friends of Moderna Museet har en edition av The White Album (2018) nu förvärvats till museets samling.

I The White Album undersöker Arthur Jafa det vita våldet mot den svarta befolkningen. Vid sidan av en rad brutala våldsscener och inspelningar med chockerande uttalanden har han lagt andra bilder där han delar sin kärlek och respekt för människor i sitt liv som råkar vara vita. I sina utdragna filmade porträtt skapar han både en känsla av intimitet och avståndstagande. Arthur Jafa ställer de grundläggande frågorna om vad det egentligen innebär att vara vit – och svart.

- The White Album är ett oerhört viktigt verk som gestaltar den kusliga och omfattande rasism som just nu diskuteras globalt. Arthur Jafa tar bilder från verkligheten och placerar dem i ett konstnärligt formspråk som talar till kroppen och sinnena på ett omedelbart sätt. Hans arbete insisterar på att ge det svarta USA ett ansikte och en röst. The White Album är skrämmande aktuellt och vi är mycket tacksamma över denna donation från The American Friends of Moderna Museet, säger Moderna Museets överintendent Gitte Ørskou.

Arthur Jafa föddes 1960 i Tupelo i Mississippi och lever och arbetar idag i Los Angeles. Efter en framgångsrik karriär som filmare – där han bland annat arbetat med regissörer som Spike Lee och Stanley Kubrick - blev Arthur Jafa under 2010-talet ett uppmärksammat namn på såväl den amerikanska som internationella konstscenen. Det stora genombrottet kom med videoverket Love is the Message, the Message is Death som premiärvisades några dagar efter det amerikanska presidentvalet 2016.

Arthur Jafas metod bygger på att ordna och sätta samman bilder från helt olika kontexter, tider och historiska sammanhang. Hans berättelser går långt tillbaka i den amerikanska historien, till de spår som den transatlantiska slavhandeln har lämnat på kulturen och människorna. Utifrån sina idéer om Black Visual Intonation (BVI) – svart visuell intonation, har Jafa skapat en filmisk praktik där montaget skapar en visuell rörelse som synkroniserar med en speciell vibrerande tonalitet. Tillsammans med sina nära vänner och medarbetare fortsätter han att arbeta med målsättningen att göra, vad han själv beskriver som, svart film med samma kraft, skönhet och alienation som svart musik. Arthur Jafa har också producerat musikvideor för artister som Beyoncé, Solange och Jay-Z och med det blivit ett namn för en större och yngre publik.

The White Album
kommer att installeras och visas på Moderna Museet i slutet av året.

Utställningen En serie ytterst osannolika, men extra ordinära överlämnanden (med Ming Smith, Frida Orupabo och Missylanyus), visades på Moderna Museet 29 juni – 8 september 2019. Till utställningen hade Arthur Jafa bjudit in fotografen Ming Smith, konstnären Frida Orupabo och Missylanyus att medverka. Curatorer var Amira Gad och Hans Ulrich Obrist, samt från Moderna Museet, Anna Tellgren. Moderna Museet har också förvärvat två verk av Frida Orupabo och en kollektion fotografier av Ming Smith till samlingen.

Nyinstallerad i samlingen finns även en annan donation från The American Friends of Moderna Museet: skulpturen Corrugated (2019) av Simone Leigh (född 1967 i Chicago) som förvärvades till museet i november 2019.

För högupplösta pressbilder, vänligen besök Moderna Museets pressrum

För mer information, kontakta:
Kristin Lundell, pressekreterare
0709-52 23 62
press@modernamuseet.se
$$$open$$