PRESSMEDDELANDE
Moderna Museet logga
1230 Dumar.modernamuseet.press
Fadume Jama, Kin Gurhan Mohamed och Ayaan Mohammud. Foto: Fotograf Satu AB. Bilden är beskuren.
 
Moderna Museets filmklubb bjuder på världspremiär
 
Den 19 september bjuder Moderna Museets Filmklubben in till världspremiären av Dumar – en berättelse om det som skulle varit en teaterföreställning men som på grund av coronapandemin istället blev en film. Efter visningen hålls ett samtal med regissörerna America Vera-Zavala och Salad Hilowle.
 
Rörlig bild har alltid haft en given plats på Moderna Museet och Filmklubben har rötter ända tillbaka till museets öppnande 1958. När Filmklubben den 19 september rullar igång sin höstsäsong är det med Dumar – historien om en inställd teaterföreställning som blev till en film, regisserad av America Vera-Zavala och Salad Hilowle.
 
Under våren 2020 skulle Dumar ha blivit den tredje föreställningen inom ramen för Östgötateaterns satsning på communityteater – föreställningar med östgötar på scen och regi av America Vera-Zavala. Coronapandemin skulle dock komma emellan och projektet blev istället en film som nu får sin premiär i samarbete med Moderna Museet. ”Dumar” betyder kvinnor på somaliska och i filmen möter vi Ayaan Mohammud, Fadume Jama och Kin Gurhan Mohamed – tre kvinnor som har sitt ursprung i Somalia men som idag bor i Linköping. Dumar är en film om deras liv i Somalia innan och efter inbördeskriget. Om att hamstra ris istället för toalettpapper; om flykten från sina hem och om ankomsten till Sverige. Mötet med klimatet och arbetslivet. Känslor av frihet, rädsla och hemlängtan. Om domedagen, men också om den lyckligaste dagen.

Premiärvisningen äger rum den 19 september kl 15 i Auditoriet på Moderna Museet i Stockholm. Vänligen notera att föranmälan är obligatorisk. Efter föreställningen hålls ett samtal med regissörerna och Catrin Lundqvist, intendent på Moderna Museet.

För press finns möjlighet att få en digital visningslänk av filmen skickad. Vänligen kontakta Moderna Museets pressekreterare Kristin Lundell: press@modernamuseet.se

Efter premiären för Filmklubbens medlemmar i Stockholm arrangeras förhandsvisningar även i Linköping och Norrköping, innan Dumar släpps till filmfestivaler och därefter även för digital strömning.
 
 
Om America Vera-Zavala, manus och regi:
 
America Vera-Zavala är dramatiker, regissör, aktivist, kulturskribent, debattör och författare. Våren 2020 regisserade hon två föreställningar på X-scenen hos Östgötateatern: spoken word-föreställningen Reflekterad olydnad med Farhiya Feysal och en performance lecture Ingenting av det jag vet om mig stämmer med Madeleine In Hwa Björk.


Om Salad Hilowle, foto och regi:
 
Salad Hilowle är filmskapare och konstnär med rötter i Somalia och Gävle. Våren 2020 tog han sin masterexamen i fri konst vid Kungl. Konsthögskolan. Hilowles konstnärskap kretsar kring identitet, minnen och plats, synliggörande och mellanförskap. 2020 tilldelades Salad Hilowle Bernadottestipendiet av Konstakademien för sitt arbete med att synliggöra människor med afrikanskt ursprung i svensk konsthistoria.

Om Moderna Museets Filmklubben:

Filmklubben på Moderna Museets har funnits sedan 1958 och från början visades allt från barnfilm till de senaste experimentella konstfilmerna. Filmklubben i dess nuvarande form startade 2018 och visar filmer som befinner sig i gränslandet mellan konst- och dokumentärfilm, samt experimentfilmer. Hösten 2020 samarbetar Filmklubben på Moderna Museet med Östgötateatern, Kungl. Konsthögskolan, MDT och Franska Institutet.

Inplanerade datum för Filmklubben i höst är 2 oktober, 6 november och 4 december.


FÖR VISNINGSLÄNK OCH INTERVJUFÖRFRÅGNINGAR:

Kristin Lundell, pressekreterare
0709-52 23 62
press@modernamuseet.se

PRESSBILD: Högupplöst bild finns för nedladdning på ostgotateatern.se/press
$$$open$$