PRESSMEDDELANDE
Moderna Museet logga
1404 Vinter21 03
Del av Pablo Picassos skulpturgrupp Frukost i det gröna i januari 2021. Foto: Åsa Lundén/Moderna Museet.
 
Förändringar i Moderna Museet utställningsprogram
 
Moderna Museet i Stockholm och Malmö fortsätter att hålla stängt tills vidare men ett antal förändringar i utställningsprogrammet har gjorts ändå. Utställningen med Giacometti förlängs vilket gör att Annika Elisabeth von Hausswolffs utställning flyttar fram till i höst. Utställningen med Laurie Anderson flyttas till ett senare datum. Leonilson utgår men kan ses i ett samarbete med Malmö Konsthall.
 

STOCKHOLM

Giacometti
Ansikte mot ansikte
Visas till den 30 maj
Curatorer: Jo Widoff, Moderna Museet och Christian Alandete, Fondation Giacometti

Utställningen, som arrangeras i nära samarbete med Fondation Giacometti i Paris, presenterar ett hundratal skulpturer och målningar samt teckningar. Ansikte mot ansikte öppnade den 10 oktober och visades i tre veckor innan Moderna Museet stängde med anledning av Folkhälsomyndighetens skärpning av de allmänna råden.


Lea Porsager

STRIPPED
Visas till 16 maj
Curator: Lars Bang Larsen

Danska Lea Porsager (född 1981) är en av de mest omtalade nordiska konstnärerna just nu och utställningen STRIPPED består av nyproducerade verk där det mänskliga möter det icke-mänskliga i ett utforskande av vetenskap, mystik och feminism. I denna första större museipresentation får besökarna möta ett konstnärskap som prövar gränser mellan det fysiska och metafysiska. Utställningen skulle ha öppnat den 20 november.
UTGÅR: Leonilson 
Drawn 1975–1993  
13 mars – 23 maj
Curator: Krist Gruijthuijsen

Den första stora retrospektiva utställningen av brasilianska Leonilsons (1957–1993) konstnärskap i Europa. Perioden på Moderna Museet i Stockholm går nu ej att genomföra men Moderna Museet samarbetar med Malmö Konsthall där utställningen visas 19 juni-12 september.


Konst och fotografi runt sekelskiftet 1900

19 juni – 9 januari 2022
Curator: Anna Tellgren

Utställningen tar avstamp i Moderna Museets och Nationalmuseums rika samlingar av konst och fotografi och sträcker sig från 1800-talets slut fram till det första världskriget. Under denna period var piktorialismen den stil som många av de mest framträdande fotograferna verkade inom och stilen uppkom med inspiration från impressionism, symbolism och naturalism. Inom måleriet var denna period en brytningstid mellan de mer konservativa kretsarna vid konstakademierna och de yngre konstnärerna som reste utomlands och inspirerades till ett friare sätt att måla. Utställningen kommer att lyfta fram verk av både framträdande fotografer och målare från perioden.


Lynette Yiadom-Boakye 
Fly In League With The Night
ÄNDRAT DATUM: 3 juli – 19 september
Curator: Matilda Olof-Ors

Sommaren 2021 visar Moderna Museet den första större retrospektiva utställningen med den brittiska konstnären och författaren Lynette Yiadom-Boakye (född 1977). Fly In League With The Night, presenterar ett åttiotal målningar och urvalet spänner över konstnärens hela karriär - från avgångsutställningen vid the Royal Academy of Arts i London 2003 fram till idag.
Utställningen är organiserad av Tate Britain i samarbete med Moderna Museet, Kunstsammlung Nordrhein-Westfalen i Düsseldorf och Mudam Luxembourg – Musée d’Art Moderne Grand-Duc Jean.


Annika Elisabeth von Hausswolff
Alternativ sekretess
ÄNDRAT DATUM: 23 oktober – 20 februari 2022
Curator: Anna Tellgren

Utställningen med Annika von Hausswolff (född 1967) – från och med nu Annika Elisabeth von Hausswolff - blickar bakåt såväl som ställer sig i nutiden och framhäver bredden i ett konstnärskap som under trettio år utmanat och fascinerat en stor och insatt publik. Alternativ sekretess omfattar ett hundratal verk från hela hennes karriär samt några nya verk som skapats för denna presentation. Annika Elisabeth von Hausswolff har också bjudits in till att göra ett personligt urval ur Moderna Museets samling.
Utställningen skulle ha visats under våren men flyttas fram till hösten. Moderna Museet Malmös datum justeras därmed också.
 

Laurie Anderson 
NYTT DATUM MEDDELAS SENARE
Curator: Lena Essling

Hösten 2021 skulle Moderna Museet visat en utställning med Laurie Anderson (född 1947) – en legendarisk gestalt inom amerikansk avantgarde-konst, experimentell musik och independentkultur. Denna utställning flyttas nu fram i tiden, antagligen till 2023.


MALMÖ

Hilma af Klint
Konstnär, forskare, medium
Visas till 11 april
Curator: Iris Müller-Westermann och Milena Høgsberg

Hilma af Klint – Konstnär, forskare, medium
är en omfattande presentation av konstnärens arbete i en utställning som med cirka 230 verk tar hela museibyggnaden i anspråk.


Mannen med det blå ansiktet
Om den tidiga modernismens expressionistiska sökande

15 maj - 30 januari 2022
Curator: Joa Ljungberg

Mannen med det blå ansiktet lyfter fram Moderna Museets rika samling och presenterar tongivande konstnärskap som under 1900-talets första decennier deltog i en dynamisk förnyelse av konsten. Utställningen visar nyckelverk av Edvard Munch, Ernst Ludwig Kirchner, Helene Schjerfbeck, Vera Nilsson, Wassily Kandinsky, Henri Matisse, Tora Vega Holmström och många fler.


Zvi Goldstein
15 maj - 29 augusti
Curator: Iris Müller-Westermann
 
Vårens stora utställning presenterar Zvi Goldstein (född 1947) som under lång tid har arbetat med att förlägga fokus för den samtida konsten till områden som historiskt förknippats med västvärldens periferier. Utställningen lyfter fram Zvi Goldsteins unika konstnärliga uttryck som innefattar en mångfald av teoretiska perspektiv, såsom diskussioner kring klimat, botanik, etnografi och eskatologi.


Annika Elisabeth von Hausswolff

Alternativ sekretess
ÄNDRAT DATUM: 26 mars – 4 september 2022
Curator: Anna Tellgren

Se information under Stockholm. Utställningen som skulle öppnat under hösten flyttas fram till våren 2022.


ALLA DATUM ÄR PRELIMINÄRA OCH KAN ÄNDRAS.


För att se ett urval av pressbilder för utställningarna, vänligen besök Moderna Museets pressrum

För mer information, kontakta:
Kristin Lundell, pressekreterare
0709-52 23 62
press@modernamuseet.se
$$$open$$