PRESSMEDDELANDE
Moderna Museet logga
1487 PRMGiacometti int 21
Installationsbild ”Giacometti – Ansikte mot ansikte”, Moderna Museet, 2020. Foto: Åsa Lundén / Moderna Museet © Estate of Alberto Giacometti / Bildupphovsrätt 2021
 
 
Torsdagen den 25 mars öppnar Moderna Museet i Stockholm efter att ha hållit stängt sedan början av november. Återöppningen sker på ett omsorgsfullt sätt och med ytterligare begränsningar i besökarantalet. Utställningen Giacometti – Ansikte mot ansikte har förlängts till den 30 maj och även museets öppettider förlängs nu för att möta efterfrågan på biljetter.
 

- Moderna Museet Malmö återöppnar den 16 mars och det är med stor glädje som vi nu också kan välkomna våra besökare tillbaka till Moderna Museet i Stockholm. Vi bedömer att vi med stöd av Pandemilagen och begränsningsförordningen har förmågan att hantera antalet besökare som befinner sig i lokalerna samtidigt. Återöppnandet har planerats in i minsta detalj för att det ska vara säkert för både besökare och personal, säger Moderna Museets överintendent Gitte Ørskou.

Giacometti – Ansikte mot ansikte öppnade på Alberto Giacomettis 119-årsdag den 10 oktober förra året och hann hålla öppet i tre veckor innan Folkhälsomyndigheten skärpte sina allmänna råd. Utställningen skulle egentligen ha gått ner i januari men kommer nu att visas till den 30 maj och museets öppettider har utökats för den enskilda utställningen.

- När vi öppnade Giacometti - Ansikte mot ansikte sa jag att jag förutspådde att det skulle bli en framtida klassiker från Moderna Museet, säger Gitte Ørskou. Jag är därför oerhört glad för att vi äntligen kan ge våra besökare en möjlighet att ta del av utställningen. Ansikte mot ansikte är en storslagen konstupplevelse som visar att en människa aldrig är helt ensam - inte ens en konstnär som Giacometti. Han visar oss att konst uppstår när en konstnär, i samverkan och i gemenskap, strävar efter att förstå värl­den. 

På plan 2 öppnar även Lea Porsagers utställning STRIPPED som skulle ha öppnat den 21 november. Slutdatumet har ändrats till den 16 maj. Danska Lea Porsager (född 1981) är en av de mest omtalade nordiska konstnärerna just nu och utställningen består av nyproducerade verk där det mänskliga möter det icke-mänskliga i ett utforskande av vetenskap, mystik och feminism.

- Det känns fantastiskt att äntligen kunna öppna en utställning som stått mer eller mindre färdig och bara väntat på publiken, säger Gitte Ørskou. Lea Porsager är en av de absolut mest intressanta samtidskonstnärerna på den nordiska konstscenen. Hennes verk har en omedelbar dragningskraft genom att vara fysiskt tilltalande samtidigt som de innehåller ett oändligt antal lager och berättelser. 

Också Moderna Museets samling kommer att vara öppen och tillgänglig för besökare igen. Den publika verksamheten så som exempelvis föreläsningar och allmänna visningar kommer dock att fortsätta utgå tills vidare.

Alla besökare som önskar besöka Moderna Museets separatutställningar måste förboka en biljett för en given tid då man släpps in i utställningen. Detta gäller även personer med fri entré samt barn och press.

VÄNLIGEN BESÖK PRESSRUMMET FÖR INFORMATION OM BILJETTER SAMT LÄNK.

Öppettiderna framöver är:

Tisdag, kl 10-20
Onsdag, kl 10-18 och därefter hålls enbart Giacometti - Ansikte mot ansikte öppen mellan 18 och 20
Torsdag kl 10-18 och därefter hålls enbart Giacometti - Ansikte mot ansikte öppen mellan 18 och 20
Fredag, kl 10-20
Lördag, kl 10-18
Söndag, kl 10-18


Pressvisning utgår för STRIPPED. Press välkomnas att se utställningen under museets ordinarie öppettider.
För högupplösta pressbilder, vänligen besök Moderna Museets pressrum

För mer information, kontakta:
Kristin Lundell, pressekreterare
0709-52 23 62
press@modernamuseet.se
$$$open$$