Pressmeddelande
Moderna Museet logga
1574 John Zurier Swan 2020
John Zurier, Swan, 2020. Foto: Nina Zurier
 
 
Med Åter fjärran visas amerikanen John Zurier för första gången i en separatutställning på ett museum utanför USA. Åter fjärran öppnar på Moderna Museet Malmö den 29 maj och presenterar verk som skapats under de senaste åren.  
 
JOHN ZURIER
Åter fjärran
29 maj – 26 september 2021
Curator: Iris Müller-Westermann


Den amerikanske konstnären John Zuriers målningar ger först intryck av att vara monokroma, men vid närmare observation upptäcks rika nyanser och modulationer i färgen och färgbehandlingen. Det är ett subtilt, finstämt och konsekvent abstrakt måleri där inget är överflödigt.

- Zuriers måleri tar oss in i en trollbindande värld av drömmar och minnen och tillbaka till ett här och nu, säger Iris Müller-Westermann. Målningarna kan framkalla en känsla av sommaren, en mjuk bris, en doft eller en stämning vid havet. Det är härligt att kunna erbjuda våra besökare att möta färgmagikern John Zuriers gäckande bildvärldar.

John Zurier arbetar på olika typer underlag. I dialoger mellan duken och färgen tar konstnären upp märken i vävnaden eller linjer som relaterar till bildformatet och förstärker det. Verken blir till i en meditativ process som kräver konstnärens uppmärksamhet och tar tid. Världar och stämningar som öppnar sig vid betraktandet av Zuriers färgrum är drömaktiga och flyktiga. Linjer som betonar bildformatet eller märken som relaterar till duken och bildytan leder betraktaren snabbt tillbaka till målningen som fysiskt objekt och bjuder in till närvaro i nuet.

John Zurier föddes i Santa Monica, Kalifornien 1956. Han bor och arbetar i Berkeley, Kalifornien och i Reykjavik. Många av verken i utställningen är utförda på Island under 2020. Zurier har studerat måleri på University of California, Berkeley. Utöver utställningar på gallerier i USA och Europa, har han visats bland annat på San Francisco Museum of Modern Art, San Francisco (2018), New Mexico Museum of Art, Santa Fe (2016) med flera museer samt på flera biennaler som Sao Paulo, Brasilien (2012), Whitney Biennial 2002 för att nämna några få. Moderna Museet har ett verk av konstnären i samlingen.

Moderna Museet Malmö följer Folkhärsomyndighetens direktiv. Museet har fri entré men alla biljetter måste förbokas på www.modernamuseet.se.
För högupplösta pressbilder, vänligen besök Moderna Museets pressrum

För mer information, intervjuförfrågningar eller förfrågningar om enskild pressvisning, vänligen kontakta:
Alexandra Giertz, kommunikationsansvarig
tel 0734-228739
press.malmo@modernamuseet.se
$$$open$$