PRESSMEDDELANDE
Moderna Museet logga
1581 ID 31 Yiadom Boakye Condor and the Mole 2011
Lynette Yiadom-Boakye, Condor And The Mole (2011). Arts Council Collection, Southbank Centre, London © Lynette Yiadom-Boakye
 
 
Lynette Yiadom-Boakye
Att flyga i förbund med natten

 
3 juli – 19 september
Curator Moderna Museet: Matilda Olof-Ors
Curatorer Tate Britain: Andrea Schlieker, Isabella Maidment och Aicha Mehrez

Moderna Museet visar den första större retrospektiva utställningen med den brittiska konstnären och författaren Lynette Yiadom-Boakye. Att flyga i förbund med natten presenterar ett åttiotal målningar och urvalet spänner över konstnärens hela karriär. Utställningen har under vintern och våren visats på Tate Britain.


Människorna i Lynette Yiadom-Boakyes målningar befinner sig som i en oändlig tidsrymd. Det finns inga detaljer som gör att de porträtterade kan kopplas till en speciell tid eller plats i historien. Personerna skildras i vardagliga sfärer, som för­troliga ögonblick. Deras blickar är ibland vända bortåt, inåt – ibland riktas den direkt mot betraktaren, som i en uppmaning eller fråga. I vissa målningar ackompanjeras individerna av vilda djur: en räv, en uggla eller en papegoja.

Verken är inte porträtt i bemärkelsen att de avbildar verkliga personer, ändå framstår karaktärerna som tydliga och unika subjekt. De mångtydiga gestalterna är baserade på konstnärens visuella anteckningar och en person kan bestå av byggstenar från många olika människor, funna bilder, teckningar eller från hennes egna minnen och fantasi.

Lynette Yiadom-Boakye föddes 1977 i London som barn till två föräldrar som under 1960-talet hade flyttat till England från Ghana. Efter en grundkurs i konst på Central St Martin’s bestämde Lynette Yiadom-Boakye sig för att ägna sig åt måleri och efter studier på bland annat Falmouth School of Art tog hon 2003 sin examen från the Royal Academy Schools i London. I utställningen som nu öppnar på Moderna Museet får publiken möta ett åttiotal målningar som valts ut från konstnärens hela karriär. De senaste målningarna gjordes förra året, under 2020. Utställningen är gjord i nära samarbete med Lynette Yiadom-Boakye, som i stället för att organi­sera den kronologiskt har installerat verken utifrån stämningar och dialoger mellan motiven.

”Jag lärde mig att måla genom att titta på måleri och jag fortsätter att lära mig genom att titta på måleri. På så sätt fungerar historien som en källa. Men den största dragningskraften för mig är den kraft som måleri kan förmedla över tiden”.

Lynette Yiadom-Boakye

I sin ateljé i östra London arbetar Yiadom-Boakye framför allt med olja på duk. Målningarna improviseras fram i en konversation mellan pensel, färg och duk och motiven kan växa fram över en dag. Färdiga verk får under en period mogna i ateljén och gå in i dialog med nya mål­ningar, en metod som återspeglas i hur konstnären har komponerat utställningen som ett flöde av rytm och dramaturgi. Hon använder aldrig en färdig svart färg utan blandar fram den med blått och brunt för att fånga alla skiftningar och nyanser.

Lynette Yiadom-Boakye är även författare och ser på sitt skrivande som en annan form av det skapande som sker i måleriet. Hon har själv formulerat saken som: ”Jag skriver om det jag inte kan måla och jag målar det jag inte kan skriva.” Utställningens titel Att flyga i förbund med natten är hämtad från en av konstnärens dikter och målningarnas titlar kan ses som en förlängning av prosan. I utställningskatalogen återges även fem utdrag ur en detektivroman skriven av Lynette Yiadom-Boakye.

Att flyga i förbund med natten har under vintern och våren visats på Tate Britain och det är med stor glädje som intendent Matilda Olof-Ors nu tar emot den på Moderna Museet:

- I det unika språk som Lynette Yiadom-Boakye utvecklat låter hon helt färgen tala. Det visar på hennes oerhörda respekt för och kärlek till måleriet och framhåller även måleriets relevans i samtiden. 

Moderna Museets överintendent Gitte Ørskou beskriver Lynette Yiadom-Boakyes måleri som något av det mest kraftfulla på den internationella konstscenen just nu:

- Lynette Yiadom-Boakye ger form till nya visuella gestalter i sitt figurativa måleri och man drabbas av hennes motiv, deras längtan och deras ensamhet. Yiadom-Boakye arbetar vidare i den tradition som vi har på Moderna Museet där måleriets stora världsstjärnor är representerade. Vi har länge önskat att få visa konstnären och det har varit ett stimulerande samarbete med Tate.Utställningen är organiserad av Tate Britain i samarbete med Moderna Museet, Stockholm, Kunstsammlung Nordrhein-Westfalen, Düsseldorf, och Mudam Luxembourg – Musée d’Art Moderne Grand-Duc Jean.

Utställningen stöds av The Lynette Yiadom-Boakye Exhibition Circle.

Pressvisning äger rum torsdagen den 1 juli klockan 10.

Vänligen anmäl intresse om att deltaga till press@modernamuseet.se

Platserna till pressvisningen är begränsade och går i första hand till journalister med uppdrag att bevaka utställningen. Övriga välkomnas att anmäla sitt intresse för medverkan i mån av plats eller besöka utställningen vid ett annat tillfälle.
För högupplösta pressbilder, vänligen besök Moderna Museets pressrum

För mer information, kontakta:
Kristin Lundell, pressekreterare
0709-52 23 62
press@modernamuseet.se
$$$open$$