Pressmeddelande
Moderna Museet logga
Bild på fotografi av Annika Elisabeth von Hausswolff
Elisabeth Millqvist Foto: Henrik Palmberg
 
 
Elisabeth Millqvist blir ny chef för Moderna Museet Malmö

 
Elisabeth Millqvist arbetar sedan 2011 som verksamhetschef och konstnärlig ledare för Wanås Konst. Hon tillträder tjänsten som chef för Moderna Museet Malmö den 1 augusti 2022.

 Vi är mycket glada att välkomna Elisabeth Millqvist till Moderna Museet, säger överintendent Gitte Ørskou. Elisabeth är en inspirerande och engagerande ledare med en stark tro på konstens kraft. Hon har strategiskt och passionerat arbetat med att öppna upp Wanås mot nya världar och besöksgrupper. Hennes helhetsperspektiv är helt i linje med Moderna Museets manifest där vi ser museet som en stimulerande mötesplats för människor och konst.
 
Elisabeth Millqvist har tidigare arbetat som curator på bland annat Magasin III i Stockholm och med projekt på Dia Art Foundation i New York. På Wanås Konst har Millqvist arbetat med platsspecifik internationell samtidskonst. Under Millqvists ledning har nya verk i skulpturparken tillkommit av konstnärer såsom Igshaan Adams, Nathalie Djurberg & Hans Berg, William Forsythe, Yoko Ono och Rana Begum med flera. Det konstnärliga programmet har också utvidgats till att omfatta dans och performance. Utöver sin långa erfarenhet inom konstvärlden har Millqvist en gedigen akademisk bakgrund inom konstvetenskap och ledarskap. Hon delar rollen som verksamhetschef för Wanås Konst med Mattias Givell.

Det har alltid varit centralt för mig att arbeta nära konstnärer och stötta nya projekt, säger Elisabeth Millqvist. Parallellt har jag fokuserat på att bygga en stark pedagogisk verksamhet – båda är viktiga delar av Moderna Museets dna. I Malmö har museet varit del av konstscenen i 12 år, och det formas fortfarande både av staden, konstlivet och medarbetare. Museet är i en dynamisk fas och jag är stolt över förtroendet att få vara med och leda utvecklingen.
 
Moderna Museet är ett av Europas ledande museer för modern och samtida konst. Sedan december 2009 finns Moderna Museet på två platser – i Stockholm och i Malmö. Moderna Museet Malmö har ett självständigt utställningsprogram; här visas samtidens och 1900-talets mest betydande konstnärer med urval ur Moderna Museets samling. Kopplat till utställningarna ges ett spännande pedagogiskt program för stora som små samt en rik programverksamhet.
 
Elisabeth Millqvist efterträder Iris Müller-Westermann som tillträdde tjänsten den 1 januari 2017 och vars förordnande förlängts i två omgångar. Müller-Westermann fortsätter som intendent på Moderna Museet i Stockholm.


Elisabeth Millqvist finns tillgänglig för telefonintervjuer. För önskemål om intervju eller ytterligare information, vänligen kontakta:

Alexandra Giertz, Kommunikationsansvarig
Moderna Museet Malmö
tel 0734-228739
a.giertz@modernamuseet.se
För högupplöst porträtt av Elisabeth Millqvist, vänligen besök Moderna Museets pressrum