PRESSMEDDELANDE
Moderna Museet logga
1676 NYAEvonHausswolff.Oh Mother What Have You Done 008 2019.modernamuseet.press
Annika Elisabeth von Hausswolff, Oh Mother, What Have You Done #008, 2019 © Annika Elisabeth von Hausswolff
 
 
Annika Elisabeth von Hausswolff
Alternativ sekretess

 
23 oktober, 2021 – 20 februari, 2022
Curator: Anna Tellgren


Den 23 oktober öppnar Moderna Museet utställningen Alternativ sekretess med Annika von Hausswolff, från och med nu Annika Elisabeth von Hausswolff. Sedan 1990-talet har hennes fotografier fascinerat en internationell konstvärld och Alternativ sekretess visar även hennes arbeten inom skulptur och installationer. Utställningen innehåller också en separat del där konstnären gjort ett personligt urval ur Moderna Museets samling.

Annika Elisabeth von Hausswolff (född 1967) tillhör en generation av svenska fotokonstnärer som debuterade i början av 1990-talet och som teoretiskt och bildmässigt påverkades av den postmodernistiska konsten. Idag förknippas von Hausswolffs konstnärskap ofta med hennes tidiga verk inspirerade av brottsplatsfotografier med orörliga kroppar i olika situationer. Stämning och komposition signalerar till betraktaren att något förfärligt har skett men vad? Samma undran triggas i Annika Elisabeth von Hausswolffs senaste svit Oh Mother, What Have You Done (2019-2020) där bildserien visar kvinnor i handklovar. Bilderna har konstnären hämtat från nyhetsbilder från internet och därefter UV-printat dem på plexiglas som sedan målats. Vad har de fängslade kvinnorna – alla fotograferade i olika oklara sammanhang – egentligen gjort? Verken förbryllar och får tankarna att skena.

Annika Elisabeth von Hausswolff konst har under konstnärens över trettio år långa karriär uppmärksammats och analyserats i en lång rad publikationer – inte minst ur en psykologisk vinkel. Genom sina många projekt har hon skapat nya verk och utvecklat sina idéer.

- Under hela sin karriär har Annika Elisabeth von Hausswolff varit medveten om vad konsten gör och kan göra för henne själv och andra. Hennes påverkan på yngre generationer av konstnärer har varit betydande genom hennes arbete som konstnär och senare som lärare, säger utställningens curator Anna Tellgren. Det mycket personliga urval som Annika Elisabeth von Hausswolff gjort ur Moderna Museets samling ger dessutom insikter i hur hon i sin egen praktik inspirerats av konst och bild från olika tider och i olika genrer.

Alternativ sekretess
presenterar ett hundratal arbeten från hela Annika Elisabeth von Hausswolffs karriär – från debuten och tiden på Konstfack i början av 1990-talet, via konstbiennalen i Vene­dig 1999 och fram till serierna i emalj och plexiglas som von Hausswolff arbetat med under de senaste åren. I utställningen finns även flera fysiska objekt och installa­tioner, däribland Esoteric Forensic (2007), ett låst ”skåp” som konstnären skapat. På insidan av den glasade skåpdörren finns ett draperi som döljer innehållet som finns där bakom. Objektet ingår i Moderna Museets samling och är ett av flera nyckelverk av konstnären som museet har i sin ägo.
1675 AEvH esotericforensic modernamuseet.press
Annika Elisabeth von Hausswolff, Esoteric Forensic, 2007. © Annika Elisabeth von Hausswolff 
 
 
 
Till utställningen har Annika Elisabeth von Hausswolff dessutom skapat några nya verk och för museets foajé en tapet med bilder föreställande hål. Detta verk, som har titeln Utdrag ur alternativ sekretess kommer endast att existera under utställningsperioden och kommer därefter att destrueras. Från museets egen samling har hon dessutom valt ett femtiotal verk från olika konstnärer som här presenteras i dialog med konstnärens egna. Bland de utvalda konstnärerna finns Larry Clark, Lisa Jonasson, Maria Lindberg, Irving Penn och Francesca Woodman.

Alternativ sekretess skulle från början ha visats på Moderna Museet under sommaren 2020 men efter att utställningsdatumen korrigeras två gånger med anledning av coronapandemin är det nu dags för publiken att få möta denna omfattande utställning med en av Nordens mest fascinerande konstnärer.

- Vi är så glada över att äntligen få öppna denna utställning, säger Moderna Museets överintendent Gitte Ørskou. Annika Elisabeth von Hausswolffs namn är förknippad med fotografi men hennes konstnärskap sträcker sig bortom det fotografiska, något som denna utställning också visar. Alternativ sekretess ger en bild av en konstnär som under hela sin karriär har fått betraktaren att ställas inför en fråga som dock aldrig ges ett svar. Besökaren kan vänta sig en storslagen upplevelse som också är en vandring i det mänskliga psykets allra innersta.


Alternativ sekretess
kommer att visas på Moderna Museet Malmö 26 mars till 4 september, 2022.

Utställningen stöds av Mannheimer Swartling och Blasieholmen Investment Group.
PRESSVISNING ÄGER RUM TORSDAGEN DEN 21 OKTOBER KL 10.

Vänligen anmäl intresse om att delta till press@modernamuseet.se. Platserna är begränsade.
För högupplösta pressbilder, vänligen besök Moderna Museets pressrum

För mer information, kontakta:
Kristin Lundell, pressekreterare
0709-52 23 62
press@modernamuseet.se
$$$open$$