PRESSMEDDELANDE
Moderna Museet logga
FLY - en dans-film-performance av Sidney Leoni

17 december kl 18-19.30 och 18 december kl 15-16.30

Genrep: 16 december kl 17-18.30

För pressbiljetter, vänligen kontakta press@modernamuseet.se senast den 14 december.

Sidney Leoni finns tillgänglig för intervjuer och det finns möjlighet att besöka repetitionerna.


Vänligen notera att alla behöver visa upp ett vaccinationsbevis för att få närvara.

1770 FLY.modernamuseet.press
Sidney Leoni, FLY (stillbild från film), 2021 © Sidney Leoni
 
 
 
Filmklubben på Moderna Museet bjuder in till premiär av FLY – en dans-film-performance skapad av den franske koreografen Sidney Leoni. Performanceverket äger rum samtidigt på bioduk och scen och blandar kroppar, konstformer, tid och rum. Händelserna som projiceras på duken blir såväl en bakgrund som en mot- och medspelare till dansarna som rör sig över scengolvet.

I början av 1900-talet gjorde koreografen Vaslav Nijinskij stor succé i Paris med Ryska baletten. Ett decennium senare skrev Nijinskij dagbok med texter som vittnar om en begynnande psykos som kom att övergå i schizofreni:

"Jag förstod att hela vårt liv är degenering. Jag insåg att folk inte tänker på vad de gör. Jag vet att Jorden degenererar. Den kan inte andas. Jorden idag, är ett helvete!"

I FLY tas publiken med på ett spirituellt och tidlöst sökande på ett gränsöverskridande och experimentellt sätt. Fakta sammansmälter med fantasi, och konstnärer, både nu levande och döda, sluter sig samman för att påminna planeten och mänskligheten om vad de mest av allt behöver: Kärlek.

För idé, regi och koreografi står Sidney Leoni. Han medverkar också på scen tillsammans med Elias Girod, Halla Ólafsdóttir och Manon Santkin.Information om de medverkande:

Sidney Leoni arbetar som koreograf, dansare och filmskapare i Sverige, Belgien och Frankrike. I gränsöverskridande scen- och filmprojekt utforskas omslutande och experimentella erfarenheter, med särskilt fokus på publikens potentiella sinnesintryck och fantasier. I hans två senaste performanceprojekt Undertone (2010) och Hertz (2013) mörklade han hela teatrar eftersom han ser mörker som ett medel för att öka sensibiliteten och gemenskapen människor emellan. Leoni är utbildad balettdansör vid Operan i Toulon i Frankrike.

Elias Girod är dansare och bor för närvarande i Helsingfors. Han har medverkat i flera stycken av Mette Ingvartsen och deltar ofta i Welds produktioner i Stockholm. Elias Girod har gått Finska Operans Balettskola och har en kandidatexamen i dans från DOCH 2013.

Halla Ólafsdóttir är en isländsk konstnär, dansare och koreograf som bor i Stockholm. Hon deltar i olika feministiska konstellationer och samarbeten som vill vidga synen på dans och koreografi.

Manon Santkin bor och arbetar i Bryssel. Hon verkar inom fältet för performancekonst med dans, koreografi, konstnärlig rådgivning, processassistent och som skribent. Hon examinerade vid P.A.R.T.S. 2004 och avslutade nyligen sin master i News Performative Practices vid DOCH i Stockholm.


Medproducenter: Weld (Stockholm, SE), Kunstencentrum Buda (Kortrijk, BE), the National Choreographic Center of Caen (French Ministry of Culture and Communication, FR), Moderna Museet (Stockholm, SE) och Dansinitiativet (Luleå, SE)

Projektet skapat under vistelser vid: Buda Kunstencentrum (Kortrijk, BE), the National Choreographic Center of Caen (FR), Weld (Stockholm, SE), Dansehallerne (Copenhagen, DK), Inkonst (Malmö, SE), STUK - Huis voor Dans, Beeld en Geluid (Leuven, BE), Pact Zollverein (Essen, DE), Howest - 'The level' / Campus for Digital Arts and Entertainment (Kortrijk, BE), the National Opera House of Toulon (FR), Dansinitiativet/Luleå dance residency (SE), Kunstenwerkplaats (Brussels, BE) och Kaap (Bruges, BE)

Finansiellt stöd: Kulturrådet, Konstnärsnämnden, the Flemish Community, the French Ministry of Culture (Dance Delegation), Stockholms stad, Franska Institutet i Sverige och the Arts Promotion Center Finland.

För mer information, kontakta:
Kristin Lundell, pressekreterare
0709-52 23 62
press@modernamuseet.se
$$$open$$