Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Musikväst ska sätta demenssjuka i rörelse

Det nya verktyget ”Joyvest” ska få människor med omsorgsbehov att röra på sig mer.

Detta med hjälp av en musikväst – den har redan köpts in av Lerums kommun. 

Isak Unfors, 27, är en av utvecklarna till produkten och tycker att allt för många är stillasittande.

– Det är naturligt för oss att röra oss när vi hör musik, säger han.

Isak Unfors har hängt musikvästen på axlarna. Han är en av utvecklarna till produkten
Foto: PRIVAT
Musikvästen hjälper människor med omsorgsbehov till rörelse med stimulans av musik.
Foto: PRIVAT
Foto: Shutterstock / Shutterstock

Den nya uppfinningen heter Joyvest – och lanserades i oktober för första gången. 

Det är en väst som man hänger över axlarna och två band som fästs runt fötterna eller armarna. 

Banden känner av användarens rörelser som sedan aktiverar musiken i västen. Musiken stannar när personen slutar att röra sig.

– Genom att ha på sig västen så blir man som ett instrument, säger Isak Unfors.

Genom musiken väcks känslor och minnen

Musiken tar sig in i hjärnkontoret och känslorna trots demenssjukdom. Detta gör det viktigt att musiken som spelas i västen är relevant för användaren, berättar Isak Unfors som själv har varit med om tårdrypande stunder där musiken har lyckats väcka minnen hos människor med demens. 

– Det var en man på ett äldreboende som valsade runt till Whitney Houston, för att han då har dansat med sin fru tidigare i sitt liv. Därför gäller det att ha en musik som är anpassad till användaren, det skapar en riktigt stark kemi, säger han.

Bara i Sverige är ungefär 160 000 människor diagnostiserade med en demenssjukdom. Alzheimers sjukdom är den vanligaste och antalet är dessutom stigande. Det är inte ovanligt att demenssjuka hamnar i en stillasittande tillvaro. 

– Det finns allt för många människor som sitter still och det är både skadligt och beklagligt, säger han.

Den examinerade chalmeristen Isak Unfors jobbade på Storytel innan han började engagera sig i projektet. Det var genom ett internt videoklipp som hans intresse väcktes.

– Jag kände mig rörd. Det var en intern film och då diskuterades det väldigt mycket över middagsbordet, jag blev bara mer och mer engagerad, säger han.

Positiv respons

Lanseringen skedde i samband med ett pilotprojekt i Lerums kommun - det innebar att kommunen fick relativt färdiga versioner av västar som skulle testas på äldreboende och demensavdelningar. 

– Jag upplever att kommunerna i dag är väldigt sugna på att hitta nya lösningar och vi vill vara en del av det här som just handlar om hur man skapar mer rörelse och glädje, säger han.

Västarna fick positiva reaktioner vilket också bekräftades när Lerums kommun köpte testvästarna. Enligt Isak Unfors finns det ett stort behov i Sveriges vård-och omsorgsindustri som just handlar om hur man kan effektivisera vård och omsorg. 

– Vi fokuserar på att etablera oss som en konkret lösning till utmaningen att skapa mer rörelse för människor med demenssjukdom och inom ett år är planen att leta oss ut i Europa, säger han.