Nyhetsbrev Nordens välfärdscenter Webbversion
nordicwelfare.org  |  Dela nyhetsbrevet  |  Börja prenumerera
114 NVC Logotype RGB SV
Nyheter från dövblindområdet
#4 2020
barnhänder bakar pepparkakor
Med önskan om ljus i vårt annorlunda mörker
Det är under det mörkaste halvåret här i Norden som vi starkast längtar efter glittrande stjärnor, glimmande bågar och gemenskap med nära och kära. Det här året har varit annorlunda och även högtiderna som väntar kommer att firas på annat sätt än vanligt. Men änglasång, tomtar, gröna julgranar och tända ljus, klockorna klämtar och snön ligger tung kanske vi ändå kan önska oss. 

Trots det annorlunda i år har vi kunnat mötas i flera olika sammanhang, bland annat har vi hållit tre webbinarier under hösten, och alla våra nordiska nätverk har bytt ut fysiska möten mot digitala träffar, så att arbetet kunnat fortsätta - om än på ett annat sätt.

Projekt jobbar på trots pandemin

Det påbörjade samarbetet kring Usher börjar ta form och gruppen planerar ett webbinarium under nästa år, för att presentera ny kunskap inom området.
Projektet Nordisk grunnlag for identifisering av døvblindhet har så sakta kommit framåt. Tidplanen har justerats, men vi hoppas att kunna komma i mål trots att vi inte mötts på det sätt som var planerat.
Ännu ett projekt, att bygga upp en Nordisk Master i atypisk kommunikation, har tagit steg framåt. Nu är flera universitet från de nordiska länderna involverade. Under nästa år kommer du att kunna ta del av projektet i sin helhet.

Ledarforum ställs in

Tyvärr tvingas vi ställa in Nordiskt ledarforum om dövblindfrågor som var planerat att äga rum i januari. Forumet för 2020 fick i våras kortas ner till ett tre timmar långt digitalt möte. Det var därför tänkt att programmet skulle genomföras i sin helhet i januari. Men det är inte möjligt.

Hopp om att kunna träffas

Däremot planeras en rad andra spännande evenemang. Vi hoppas kunna ses i Tammerfors i september för en stor nordisk konferens om dövblindhet. Under våren kommer vi hålla en webbinarieserie om taktilt språk, och för dig som vill lära dig mer om Tactile Working Memory Scale kommer det finnas möjlighet att delta i en digital fördjupningskurs.
När datum, innehåll och annan viktig information för de olika arrangemangen är på plats kommer du att kunna läsa om det på vår hemsida, Facebook och förstås här i kommande nyhetsbrev.

Vi har nya lokaler

Vi har flyttat vårt kontor från Drottninggatan till Skeppsholmen i Stockholm. Det är mindre kontorslokaler, men gott om mötesrum. Nu jobbar vi från hemmakontoren, men när vi väl får börja träffas igen blir det fint att kunna välkomna arbetsgrupper och nätverk hit.
Med en innerlig önskan om julefrid till oss alla, om hopp och förväntan av goda ting inför det nya året.

Maria Creutz, Nordens välfärdscenter
banner med bild på kvinna i rullstol med implantat som håller en flicka i handen. texten Today's knowledge for tomorrows actions
Nordisk konferens om dövblindhet 2021
Kanske kan vi faktiskt träffas nästa höst? Vi hoppas det och planerar att hålla vår nästa nordiska konferens på plats i Tammerfors i september, i samband med Kuurosokeats 50-årsjubileum. Temat är Today’s knowledge for tomorrow’s actions – a Nordic perspective on deafblindness, och konferensen arrangeras i samarbete med organisationer från alla nordiska länder.
Mer information kommer under början av nästa år. Registrera dig på den här länken så håller du dig uppdaterad.

Före jul kommer även registreringen för Call for papers att öppna, så håll utkik!
Pojke sitter i soffa och håller upp händerna mot ett stort blåsinstrument
Webbinarieserie om taktilt språk
En utmaning för många människor med medfödd dövblindhet är risken att bli missförstådd eller att inte få sin kommunikativa agens erkänd, eftersom deras kommunikativa uttryck kan vara svåra att läsa för ett otränat öga.

Under våren kommer nätverket Taktilt språk att en gång i månaden bjuda på korta webbinarier med presentationer av kapitel från boken Hvis du kan se det, kan du understötte det.
Författarna presenterar sitt kapitel från boken. Föreläsningarna, som är på engelska, kommer att innehålla både teori, praktiska exempel och tips på hur man kan stötta och ge de bästa möjligheterna för språkutveckling i en taktil modalitet, så att personen med medfödd dövblindhet erkänns som en människa som använder språk.
Håll utkik efter anmälningslänk på vår Facebooksida!

De här webbinarierna har vi hållit under hösten
två händer möts nästan runt stammen på ett träd 640x640transp
två händer greppar tag på en rosa klättervägg 640x640transp
Tre kvinnor står tätt och skrattar mot varandra
Webbinarium Tactile Working Memory Scale
I september arrangerade vi ett webbinarium om Tactile Working Memory Scale, med över 100 deltagare från 20 olika länder - hela vägen från Australien till Kanada. Författarna till vår bok spred kunskapen om hur man bedömer arbetsminnet hos vuxna och barn med medfödd dövblindhet.

Webbinariet gav en teoretisk översikt och presenterade en skala som kan användas av professionella för att identifiera och bedöma arbetsminne hos dövblindhet. Presentationerna under dagen inkluderade en introduktion till skalan, kunskap om vikten av att tillhandahålla strategier, hur man kopplar en bedömning till insatser samt hur man optimerar den fysiska och sociala miljön.
Följande föreläsare presenterade:
  • Jude Nicholas, certifierad klinisk neuropsykolog och forskare, Statped och Haukeland universitetssjukhus, Norge
  • Trees van Nunen, klinisk psykolog och seniorforskare, Royal Dutch Kentalis, Nederländerna
  • Annika M. Johannessen, seniorrådgivare, Statped, Norge
  • Amanda Buijs, logoped, Kentalis Rafaël-skolan, Nederländerna
  • Monique Verberg, Bartiméus, Nederländerna
Ladda ner, beställ eller läs boken Tactile Working Memory Scale här.

Är du intresserad av att få en kopia av skalan som ett ifyllningsformulär? Ansök om skalan till TWMS via den här länken.


640x640transp
Webbinarium Revealing hidden potentials
Höstens första tvådagarswebbinarium ägde rum i oktober och handlade också om bedömning. Webbinariet fokuserade på aspekter av kognition och hur man anpassar strategier så att personer med medfödd dövblindhet kan utveckla sin fulla potential. Innehållet baserades på boken book Revealing hidden potentials – Assessing cognition in individuals with congenital deafblindness.

Författarne till kapitel 1, 4, 5, 7 och 9 höll föreläsningar under webbseminariet och innehöll följande teman:
- Skillnader i syften, sätt och analytiska tillvägagångssätt vid bedömning av kognition hos personer med medfödd dövblindhet
- Introduktion till naturalistiska observationer och bedömningar, halvstrukturerad bedömning och strukturerad bedömning ur psykologens perspektiv.

Cirka 80 deltagare deltog och fick möjlighet att lyssna på dessa föreläsare:
  • Paul Hart, chef för forskning och praktik, Sense Scotland
  • Saskia Damen, biträdande professor, Institutionen för inkludering och specialundervisning, universitetet i Groningen; seniorforskare, Royal Dutch Kentalis, Nederländerna
  • Kirsten Costain, seniorrådgivare, Nationell enhet för kombinerad syn- och hörselnedsättning och dövblindhet, Statped, Norge
  • Vuokko Einarsson, klinisk psykolog och psykoterapeut, Resurscenter för dövblinda, Specialpedagogiska skolmyndigheten, Sverige
Nästa år bjuder vi in till ett nytt webbinarium där vi kommer att dyka djupare in i ett eller två teman från boken.
Ladda ner, beställ eller läs Revealing hidden potentials här.

640x640transp
Webbinarium En egen stämma – dialogisk praxis
Hur kan vi uppfatta, förstå och förhålla oss till personer med medfödd dövblindhets egen stämma och autentiska kommunikation? Den 25 och 26 november höll vi en digital kortkurs under två eftermiddagar. Föreläsarna presenterade olika analytiska modeller som används för att förstå personer med medfödd dövblindhets eget sätt att kommunicera på. Fokus låg på kroppsliga/taktila uttrycksformer.

Webbinariet innehöll även exempel på hur man genom videoanalys kan få syn på ett barns autentiska kommunikation och hur en samtalspartner kan lära sig upptäcka barnets egen stämma och kommunikativa potentialer. Med hjälp av både teorier om kommunikativa relationer samt praktiska exempel fick de drygt 80 anmälda deltagarna verktyg för att analysera och utveckla sin kommunikation i relation till personer med medfödd dövblindhet.

Föreläsare under dagarna var:
  • Anne Nafstad, leg. psykolog och specialpsykolog, Statped, Norge
  • Johanne Godø, seniorrådgivare, Statped Norge
  • Gøran Gregor Caspian Andreas Forsgren, senior rådgivare, Statped, Norge
  • Odd Erik Madsen, rådgivare, Statped, Norge
  • Adrienn Salamon, lektor, Diamanten skole, Statped, Norge
  • Sanne Brink, pedagog, Aktivitets- och botilbud, CDH, Danmark
Följ oss i sociala medier:
Click to visit us on Facebook
Click to visit us on Twitter
Click to visit us on YouTube
Click to visit us on LinkedIn
Sluta prenumerera