|
31 maj, 08:45-09:30: Food & Health@ORU. Åsa Öström, professor i måltidskunskap, och Iuri Baptista, postdoktor vid Restaurang- och hotellhögskolan, presenterar utmaningar och möjligheter när det gäller sensoriska aspekter på växtbaserade måltider. Anmäl dig här. |
|
|
16 maj: Örebro universitets samverkansplattform för mat och hälsa tillsammans med Bryggerikrogen i Nora bjuder in till en träff i Nora för att dela kunskap och samtala om konsten att erbjuda måltider. Workshoppen är öppen för speciellt inbjudna. Läs mer här.
|
|
|
|
21 maj: Är du intresserad av att utforska hur du som forskare kan främja en mer hållbar och hälsosam produktion och konsumtion av mat och hur Samverkansplattformen Mat och hälsa kan stödja sådana möjligheter? Varmt välkommen till en intern workshop. Läs mer och anmäl dig här. |
|
|
|
Du har väl inte missat vår serie "Visste du att" på Facebook? Se inlägget här. |
|
|
Ska man samverka behöver man lära känna varandra. Hur fungerar verksamheten? Vilka frågor eller utmaningar är aktuella just nu hos olika aktörer i regionen? Dessa frågor stod i fokus när Lavinia Gunnarsson och Mischa Billing från samverkansplattformen Mat och hälsa besökte två verksamheter i Laxå. – Vi vill kunna fungera som en bro mellan akademin och de övriga verksamheterna, säger Lavinia Gunnarsson, verksamhetsansvarig. Läs mer.
|
|
|
I slutet av april gästade professor Göran Eriksson seminariet och berättade om hur vetenskap används för att marknadsföra mat som hälsosam och hållbar. – Det var kul att få prata om vår forskning i detta sammanhang. Flera studier som jag har varit involverad i har undersökt hur vetenskap används för att marknadsföra mat som hälsosam och hållbar. Och en viktig slutsats är att det är inte alltid så lätt att vara konsument och försöka äta hälsosamt. Läs mer. |
|
|
|
I mars gästade Marleen Lentjes, biträdande lektor i medicin och nutritionsepidemiolog vid Institutionen för medicinska vetenskaper, seminarieserien Food & Health@ORU. – Det var bra att träffa andra som arbetar inom området mat och hälsa på universitetet och inom regionen och kommunen. Alla har kontakter i sina nätverk och olika projekt på gång. På så sätt blev det ett utbyte av kunskaper och erfarenheter, säger Marleen Lentjes. Läs mer. |
|
|
Under Food & Health@ORU i februari presenterade forskaren Tatiana Marques forskning om kostfibrernas roll för människors hälsa. – Jag tycker att det är viktigt att presentera vårt arbete för en bredare publik som kan inkludera andra universitetsavdelningar men också företag och lekmän. På så sätt får folk veta vilken typ av forskning som bedrivs på universitetet, samtidigt som jag får en bredare återkoppling på mitt arbete med olika frågor, kommentarer och perspektiv. Läs mer. |
|
|
|
Längtan efter ett glas rosé är ett tydligt vårtecken för mig när jag sitter lutad mot en vägg med solen som värmer i ansiktet. Det här är också tiden för mig när många vänner och bekanta kommer med samma fråga – vilket rosévin är bra? Läs Henrik Scanders krönika i NA här. |
|
|
Tankar vid fikapausen: Bara en slät kopp kaffe för min del tack! Fast dom där kakorna ser väldigt läckra ut - och hembakade är dom också. Äsch jag tar en! Vad spelar det för roll om hundra år. Förresten – synd att inte passa på nu när Emma gjort sig besvär. Jag tar en till! Läs Robert Brummers krönika i NA här. |
|
|
|
Aioli och risotto på havreris och falafel på rostade gula ärtor. Det var några exempel på maträtter som Örebro kommuns kockar utvecklade under en workshop med forskningscentret PAN Sweden. – Det är viktigt för oss att ta del av forskningen och kunna applicera den i vår verksamhet, säger Pernilla Berg, verksamhetsutvecklare på måltidsverksamheten inom Örebro kommun. Läs mer. |
|
|
Johanna Björklund, lärare, och studenten Mery Aljaber besökte Sollidens kursgård utanför Örebro. Mery och hennes kurskamrater presenterade sina förslag på upplysning om hållbar mat. – På så sätt kan vi öka intresset för och kunskap om hållbar mat, säger Mery Aljaber, en av ett 20-tal Örebrostudenter som nu är klara med sina konkreta förslag på uppdrag av Svenska kyrkan. Läs mer. |
|
|
|
Varje år slängs tusentals liter vin. Genom sin forskning fann Anders Crichton-Fock, lektor i måltidskunskap, en metod för att ge gamla viner ett nytt liv. Nu prisas Anders och hans företag Grythyttan Culinary Science & Innovation som Årets innovatör 2024 av Almi Mälardalen. – En stor bekräftelse på att det vi gör är bra och viktigt, säger Anders Crichton-Fock. Läs mer. |
|
|
Jonatan Leers senaste forskning handlar mycket om mat, hållbarhet och män. – Det var de manliga kockarna som reste runt världen och utforskade ny exotisk matlagning. Eller så lagade de mat i manliga sällskap, vid jakter eller i sommarhus långt från hemmet och matlagning till vardags. Den upptäckten fick mig att alltid ha ett kritiskt öga på de könsstereotyper som fortfarande återkommer i matkulturen. Läs mer. |
|
|
|
Genom att driva konkreta testcase kommer samverkansplattformen arbeta för att förverkliga Mat och hälsa-profilens vision om att hållbart producerad mat med hälsofördelar blir konsumenternas förstahandsval. Syftet med casen är att bidra till att forskning kommer till nytta i samhället, samt att testa och utveckla processer för plattformens arbete med samverkan mellan akademi, små och medelstora företag, aktörer i stödsystemet för innovation och den offentliga sektorn. Har du en idé på ett område där case skulle kunna vara möjligt? Kontakta oss!
|
|
|
|