|
Visa i webbläsaren |
|
|
Det har hänt mycket och händer en hel del framöver i höst här på Örebro universitets plattform för mat och hälsa. Läs nedan! Och välkommen att anmäla dig till våra event. Har du frågor, tankar eller idéer – så kontakta oss gärna! Hälsningar, Lavinia Gunnarsson och Mischa Billing |
|
|
27 september, 08:45-09:30. Hur kan utsatta få hållbar hälsosam mat? Carolin Zorell, docent i statskunskap vid Örebro universitet, Jonas Andersson, verksamhetsledare för Örebro Stadsmissions Matcentral, och Anne Lunde Dinesen, utvecklingsstrateg sociala innovationer för Sveriges Stadsmissioner, ger sina svar på frågan om hur vi kan förse människor i social och ekonomisk utsatthet med hållbar och hälsosam mat. Anmäl dig här.
25 oktober, 08:45-09:30. Hälsosamspelet mellan tarm och hjärna. Julia Rode, biträdande lektor i medicin, och Ines Trindade, biträdande lektor i psykologi, berättar om interaktioner mellan tarm och hjärna, med fokus på de mentala hälsoaspekterna relaterade till tarmhälsa och näring. Anmäl dig här.
29 november, 08:45-09:30. Programmet Hållbara livsmedelssystem. Med Johanna Björklund, universitetslektor med fokus på hållbar mat, och Ulf Hanell, universitetsadjunkt. Anmäl dig här.
|
|
|
|
3 december. Anteckna datumet "tisdag 3 december" i din kalender redan nu – då kommer Samverkansplattformen Mat och hälsa nämligen anordna en julminimässa på campus i Örebro. Håll utkik i nyhetsbrevet för mer information. |
|
|
|
|
Du har väl inte missat vår serie "Visste du att" på Facebook? Se inlägget här. |
|
|
|
Vi måste äta mer hållbart och grönt, både för klimatet och vår hälsa. Skolmåltiden är en viktig pusselbit i den förändringen – men hur får vi barn och ungdomar att vilja äta mer grön mat? Den frågan stod i fokus när ett tiotal kökschefer på Örebro kommun besökte Samverkansplattformen Mat och hälsa. – Det här måste vi jobba vidare med. Jag tror att dagens diskussion gav kockarna en känsla av att det här är en viktig och prioriterad fråga, säger Christin Hallner, kostchef på Örebro kommun. Läs mer. |
|
|
I slutet av augusti gästade Monica Hunsberger, docent i folkhälsa vid Göteborgs universitet, och Henrik Scander, universitetslektor i måltidskunskap vid Restaurang- och hotellhögskolan på Örebro universitet, seminarieserien Food & Health@ORU. – På samhällsnivå måste vi äta mer hållbart. Vi tror att unga människor är nyckeln till att i framtiden kunna göra förändringar mot ett mer hållbart ätande, säger Monica Hunsberger. Läs mer. |
|
|
|
Utbildningsradion och SVT har nu lanserat programmet Forskarna, där programledaren Lotta Lundgren djupdyker i olika hälsorelaterade ämnen tillsammans med forskare. I avsnittet Tarmen är professor Robert Brummer gäst, för att prata om tarmfloran och vilken betydelse den har för vår hälsa. I avsnittet medverkar även Maria Jenmalm, professor i experimentell allergologi vid Linköpings universitet. Titta på avsnittet. |
|
|
Det är avgörande att ha koll på vilka utmaningar och frågor som just nu står högst på agendan hos näringslivet. Nyligen besökte Samverkansplattformen Mat och hälsa Bofors och Sikfors för att fördjupa dialogen med ett par lokala aktörer. – Det känns både kul och spännande att aktörer i besöksnäringen är intresserade av att samverka med universitetet inom området mat och hälsa, säger Lavinia Gunnarsson. Läs mer. |
|
|
|
För att ytterligare stärka samverkan mellan Örebro universitet och näringslivet har Samverkansplattformen Mat och hälsa bildat en rådgivande grupp med representanter från olika delar av livsmedelssystemet. – Det är mycket värdefullt att få vara en brygga mellan forskning och praktik genom deltagandet i den rådgivande gruppen, säger Magnus Börjeson, styrelseordförande för Agro Öst. Läs mer. |
|
|
|
Vatten, vatten bara vanligt vatten, så heter det i barnvisan – men vanligt vatten är faktiskt orsaken till att mat förstörs och att vi riskerar att bli matförgiftade under rötmånaden. För just vatten gör att mikroorganismer kan växa, spridas och förflytta sig - och vissa av dem kan faktiskt simma. Läs Johan Schnürers krönika i NA här. |
|
|
Pandemin har lämnat djupa spår i upplevelsebranschen. Det innebär utmaningar, men det ger oss också en möjlighet att omdefiniera och stärka branschen. Våra nya studenter kommer att spela en avgörande roll både för att branschen ska återhämta sig – och bli mer hållbar och kvalitetsdriven. Läs Henrik Scanders krönika i NA här. |
|
|
|
Varma sommarkvällar är så starkt förknippade med grillning, men vad ska vi då lägga på grillen? Kan vi med gott miljösamvete lägga på en köttbit eller är det dags att gå över till grönsaker? Är grillost eller halloumi bra alternativ? Läs Johanna Björklunds krönika i NA här. |
|
|
Har fotografering av mat blivit den nya bordsbönen? Det är verkligen en relevant fråga. För några av oss har det närmast blivit något av en ritual och jag älskar att ta bilder på min mat och gör ibland inlägg på Facebook. Läs Jonatan Leers krönika i NA här. |
|
|
|
Genom att driva konkreta testcase kommer samverkansplattformen arbeta för att förverkliga Mat och hälsa-profilens vision om att hållbart producerad mat med hälsofördelar blir konsumenternas förstahandsval. Syftet med casen är att bidra till att forskning kommer till nytta i samhället, samt att testa och utveckla processer för plattformens arbete med samverkan mellan akademi, små och medelstora företag, aktörer i stödsystemet för innovation och den offentliga sektorn. Har du en idé på ett område där case skulle kunna vara möjligt? Kontakta oss! |
|
|
|
|