Örebro universitet
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
Visa i webbläsaren
819 Mat och h%c3%a4lsa samverkan nyhetsbrevsbild
Nyhetsbrev #3
-
November 2024
Vi går emot en händelserik vinter där vi bjuder in till minijulmässa, Food & Health@ORU-seminarium och drar i gång vårt första pilotcase. Läs nedan! Och välkommen att anmäla dig till våra event.
Har du frågor, tankar eller idéer – så kontakta oss gärna!
Hälsningar, Lavinia Gunnarsson och Mischa Billing
Kommande event och workshops:
788 Food and health%40ORU webb
Seminarieserien Food & Health@ORU:
29 november, 08:45-09:30. Produktionen av mat spelar en nyckelroll för vilka chanser vi har att nå de globala målen för en hållbar framtid. I seminariet berättar Johanna Björklund, universitetslektor med fokus på hållbar mat, och Ulf Hanell, universitetsadjunkt, om Örebro universitets program Hållbara livsmedelssystem. Anmäl dig här.

2025. Vår populära seminarieserie Food & Health@ORU kommer att fortsätta under 2025. Precis som i år arrangerar vi seminariet den sista fredagen i månaden, så boka redan nu in klockan 08:45–9:30 följande datum: 31 januari, 28 februari, 28 mars, 25 april och 23 maj. Mer information hittar du i kommande nyhetsbrev och på vår hemsida.
947 julm%c3%a4ssa webb
Mat och hälsas minijulmässa:
3 december, 14:00-16:00. Med önskan om att sprida både kunskap och julstämning bjuder Mat och hälsa vid Örebro universitet in till minijulmässa. Under eftermiddagen 3 december kl. 14 -16 förvandlar vi foajén i Entréhuset på universitetet till en mötesplats för mingel och kunskapsspridning. Läs mer och anmäl dig här.
Aktiviteter på samverkansplattformen:
1060 brauer och andersson 720
John Brauer och Jonas Andersson gästade Food & Health@ORU
John Brauer, forskare i socialt arbete, och Jonas Andersson, verksamhetsledare för Örebro Stadsmissions Matcentral, gästade Food & Health@ORU för att berätta om hur vi kan förse utsatta människor med både hållbar och hälsosam mat.
– Jag ser ett stort behov av tvärvetenskapliga angreppssätt och där tror jag att initiativ som Food & Health@ORU är viktiga mötesplatser för att få till stånd detta, säger John Brauer.
Läs mer.
1059 Julia Ines webb
Julia Rode och Ines Trindade: "Seminariet en fantastisk plattform”
Samspelet mellan tarm och hjärna. Det stod i fokus för forskarna Julia Rodes och Ines Trindades presentation på Food & Health@ORU.
– Att presentera i sådana här sammanhang är en utmärkt möjlighet att sprida kunskap över olika forskningsfält och verksamma sektorer, vilket potentiellt kan bidra till att implementera lösningar som är till nytta för allmänheten, säger Ines Trindade.
Läs mer.
1056 henrikscander webb
Nytt case utvecklar Bryggerikrogens dryckesmeny
Samverkansplattformen Mat och hälsa och Bryggerikrogen i Nora drar snart i gång testcaset "Framtidens drycker: ett samarbete för hållbara smakupplevelser".
Forskaren Henrik Scander ska, baserat på ömsesidigt utbyte, hjälpa Bryggerikrogen att utveckla en innovativ dryckesmeny med en balanserad mix av alkoholhaltiga och alkoholfria alternativ. Målet är att förbättra gästernas upplevelse och öka medvetenheten om hälsosamma och hållbara val.
Håll utkik på hemsidan och i nyhetsbrevet för mer information om projektet.
Fler nyheter inom mat och hälsa:
826 Robert Brummer webb
Ytterligare 40 miljoner till forskning om växtbaserade protein
Mer vegetariskt och mindre kött är ett måste för att nå hållbarhetsmålen. Men det saknas mycket kunskap om växtbaserade protein. Därför har det nationella forskningscentret Plant-based Proteins for Health and Wellbeing, PAN Sweden, som Örebro universitet koordinerar, fått ytterligare 40 miljoner kronor från Formas.
– Vi följer proteinet hela vägen – från råvara till människors tarmar och hur det påverkar vår hälsa, säger Robert Brummer, professor vid Örebro universitet.
Läs mer.
1057 Sk%c3%b6rdefest3 webb
Äntligen skördefest i studenternas odlingsträdgård
Från gräsmatta till lerig odlingsmark – och nu en prunkande trädgård med kål, solrosor och morötter. I veckan bjöd studenter vid Miljövetenskapligt program, hållbara livsmedelssystem in till sin första skördefest med rotfruktssoppa, pesto av morotsblast och äppelcroissanter.
– Det känns jättekul att kunna bjuda på grönsaker som har vuxit här och som vi har slitit för – jättekul att det blev så pass mycket ändå, säger studenten Linea Braf.
Läs mer.
Forskarkrönika:
1058 samira prado webb
Samira Prado: Låt din mage vara din egen hälsoguide
Att äta mindre kött och mer växtbaserad mat gynnar både klimatet och vår hälsa. Men vegetarisk kost fungerar inte för alla magar.
Forskaren Samira Prado guidar oss i sin krönika om hur man kan anpassa sin kost för både välmående och hållbarhet.
Läs Samira Prados krönika i NA här.
785 Startbild ny bredwebb
Har du en idé på ett case inom mat och hälsa?
Genom att driva konkreta testcase kommer samverkansplattformen arbeta för att förverkliga Mat och hälsa-profilens vision om att hållbart producerad mat med hälsofördelar blir konsumenternas förstahandsval. Syftet med casen är att bidra till att forskning kommer till nytta i samhället, samt att testa och utveckla processer för plattformens arbete med samverkan mellan akademi, små och medelstora företag, aktörer i stödsystemet för innovation och den offentliga sektorn.
Har du en idé på ett område där case skulle kunna vara möjligt? Kontakta oss!
Följ oss på oru.se
Click to visit us our homepage
834 loggor matochh%c3%a4lsa nyhetsbrev
bild
Kontakta oss |  Hemsida  
Fakultetsgatan 1, 701 82 Örebro, 019-30 30 00, www.oru.se
Subscribe | Unsubscribe