Testcase är ett konkret sätt att driva förändring i praktiken. För att uppmuntra detta har Samverkansplattformen Mat och hälsa öppnat en utlysning där forskare och doktorander kan ansöka om medel för att utveckla idéer tillsammans med företag. Läs mer här nedanför. Har du en idé du vill bolla med oss? Eller har du andra frågor eller tankar? Kontakta oss gärna! Hälsningar, Lavinia Gunnarsson och Mischa Billing |
|
 |
28 februari, 08:45–09:30. Måltidens sociala dimension som en resurs i omställningen mot mer hållbara måltider. Med Ute Walter, docent och lektor i måltidskunskap vid Örebro universitet. Anmäl dig här.
28 mars, 08:45–09:30. Växtbaserade proteiner för hälsa och välmående. Med Anna Ström, biträdande professor och vice styrkeområdesledare för Kemi och kemiteknik vid Chalmers tekniska högskola, och Robert Brummer, professor och vicerektor för Mat och hälsa vid Örebro universitet. Anmäl dig här.
25 april, 08:45–09:30. Individanpassad kost för bättre hälsa – hur forskning kan stötta individer. Med Samira Prado och Victor Castro Alves, forskare vid Institutionen för naturvetenskap och teknik. Anmäl dig här.
23 maj 08:45–09:30. Insikter från experiment som undersöker sociala influenser på matbeteende. Med Carolin Zorell, universitetslektor och docent i statskunskap vid Örebro universitet, och Nicklas Neuman, universitetslektor och docent vid Institutionen för kostvetenskap vid Uppsala universitet. Anmäl dig här.
|
|
|
 |
Önskar du/ni utforska en idé tillsammans med företag inom livsmedelssektorn eller den matrelaterade besöksnäringen men saknar finansiering? Nu är Samverkansplattformen Mat och hälsas utlysning för testcase öppen. Utlysningen är öppen för forskare och doktorander anställda vid Örebro universitet. Sista ansökningsdag är 28 februari och medlen kan nyttjas från och med 1 mars 2025 till och med 30 april 2026. Läs mer och ansök här. |
|
|
 |
Diego Montiel, universitetsadjunkt i idrottsfysiolog, gästade seminarieserien Food & Health@ORU för att presentera sin forskning om kostens betydelse vid förändringar i fysisk aktivitet och för att dela med sig av praktiska tips. – Jag uppskattade alla frågor och särskilt möjligheten att diskutera olika perspektiv – framför allt vad som anses vara hälsosamt samtidigt som man tar hänsyn till de unika kraven inom elitidrotten. Läs mer. |
|
 |
Pilotprojektet som ska utforska mat- och dryckeskombinationer för hälsosammare val drog i gång i höstas. Henrik Scander, forskare inom måltidskunskap på Restaurang- och hotellhögskolan vid Örebro universitet, ger en lägesbild för projektet. – Hållbara mat- och dryckeskombinationer kan främja både ekologisk och ekonomisk hållbarhet. Läs artikeln. |
|
|
 |
Har du tänkt på att melankoli kan vara ett viktigt inslag i upplevelsen av smak? Det har Mischa Billing och det var en av frågorna som hon utforskade som vintervärd i P1 på nyårsafton. – Och så pratar jag om en helt galen buljong, säger Mischa Billing, sommelier och universitetslektor. Läs mer. |
|
 |
Hur kan man bäst kombinera mat och dryck på julbordet? Och hur ska man tänka för att äta hälsosamt under julhelgen? Det var några av frågorna som diskuterades under Mat och hälsas minijulmässa på Örebro universitet. – Matens effekt på vår hälsa är otroligt stor, säger Robert Brummer, vicerektor för Mat och hälsa. Läs mer. |
|
|
 |
Örebro universitets utbildningsprogram Hållbara livsmedelssystem stod i fokus för seminariet. – En bra möjlighet att få inspel från externa gäster och kollegor när vi står i utvecklingen av det nya programmet. Det gör att vi kan få ett mer relevant innehåll, säger Johanna Björklund. Läs mer. |
|
 |
En möjlighet att bolla idéer, få input till verksamheten och eventuellt inspirera framtida samarbeten. Det var tanken med Samverkansplattformen Mat och hälsas pitchevent som gästades av Nora Glassfabrik och Bredsjö Mjölkfår. – Det var nyttigt, vi kommer att ta med oss flera olika bitar, säger Lena Kadesjö på Nora Glassfabrik. Läs mer. |
|
|
 |
Visste du att vårt psykiska mående påverkas av magen och tarmarna? Men än så länge finns ingen vetenskaplig definition av hur en ”hälsosam” tarmflora ser ut. I sin krönika skriver Julia Rode om hur kost och probiotika kan påverka hjärnan och hjälpa oss att hantera stress och negativa känslor. Läs Julia Rodes krönika i NA här.
|
|
 |
De flesta förknippar nog bakterier med sådant som luktar illa eller gör dig sjuk. Men utan bakterier skulle våra kroppar inte fungera och vi skulle ha mycket, mycket tråkigare mat. I sin senaste krönika skriver Johan Schnürer om bakterierna som bokstavligen ger dig ett gott nytt år. Läs Johan Schnürers krönika i NA här. |
|
|
 |
Genom att driva konkreta testcase kommer samverkansplattformen arbeta för att förverkliga Mat och hälsa-profilens vision om att hållbart producerad mat med hälsofördelar blir konsumenternas förstahandsval. Syftet med casen är att bidra till att forskning kommer till nytta i samhället, samt att testa och utveckla processer för plattformens arbete med samverkan mellan akademi, små och medelstora företag, aktörer i stödsystemet för innovation och den offentliga sektorn. Har du en idé på ett område där case skulle kunna vara möjligt? Kontakta oss! |
|
|
|