Ett sätt för forskningen att kunna driva förändring i praktiken är att arbeta tillsammans med företag i så kallade testcase. Under våren har flera spännande testcase identifierats och startats upp med stöd av samverkansplattformen Mat och hälsa efter en intern utlysning för universitetets forskare och doktorander. Läs nedan om ett av casen och delta vid höstens Food & Health@ORU för att höra mer om det och andra testcase.
Har du en idé du vill bolla med oss? Eller har du andra frågor eller tankar? Kontakta oss gärna! Vi är tacksamma för alla hittills etablerade samarbeten med partners inom såväl privat som offentlig sektor, samt inom akademin. Vi vill också passa på att önska er alla en fin sommar. Nästa nyhetsbrev kommer i september. Hälsningar, Lavinia Gunnarsson och Mischa Billing
|
|
 |
23 maj, 08:45–09:30. Insikter från experiment som undersöker sociala influenser på matbeteende. Med Iuri Baptista, postdoktor i måltidskunskap vid Örebro universitet, och Nicklas Neuman, docent vid Institutionen för kostvetenskap vid Uppsala universitet. Anmäl dig här.
Hösten 2025 fortsätter vår populära seminarieserie Food & Health@ORU med fokus på flera av våra testcase. Boka redan nu följande datum:
• 29 augusti, kl. 10.00-10.45 • 26 september, kl. 08.45-09.30 • 31 oktober , kl. 08.45-09.30 • 28 november, kl. 08.45-09.30 |
|
 |
20 maj, 15:00–16:30. The meat paradox. Professor Josée Johnston presents her latest book Happy Meat which explores North Americans relationship to eating meat with innovative empirical and theoretical findings. The discourse of "happy meat" in this new book offers a powerful case for understanding how moral boundaries and notions of the "good eater" are constructed through negotiations of values, identity, and status.
The presentation is followed by a panel discussion moderated by Jonatan Leer, professor at Örebro University's School of Hospitality, Culinary Arts and Meal Science. Register here. |
|
|
 |
Kön ringlade lång utanför Kårhuset när Vegetarian Burger Week stod på menyn. Över 800 burgare serverades under lunchserveringen, som samtidigt var en del av ett testcase inom Samverkansplattformen Mat och hälsa, i samarbete med Kårhusrestaurang och PAN-Sweden. – Vi vill bidra till att utveckla godare vegetariska rätter och på så sätt få fler att välja dem, säger Iuri Baptista, postdoktor vid Restaurang- och hotellhögskolan vid Örebro universitet. Läs mer. |
|
|
 |
Samira Prado, forskare i biomedicin, och Victor Castro Alves, forskare i kemi, gästade seminarieserien Food & Health@ORU för att berätta om sin forskning om växtbaserad mat och individanpassad nutrition. – Det var roligt att lyfta fram hur precisionsnutrition går bortom individuella kostupplägg och hänger ihop med bredare koncept som One Health, där människors hälsa, djurhälsa och miljömässig hållbarhet hänger samman. Läs mer. |
|
 |
Virvelkvarnar och bulgur på korn. Hur kan vi använda oss mer av befintliga förädlingsmetoder och ta fram nya typer av spannmålsprodukter som bidrar till bättre hälsa och ökad hållbarhet? Den frågan stod i centrum under en workshop, som samlade både forskare och olika livsmedelsaktörer – från lantbrukare och mjölnare till organisationer och innovationsaktörer. Läs mer. |
|
|
.jpeg) |
Temat var växtbaserade proteiner och deras betydelse för hälsa och välmående. – Vi kommer att arbeta vidare med hur vi kommunicerar om hälsa och mat mer nyanserat, säger Chalmersforskaren Anna Ström. Läs mer. |
|
 |
Forskaren Ute Walter gästade frukosten för att berätta om måltidens sociala dimension som en resurs i omställningen mot mer hållbara måltider. – Det blev en bra dialog med tänkvärda inspel kring diskussionen om vad värdet för kunden kan vara vid en måltid. Läs mer.
|
|
|
 |
Forskaren Henrik Scander har följt hela produktionskedjan för te i Sri Lanka, från skörd till färdig produkt. I sin krönika skriver han om varför valet av te spelar roll för både smak och rättvisa. Läs Henrik Scanders krönika i NA här. |
|
 |
Visste du att jästen du bakar med har många likheter på cellnivå med både djur och människor? I sin senaste krönika skriver Johan Schnürer om kärleken till denna fascinerade organism. Läs Johan Schnürers krönika i NA här. |
|
|
 |
Restaurang- och hotellhögskolan i Grythyttan vill inspirera, folkbilda och underhålla med sin nya podd som handlar om allt mellan måltid, mat och dryck. Lyssna här. |
|
 |
Örebroforskaren Victor Castro-Alves har tagit reda på varför fibrer är bra för immunförsvaret – på cellnivå. Läs mer. |
|
|
 |
Nu är beslutet fattat: Den 1 juni inrättar Örebro universitet ett universitetsövergripande centrum inom mat och hälsa, Food and Health Center. Centrumets övergripande vision är att hållbart producerad mat med hälsofördelar ska vara konsumentens förstahandsval. För att nå dit ska centrumet möjliggöra tvärvetenskapliga och sektorsövergripande angreppssätt, och skapa förutsättningar för en ny generation forskare att kunna kombinera djup ämneskunskap med bred tvärvetenskaplig kompetens i en snabbt föränderlig omvärld. – Aldrig förr har hållbarhets- och hälsoperspektivet av vad vi äter varit så framstående i såväl allmän som vetenskapsmedia. Sedan 2018 har Örebro universitets haft en strategisk och tvärvetenskaplig satsning kring mat och hälsa som har varit mycket framgångsrik och gjort avtryck både nationellt och internationellt. Därför inrättar universitet den 1 juni ett universitetsövergripande centrum för mat och hälsa – Food and Health Center, säger Robert Brummer, professor och vicerektor för mat och hälsa.
|
|
|
|