preheader Webbversion
136 topp hog 3
1x1 182 Bosse S mindre
1x1
Vi tar oss igenom – tillsammans!

Samtidigt som den internationella debatten ifrågasätter varför Sverige inte stängt ner så ser vi alla i vår vardag de ekonomiska konsekvenserna av att Sverige faktiskt stängt ned. De senaste dagarnas nyheter om att våra två stora sommarevenemang Storsjöyran och Storsjöcupen inte kommer att genomföras var ett mycket tungt besked. Östersund är en sommarstad och en evenemangsstad som är van vid många tillresande, framförallt från vårt västra grannland. Nu vet vi att det inte blir så, och måste göra allt vi kan för att hitta alternativa vägar som fungerar för både folkhälsan och besöksnäringen.

Vi ser att företagarna och entreprenörerna i stan kämpar och gör allt och lite till under omständigheterna. Först som sist – ni är beundransvärda allihop med nytänkanden, samarbeten och nya ideer hela tiden. Kommunen ska göra allt vad vi kan och får för att hjälpa till. Och vi är många som försöker signalera till statsmakter och regering att de måste göra mer för framförallt de små företagen och för besöksnäringen i stort, där en undersökning i veckan visade att Jämtlands läns besöksnäring förlorade mest per capita av alla län i Sverige på den pågående kriser. Jag förväntar mig politiska besked i närtid i dessa frågor.

Politiskt har vi så kallad borgfred just nu, och det är bra. Vi är överens över partigränserna om att krisen ska redas ut tillsammans och med hela Östersunds bästa för ögonen. I det ligger också en samsyn om att vi ska vara beredda att tillsammans med det lokala näringslivet se till att ekonomin snabbt kommer igång på alla cylindrar när krisen är över. Att Östersunds ska fortsätta vara en ledande evenemangsstad med internationell status, att Östersund ska försvara sin plats om Årets stadskärna och att takhöjden för företagsamhet och idéer ska vara lite högre i Östersund än på andra platser.
Vi håller i och håller ut tillsammans!
Bosse Svensson
Kommunstyrelsens ordförande.
Stöd till Kulturarbetare
Yrkesverksamma kulturarbetare i Jämtland Härjedalen, från alla konst- och kulturområden, får möjlighet att söka ett tillfälligt ekonomiskt stöd för att det konstnärliga arbetet ska kunna fortgå.
Läs mer om stödet här.
Två nya företagsstöd
Region Jämtland Härjedalen har tagit fram två nya företagsstöd i dialog med både Jämtland Härjedalen Turism (JHT) och Samling Näringsliv.
Läs mer om dessa här.
Näringslivssupporten
Region Jämtland Härjedalen har en näringslivssupport för att stötta företagare i länet med anledning av ccovid-19. Supporten är bemannad kl. 8–17 varje vardag och det går att få hjälp inom följande områden: Försäkring, HR, Ekonomi/Revision/Bokföring, Affärsjuridik/Obestånd/Konkurs, Krishantering samt Ledning. Här finns kontaktuppgifter till supporten.
177 region jh
Almi Invest har fått i uppdrag att vara en aktiv investerare i innovativa företag
Regeringen har den 23 april beslutat att ändra kraven för Almi Invest för att underlätta investeringar i nya och befintliga innovativa företag. Åtgärden är en del i regeringens insatser för att underlätta företagens kapitalförsörjning och minska de ekonomiska konsekvenserna av virusutbrottet. Läs hela pressmeddelandet här.
Timbanken
Håll ögonen öppna för snart startar den populära Timbanken igen, ett stöd för dig som företagare. Ta en titt på hemsidan då och då så ser ni när den öppnar och vi kommer att göra inlägg på näringslivskontorets facebook-sida.
178 nedladdning
Rekord i antalet sökande
Mittuniversitetet slår rekord i antalet sökande till sommarens distanskurser och till höstens utbildningar med totalt närmare 60 000 sökande. Ett ökat intresse för kompetensutveckling i spåren av Coronakrisen är en förklaring. På antagning.se hittar du utbildningar och kurser som är öppna för sen ansökan. 640x640transp
Utbildning inom solenergi lockar 
Lärcentrum hälsar ytterligare en grupp välkomna till utbildningen ”Solenergiprojektör” till hösten. Det är en tvåårig yrkeshögskole- utbildning som bedrivs av KYH, med Lärcentrum i Östersund som en av flera satellitorter. Kontakta Magnus Åkerblad på Lärcentrum för mer information. Läs mer om utbildningen här. 640x640transp
Ny IT-utbildning
IT-branschen har stora behov av att rekrytera. Bara i Östersund blir företagen fler och de befintliga expanderar. För att tillgodose branschen med kompetens gör Lärcentrum och näringslivskontoret tillsammans med branschen en satsning för att få hit en ny 2-årig .Net utbildning till hösten 2021. Fram till dess vill vi slå ett slag för de YH-utbildningar på distans som redan finns, se här,  och inte minst de som MIUN erbjuder. 
Du som driver livsmedelsverksamhet, vad gäller
Med anledning av covid-19 pandemin föreliggger ett stort ansvar på varje livsmedelsverksamhet att förebygga smittspridning i och i anslutning till lokalen. Läs mer om vad som förväntas av dig som driver livsmedelsverksamhet här.
174 Skapa liggande
640x640transp Är du uppfinnare eller innovatör?
640x640transp Då ska du söka årets Skapa ett innovationspris. Unga, födda mellan 1990 och 2000, tävlar också om ett särskilt pris, SKAPA-talang för unga innovatörer. Ansök och läs mer här.
Aktuella upphandlingar
Några aktuella upphandlingar som pågår just nu är: Teknisk konsulttjänst Detaljplanering, Storsjöskolan - Partneringentreprenad, Markarbete & carports Brunflo - utförandeentreprenad.  Dessa och andra hittar ni mer information om här.
Nyföretagarcentrum Jämtland
Har ni permitterade anställda som har starta eget-ambitioner? Tipsa gärna då om Nyföretagarcentrum Jämtland. Hos dom får de gratis hjälp med att gå igenom affärsidén, formulera en affärsplan, göra en första budget, hitta rätt kontakter och etablera företaget. Läs mer på deras hemsida.
Dags att vässa klimatmålen
Kraven på klimatstrategier och tydliga mål ställs i allt högre utsträckning av investerare, utlåningsinstitut, anställda och inte minst kunder. Fossilfritt Sverige bjuder in till webbseminarium där de bland annat tittar närmare på vilka hinder och möjligheter som finns på olika nivåer i arbetet med strategier och klimatmål. Läs mer här.
Tillgänglig besöksnäring
Vill du nå flera kunder och samtidigt öka lönsamheten genom att erbjuda en god tillgänglighet?
På oneline-föreläsningen den 12 maj får du goda exempel, fakta och argument varför det är lönsamt att erbjuda en god tillgänglighet för alla. Läs inbjudan här.
Att sälja upplevelser
All turism handlar om upplevelser. Oneline-föreläsningarna den 7-8 maj ger dig råd och tips om hur du säljer upplevelserna. Våga skapa tydliga produkter som sticker ut, gärna paket i samverkan med andra företagare i trakten. Läs inbjudan här.
Digital mässa om studier på Yrkeshögskolan
Mässan som är den 6 maj inleds med en presentation från myndigheten för Yrkeshögskolan. Därefter får varje utbildningsanordnare i regionen presentera sin/sina utbildningar och vilka möjligheter som finns under och efter genomförd utbildning. Företagare som är intresserade välkomnas till mässan, då näringslivslivet är en direkt avgörande del i Yrkeshögskolan.Klicka här för att boka din plats, kostnadsfritt.
Click to visit us on Facebook
Click to visit us our homepage
Prenumerera | Avanmälan