preheader Webbversion
136 topp hog 3
Den plötsliga krisen
2020 blev inte som någon kunde anat för ett år sedan.
Coronapandemin kom plötsligt och slog obönhörligt mot företag och verksamheter.

I krisens inledning var jag t.f. kommunstyrelseordförande och Östersunds kommun vidtog direkt olika åtgärder för att mildra effekterna. Staten kom också med olika insatser.

Vi ser att arbetslösheten ökar snabbt och den svenska ekonomin krympte med 9% andra kvartalet.

Jag lider verkligen med er drabbade företagare. Har varit företagare sedan jag var 17 år och är fortfarande aktiv.

Dagligen har jag kontakt med företag/företagare. Nu hoppas vi alla att vi så snart som möjligt kan återgå till något som liknar ”business as usual”

Pär Jönsson
Kommunalråd (M)
Ansvarig för bl.a. företagsfrågor/etableringar
214 p%c3%a4r j%c3%a4%c3%b6ns
Näringslivsundersökning 2.0
2019 genomförde vi en stor undersökning, där många företag blev uppringd och intervjuad kring bl a kompetensförsörjning och utbildning. Resultatet blev ett fantastiskt underlag som hjälpt oss att veta vart vi ska lägga krutet och vilka behov näringslivet har. Den har b la resulterar i nya utbildningar, informationsinsatser, rekryteringsträffar och att vi i vissa fall kunnat hjälpa företag med personal.
 
Nu är det dags att göra en ny undersökning, nu med ännu mer fokus på kompetensfrågor. Den här gången är även Regionen med och håller ihop att samma undersökning även kommer att gå ut i de andra kommunerna, då man ser undersökningen som ett grymt verktyg för näringslivsutveckling.
 
Undersökningen kommer att utföras under hösten i telefonformat och tar cirka en halvtimme. Vi hoppas att du har möjlighet att ta dig tid att vara med och vi lovar att vi sedan kommer jobba hårt med resultatet!
Employer Branding for lunch
Är ditt företag intresserad av att arbeta mer djupgående med ert arbetsgivarvarumärke och attrahera, rekrytera och behålla rätt kompetens? Nu ger vi ditt företag chansen att vara en av deltagarna i utvecklingsprogrammet Employer Branding for lunch. Ta chansen ett fåtal platser kvar! Du anmäler dig här.
213 Klas Hallberg 201747626
Föreläsning – Värdskap i och efter kris.
Boka in den 15:e och 16:e september i kalendern. Då får vi besök  av den uppskattade föreläsaren Klas Hallberg som inspirerande pratar om betydelsen av värdskap och att våga leda både i och efter kris. Han kommer att inspirera oss på plats för de som vill men vi kommer även att webbsända. Inbjudan kommer snart men innan kan ni lyssna här på Klas egna inbjudan här.
The Remote Lab - ett kunskaps- och utvecklingsnav
Den 24 augusti startar The Remote Lab - ett kunskaps- och utvecklingsnav för framtidens distansoberoende arbetsliv. Basen i navet blir att genom att stimulera samarbeten och tillgängliggöra forskning och rapporter inom området, samt även genom egna rapporter och studier, samla värdefull och sammanställd kunskap inom ett område som många just nu kämpar för att hitta rätt inom. Utifrån detta erbjuds tjänster som omvärldsbevakning, affärsutveckling i form av “Attitude scans” men även utbildningar genom remote sessions och master classes.
Vid årsskiftet slår dörrarna till ett test- och utvecklingslabb upp i centrala Östersund med fokus på state of the art lösningar för distansoberoende möten och konferenser. Satsningen har ett globalt fokus och marknad och har ett brett upparbetat nätverk med samarbeten som är en förutsättning och själva grunden i satsningen.
Bakom initiativet står co-working och utvecklingsmiljön Gomorron Östersund. Utvecklingen sker i samarbete med globala aktörer som Cisco, Institute for the future och Collaboration Superpowers. Från Sverige deltar Svenska nomader, We are Laja och Futurion. Lokala partners är Region Jämtland Härjedalen, Länsförsäkringar Jämtland, Mittuniversitetet och Östersunds kommun.
209 KTP
Mittuniversitetet informerar
KTP – Knowledge Transfer Partnership är ett kunskapsväxlingskoncept mellan akademi och näringsliv.
Behöver ditt företag bli mer energieffektivt har du från nu och under hela 2021 möjlighet att få hjälp av en nyutexaminerad student, en forskare och en affärscoach för att lösa utmaningen. Som företag betalar du bara halva lönen för den nyutexaminerade studenten. Låter det intressant? Du kan läsa mer på deras hemsida.
Nu drar arbetet med kommunens Tillväxtstrategi igång - välkommen att vara med!
Nu är det dags att ta fram en ny tillväxtstrategi för Östersunds kommun. Strategin ska ersätta nuvarande Tillväxtplan Mer Östersund som gäller till och med 2020. Den nya strategin ska också koppla till kommande Regionala utvecklingsstrategi (RUS).  Arbetet kommer att starta igång under hösten med digitala workshops och referensgrupper. Inbjudningar och mer information skickas ut inom kort.
Gör fordonsflottan klimatsmart
Vill ni att företagets fordonsflotta ska köras på förnybar energi? Det finns flera alternativ för den som vill ställa om. Den 2/9 arrangerar Region Jämtland/Härjedalen ett webbinar där de berättar om tillgängliga alternativ i Jämtlands och Västernorrlands län samt berättar om vilka möjligheter som finns med investeringsstödet Klimatklivet. 
220 thumbnail restavfall RGB
Information från kommunens Avfall/VA
Det är kommunens ansvar att samla in avfall från hushåll, från fikarum och personalutrymmen. Verksamhetsavfallet är däremot inte kommunens ansvar så Avfall VA kommer att ta bort containrar som i huvudsak innehåller verksamhetsavfall. Verksamheter får teckna nytt avtal med annan aktör för verksamhetsavfallet och nya abonnemang med Avfall VA för restavfall och matavfall. Passa på att se över möjligheten att sortera ut fraktioner som går att återvinna
Mötesplats Campus blir digital
Mötesplats Campus är arbetsmarknadsmässan som ger er möjligheten att bygga viktiga relationer inför framtiden. Mittuniversitetets studenter är mycket eftertraktade i näringslivet och de rekryteras fort. Ta möjligheten att fånga kompetensen och hjälp ert företag eller organisation hitta den talang ni söker, samtidigt som ni exponerar ert varumärke. Mittuniversitetets studenter vill diskutera jobb efter avslutad utbildning, extrajobb, praktikplatser eller examensarbeten. Mer information om mässan finns på deras hemsida.
Företagsekonomi på begriplig svenska!
Visualisera din affär bygger på en kombination av föreläsning, coachande samtal och verktyg som nyttjas för att ge kunskap och förståelse för sambanden i företagets ekonomi. Almi bjuder in till ett digitalt seminarium.
Kickstarta ditt företag
Vill du få bättre koll på ditt företags ekonomi och hur du ska tänka kring budget? Är du intresserad av att lyckas ännu bättre med försäljning? Vill du hitta metoder för att växa och skala upp din verksamhet? Då är detta ett program för dig som har en idé, vill starta företag, nyss startat eller fortfarande känner dig som nyföretagare.
Click to visit us on Facebook
Click to visit us our homepage
Prenumerera | Avanmälan