preheader Webbversion
136 topp hog 3
Tack för ert stora deltagande i näringslivsundersökningen!
Totalt deltog närmare 700 företag i undersökningen och det har gett oss ett fantastiskt material att arbeta vidare med.
Vi är väldigt glada att vi fått med en bredd av företag och däribland många mindre företag med 1-4 anställda. Bland företagen märks en tro på framtiden även om Corona fortsätter att påverka och innebära viss oro. En överraskande stor del av företagen ägnar sig åt systematisk kompetensutveckling och man ser behov av framförallt vidareutveckling av den digital kompetens inom företagen.
Undersökningen hittar ni här.
262 Hja%e2%95%a0%c3%aartat ro%e2%95%a0%c3%aad
Omsättningsstöd till enskild Näringsverksamhet
Regeringen har beslutat om ett stöd för dig som driver enskild näringsverksamhet och på grund av coronaviruset har drabbats av minskad omsättning i företaget. Läs mer på verksamt.
Omställningsstöd för maj-juni
Den 30 november är sista dagen för att söka omställningsstödet. för maj-juli. Den som under perioden haft en större nettoomsättningsminskning i sin näringsverksamhet till följd av corona kan ha rätt till ett omställningsstöd. Läs om detta på Skatteverket.
Investeringsstöd för att ställa om verksamheten 
Region Jämtland/Härjedalen har infört ett nytt stöd för att stärka företags konkurrenskraft och omställning till nya marknadsförutsättningar för att möta coronakrisens effekter. Stödet kan sökas av företag med fast arbetsställe i Jämtlands län, som har 1-9 anställda och högst 20 miljoner i omsättning och vars affärsverksamhet har drabbats negativt eller behöver ställa om sin verksamhet på grund av coronakrisens effekter. Läs mer på deras hemsida.
Local Heroes - våra värdar i city och Lillänge
Under vecka 47 ordnade Östersunds kommun två möten där följande deltog; handel i city och Lillänge, tjänstemän och politiker på Östersunds kommun, näringslivsorganisationer samt smittskyddsläkaren. Syfte med mötena var att informera om aktuella läget i pandemin samt diskutera hur vi tillsammans ska se till att våra medborgare ska känna sig säkrare nu inför Black Week/Black friday och julhandeln.
Företagen har redan gjort en mängd olika åtgärder och har fler förslag om det blir många kunder. 

Östersunds kommun och Destination Östersund tog ett gemensamt beslut att från den 27 november och fram til 23 december se till att det finns värdar på plats både i city och i Lillänge, sk Local Heroes. Deras uppgift är bland annat att se till att besökarna håller avstånd, skapa trygghet, ge glädje samt ge tips och råd om vad besökarna än kan behöva hjälp med.
Kliv ombord på Digiresan!
Hur kan vi göra din vardag enklare med hjälp av digitalisering? Östersunds kommun satsar 50 miljoner på digitalisering under 2020 - 2022 i digitaliseringsprojektet Digiresan. Har du eller ditt företag en digital idé som kan förenkla kommunvardagen för er eller någon annan som verkar eller bor här? Lämna din/er idé här.
264 Fr%c3%b6so kyrka skymning Foto G%c3%b6ran Strand liten
Ny kompetens till Östersund, kanske din?
Den 28 december arrangerar Östersunds kommun ett digitalt event för de som är intresserad av en flytt till Östersund. Tipsa gärna personer som du vet är intresserad!
Passa på att lägg ut din rekryteringsannonser på rekryterings- och inflyttarsidan Leva i Östersund inför eventet. Mer information om eventet kommer att finnas på Leva i Östersund.
Frågor? Kontakta Karin Henriksson via mail.
Vi kommer att skicka ut en lista på deras kompetenser i ett nyhetsbrev i början av 2021.
Mötesplats Campus 2021
Mötesplats Campus tog nya grepp och genomfördes digitalt, även det blev bra. Mässan ägde rum via zoom och utställare och studenter var väldigt nöjda!
I mitten på vecka 9 är det dags igen. Vill du vara med där det händer?
Kontakta  joakim.samuelsson@miun.se
263 mu logotyp lag
Planer på att rekrytera eller har frågor om hur du kan få fler besökare?
Projektet En attraktiv region erbjuder en kostnadsfri halvdagsutbildning om talangattraktion den 8 december klockan 09.00-12.00, digitalt via Zoom. Utbildningen vänder sig främst till dig som har planer på att rekrytera eller har frågor hur du kan få fler besökare till dig. Har du funderat på hur kan en plats marknadsföra sig för att attrahera inflyttare och kompetens, hur står vi ut från mängden, hur tar vi emot dem som kommer och skapar förutsättningar för att de ska trivas på lång sikt?
Länk till utbildningen kommer mailas ut några dagar inför utbildningstillfället. Anmäl dig senast den 1 december här.
Har du svårt att tyda ekonomiska rapporter?
Almi förklarar detta på ett pedagogiskt och begripligt sätt den 2 december kl 13, digitalt seminarium.
Behöver du ”Kickstarta ditt företag”?
Den 8 december är det dags för digitalt seminarium om ekonomi – försäljning – tillväxt. Har du nyss startat, vill starta, har en idé eller behöver du hjälp att få igång företaget?
Verksamt har samlat information till företagare 
Med anledning av coronaviruset har Verksamt samlat viktig information till dig som är företagare.
Sidorna uppdateras löpande. 
Hanterar du allergener i din livsmedelsverksamhet?
Allergener är de ämnen som är vanlig orsak till allergi. Känner ni till de 14 ämnena eller produkterna som orsakar allergi eller intolerans? Hanterar ni något av dessa ämnen eller produkter i er verksamhet är det viktigt att ni kan informera era gäster om det.
Under nästa år kommer livsmedelskontrollen att fokusera på allergener. De 14 allergenerna listas här.
För mer information se Livsmedelsverkets hemsida.
Verktyg för hållbar affärsutveckling
En cirkulär affärsmodell innebär att företag tjänar pengar genom att ta tillvara värdet i produkter och material.
Här kan du söka stöd och göra din egen cirkulära affärsmodell.
NorrlandsNavet 
NorrlandsNavet är ett center för utveckling av företagsverksamhet i norra Sverige i samarbete mellan Familjen Kamprads stiftelse och Luleå tekniska universitet.
De kommer under åtta år fokusera på utvecklingen av små och medelstora företag.
Den 16 december är det ett lunchevent, kompetensutveckla ditt företag med NorrlandsNavet.
Kom på idéer som gör det enklare för fler att betala digitalt och ha chansen att vinna pengar
Post- och telestyrelsen (PTS) öppnar snart den sjuttonde innovationstävling: Betaltjänster för alla där
De vänder sig till dig som är innovatör med förmåga att ta fram relevanta lösningar inom betaltjänstområdet. Förslagen ska vara utformade för att passa alla, även de som inte vill, har möjlighet eller kan använda digitala betalningslösningar. De bästa förslagen får finansiering på upp till tre miljoner kronor under en period på 1,5 år. Läs mer på PTS:s hemsida.
Click to visit us on Facebook
Click to visit us our homepage
Prenumerera | Avanmälan