Nätverk för hållbara biobränslen
7863 FFT LOGO
 
Visa webbversion > | Gå till vår hemsida >
Malin strand Fossilfritt Sverige och Maria Fiskerud Fossilfritt Flyg 2045
Ledare: Så blir du Carbon Smart!
Jag går fortfarande runt med ett leende på läpparna. Vi har genomfört vår första nationella konferens och det gav mersmak! Jag fick lite samma känsla som jag ibland får på stora scoutläger - vi är många och tillsammans kan vi förändra! Fast vi är olika och är där av olika orsaker. Inom scouting kan det t ex vara av natur eller samhällsintresse. På konferensen samlade vi experter inom bioflygbränsle, elektrobränsle, elflyg, myndigheter, finansiärer, konsulter, miljörörelsen, politiker, beslutsfattare, akademin, tjänsteforskare och affärsutvecklare. För att bara nämna några. På slutet sjöng vi ”With little help from my friends”. Känns nästan lite ”väl smörigt” nu när jag skriver det, men då kändes det bara ”gött i magen”. I pauser kunde man höra projekt diskuteras och möten bokas - det ser jag som ett bevis på en lyckad ...
Läs mer >
1x1 11001 malin
1x1
Konferensen samlade över 100 personer från 68 organisationer
Det var startskottet på ett återkommande event som Fossilfritt Flyg 2045 anordnade i slutet av september i Karlstad.  Missade du konferensen? Eller vill du uppleva den igen? Klicka på länken och botanisera i allt material från konferensen!
Läs mer >
10992 20171227 teknikftg006593 15F 1x1
1x1
Hög tid att bli en aktör i FFT2045!
Innovationsklustret Fossilfritt Flyg 2045 har i uppgift att bidra till att Sverige når målen fossilfritt inrikesflyg till 2030 och att allt flyg som lyfter från svenska flygplatser är fossilfritt senast 2045.
Tillsammans påverkar vi beslutsfattare och skapar gemensamma agendor - ett arbete du inte vill stå utanför!

Läs mer >
11003 IMG 0170
Månadens fokusområde: Elflyg
Nordiska ministerrådet finansierar den satsning inom elflyg som Fossilfritt flyg 2045 projektleder. Satsningen spänner över alla de nordiska länderna och med i projektet är aktörer från alla länder, SAS, Finnair, Swedavia, Air Greenland, Iceland air, Avinor, BRA, NISA, RISE, Fosslifritt flyg 2045, Elfly och Heart Aerospace.

Vi har möjligheten att sätta en standard för hur elflyget kommer se ut i framtiden, och vi har möjlighet att göra det utifrån Nordiska förhållanden, säger Maria Fiskerud som är projektledare för Nordic Network For Electric Aviation (NEA), samt klusterledare för Fossilfritt flyg 2045.

Nyheten om det här projektet har nått vida omkring och i oktober kunde nyheten läsas t o m i Forbes. 
Läs mer
1x1 11000 jen2
1x1
Jennifer Holmgren - CarbonSmart
I often hear that climate change is about sea levels, and that it will make an impact in our children’s generation. But that’s just not correct. The climate change is a fundamental change to our eco system, to our way of life – and it will happen in our lifetime. So, to delay this future, we need to put ourself on a very strict carbon diet, and only use carbon when we really have to.
These are the words of Dr. Jennifer Holmgren, CEO of LanzaTech with over 20 years of experience in the energy sector including a proven track record in the development and commercialization of fuels and chemicals technologies. Dr. Holmgren has been named the number one most influential leader in the Bioeconomy and LanzaTech was named the Hottest Company in the Bioeconomy by Biofuels Digest for 2016-2017.
Läs mer >
11004 Scenariows 1x1
1x1
Fyra scenarios för fossilfritt flyg
Viktiga perspektiv från våra aktörer i konferensens scenarioworkshop
Under konferensen togs vårens trendarbete vidare. Våra 10 trender lades som bas för att ta fram fyra scenarios - fyra olika möjliga framtider för fossilfritt flyg 2045. Deltagarna arbetade med stort engagemang i grupper som tog fram ett scenario var, vilka sedan presenterades för alla deltagare som berättelser med ett specifikt perspektiv på framtiden. I varje scenario fick trender som råvarukonkurrens, oljeindustrins fortsatta påverkan och konsumenternas vilja att resa hållbart spela ut på olika sätt.
I workshopens dag 2 fick deltagarna arbeta med konsekvenser av dessa scenarios: Hur påverkas aktörerna i ekosystemet kring fossilfritt flyg - och våra egna organisationer - i just den här världen, det här scenariot? Vilka är de största utmaningarna och hoten - och vilka är de största möjligheterna då? Livliga diskussioner och ett stort antal perspektiv presenterades av grupperna vid wokshoppens slut.
Det starka engagemanget kring frågan om fossilfritt flyg, och viljan att att bidra för att tillsammans nå målet, märks tydligt i våra workshops. Resultatet av workshopen, fyra scenarios, kommer att ligga till grund för kommande delar och steg i klustrets framtidsanalys. Deltagarna fick också med sig insikter och nya perspektiv hem. RISE Foresightgrupp Elena, Daniel, Jesse och Nina tackar alla deltagare för deras viktiga bidrag och ser fram emot vidare samarbete under vintern och våren!

Nya medarbetare på Fossilfritt flyg 2045

Nya Medarbetare!
Melinda From

Melinda är Innovation- och designingenjör och är anställd inom ramen för satsningen på Fossilfritt Flyg 2045. Melinda har tidigare arbetat med regionala utvecklingsprocesser som näringslivsstrateg på Region Värmland, med affärsmodellering och normkritiska innovationsprocesser inom Klusterverksamheter som Paper Province (skoglig bioekonomi) och Compare (ICT). Hon har drivit eget företag under ett antal år som konsult inom tjänsteinnovation och normkritik, drivit en podcast som lyfter innovatörer och entreprenörer inom Hästnäringen (Hästjobbet) och varit VD för Drivhuset (som arbetar med studenters entreprenörskap).
Hennes roll inom Fossilfritt flyg 2045 är att arbeta med den strategiska processledningen och även den strategiska kommunikationen i projektet. 
11007 elin F svartvitt
Elin Fouganthine

Elin är utbildad civilingenjör inom Teknisk design på Chalmers. De senaste fem åren har Elin jobbat i Göteborg inom fordonsindustrin på CEVT med FoU som projektledare men också som ansvarig för den tekniska utvecklingen av bromssystem. Vid sidan av arbetet var hon också med och startade upp projektet IGE-day (Introduce Girls to Engineering), ett initiativ från organisationen Womengineer som verkar för att informera och inspirera fler tjejer till ingenjörsyrket. Här på RISE kommer Elin jobba som projektledare, inledningsvis för Fossilfritt flyg 2045, med sin utgångspunkt på Karlstadkontoret. Elin flyttade till Karlstad tillsammans med sin sambo i samband med anställningen och har ursprungligen sina rötter i Lidköping.
Anmäl dig till nyhetsbrevet!
Det här nyhetsbrevet går ut till alla som följer vårt nyhetsbrev och alla de som varit på vår konferens. Vill du säkerställa att du får nyhetsbreven i framtiden? Anmäl dig via länken!
Anmäl dig till Nyhetsbrev
731 twitter 732 in
 
unknown link