Lättvikt lyfter svensk konkurrenskraft Webbversion
bild
News juni 2019
9550 Promos 960x540px77
Tack för en vår full av spännande aktiviteter! 
Vi vill speciellt tacka alla som varit delaktiga i Vinnovas sexårsutvärdering av LIGHTer. Vi är väldigt tacksamma att ni har ställt upp med er tid och vi ser fram emot resultatet som kommer till hösten.

Tack alla som deltagit i våra aktiviteter under våren:

- Nätverksträff på Lamera, Göteborg 30 januari
- Lättvikt inom framtidens vägtransporter, 31 januari Göteborg
- Composites in sports, Göteborg 28 februari
- Nätverksträff på Lightness by Design,Stockholm 7 maj
- Resultatworkshop, Stockholm 8 maj
- Digi Demo Day, Mölndal 11 juni
- Seminarium om produktoptimering, Göteborg 12 juni

Parallellt med detta har det skett otroligt mycket i våra olika nätverk, i våra projekt, hos våra medlemmar och i planeringen inför hösten.

Nu tar vi en paus i juli men lovar en intressant höst med många planerade aktiviteter och spännande teknikutveckling. Höstens höjdpunkt är LIGHTer International Conference som du får rabatt på om du anmäler dig till redan nu.

Trevlig sommar!

Cecilia, Fredrik och Jasmine

9674 LIGHTer IntConf2019 Banner 640x298
LIGHTer International Conference early bird
Vi kan nu meddela att registrering för LIGHTer International Conference i november öppnat! Under våren har vi fått in många intressanta abstracts som nu presenteras i programmet.

Keynote Speakers på plats är:
Laurent Morel, Infracore Company, Sofia Teixeira de Freitas, TU Delft, Geoffrey Gibson, University of Newcastle UK och Silvan Halter, Wagner Solutions.

Plats: Chalmers, Göteborg
Datum: 20-21 november

Vid registrering innan den 31 augusti erhålls 20% på konferensavgiften genom att använda kod: EarlyBird19. OBS! För LIGHTer medlemmar/doktorander gäller annan kod som erhålls vid kontakt.
Program och anmälan
9632 raphael andres 430356 unsplash
EUROMAT
Glöm inte att anmäla dig till årets EUROMAT i Stockholm i september. LIGHTer har ett eget symposium den 5 september med spännande föredrag inom ämnet "LIGHTer Materials in the Right Place".

Datum 1-5 september
Plats City Conference Centre, Stockholm


Anmälan och information
9630 Promos 960x540px66
LIGHTer Lättviktsagenda
Nu är vi i slutfasen av uppdateringen av LIGHTers Lättviktsagenda för åren 2019-2039. För att bidra till, och utveckla, innovation inom lättvikt behövs en strategi. Därför styrs verksamheten inom LIGHTer utifrån Lättviktsagendan som är brett förankrad i hela vårt nätverk. I den uppdaterade agendan tittar vi på nytt på hur vi vill arbeta framåt med våra innovationsteman och innovationsmekanismer.
Läs mer
Webbkurs om fogning

Nu släpper vi den tredje och sista delen av den webbkurs i fogning som LIGHTer producerat i samarbete med RISE. Del 3 är ca 36 minuter lång och behandlar falsning och geometrisäkring fördelat på sex videoklipp. Du kan ta del av både denna och de tidigare delarna om skruvförband, nitning, flowdrill och limning närhelst det passar dig bäst. Webbkursen är öppen för alla som är intresserade. På vår hemsida hittar du fler industriutbildningar.

Om du vill fördjupa dig i ämnet fogning rekommenderar vi att kontaktar kursansvariga på RISE, Mölndal. De erbjuder fördjupade kurser i alla de ämnen som introduceras via våra webbkurser och alla LIGHTer-medlemmar får 20% rabatt på dessa kurser.  
Industriutbildningar
9633 MAX IV nattbilder
PhD Network på MAX IV
En grupp doktorander från LIGHTer PhD Network besökte MAX IV i Lund den 3 juni. Syftet var att förstå hur doktoranderna kan använda MAX IV i sin forskning. Det blev intressanta diskussioner mellan doktorander från Örebro Universitet, Chalmers, KTH, LTU och Uppsala Universitet. Malin Åkermo och Fang Liu från LIGHTer Academy var också med på plats.

Intressanta föredrag gavs på plats av forskare på MAX IV av  Drs. Ana Labrador, Jan Knudsen, Magus Larsson, Prof. Peter Hedström från KTH, and Dr. Nicolas Gueninchault från Zeiss.   
Läs mer om PhD Network
9634 IMG 0337 640pixlar
Neptunibron invigd
Gång- och cykelbron Neptuni i Malmö invigdes den 27 maj. Malmö stad hade bjudit in representanter från projektet FALCON och från LIGHTers verksamhetsledning. Efter invigningen hade vi en diskussion om FALCONprojektet och om hur vi går vidare.

Bron väger en sjundedel av vad en likvärdig betongbro skulle vägt. Den lyftes på plats på mindre än en halvtimme. Ny teknik skrev en artikel för premiumprenumeranter som även plockades upp av Veier24.no. Hela artikeln på norska går att läsa i länk nedan.


Till artikel
9673 automation 1917694 1920
Go Global with Lightweight
Välkommen att bli en del av startprogrammet Go Global with lightweight i samverkan mellan LIGHTer och Produktionslyftet med planerad start i september 2019! Programmet syftar till att ge inspiration och stöd till medlemsföretag inom LIGHTer med färre än 250 anställda som vill förbereda sig för att ta större affärer på en global marknad. I Startprogrammet arbetar ni med 3-7 andra företag på 5 platsförlagda heldagsträffar för att tillsammans fundera kring era utmaningar och hur ni som enskilt företag kan utveckla och förändra ert sätt att arbeta.
Information och intresseanmälan
9866 Promos 960x540px90
Medlemsrabatter
För LIGHTer medlemmar finns möjlighet att ta del av rabatter som finns tillgängliga genom våra icke vinstdrivande medlemmar. Se nedan i kalendarium vilka kurser som finns i höst samt läs mer på vår hemsida.
Läs mer
9865 Promos 960x540px96
LIGHTer Småföretag
Det är beslutat att det blir en ny utlysningsomgång av LIGHTer Småföretag med deadline den 18 oktober. Mer information kommer inom kort även att finnas på vår hemsida.
Läs mer
9644 graphene 3193185 1280
Workshop "Lightweight applications with graphene"
LIGHTer anordnar tillsammans med SIO Grafen och Innovative Material Arena (IMA) en workshop i höst där man presenterar projektresultaten inom lättviktsapplikationer av grafen.

Presentationerna hålls på engelska. 

Datum: 22 oktober kl. 9-17
Plats: Skylten, Linköping
Kontaktperson: Jasmine Heinrup, jasmine.heinrup@ri.se, 0706-80 61 33

Program och anmälan
9635 Promos 960x540px37
Plast- och kompositmaterial i medicintekniska tillämpningar
Den 3 oktober anordnar LIGHTer, Jönköping University och Lunds Universitet en seminariedag om plast- och kompositmaterial i medicintekniska tillämpningar. Ämnen som kommer att behandlas är allt från materialval och design till konstruktion och tillverkning.

Datum: 3 oktober kl. 9-17.15
Plats: Jönköping Universitet
Kontaktperson: Jasmine Heinrup, jasmine.heinrup@ri.se, 0706-80 61 33
Program och anmälan
Kalendarium

16 augusti Sista ansökningsdag för LIGHTer Strategiska satsningar och Medlemscheckar

3 september Kurs i grundläggande plastkunskap, Polymercentrum, Anderstorp.

4 september Kurs i materialvalsteknik för plast, Polymercentrum, Anderstorp/Värnamo

5 september LIGHTer Materials in the right place, LIGHTers symposium på EUROMAT i  Stockholm

5 september Kurs i plastkonstruktion, Polymercentrum, Värnamo

6 september Kurs i konstruktion av formverktyg, Polymercentrum, Anderstorp

17 september Seminarium: LIGHTer Produktoptimering, Göteborg

3 oktober Plast- och kompositmaterial i medicintekniska tillämpningar, Jönköping

21 oktober Nätverksträff Devex, Linköping

22 oktober 
Workshop: Lightweight Applications with Graphene, Linköping

20-21 november LIGHTer International Conference, Chalmers, Göteborg
bild 640x640transp
640x640transp Sveriges förmåga att utveckla världsledande kompetens inom lättviktsteknik kommer att vara avgörande för vår industris konkurrenskraft och tillväxt inom landets styrkeområden. Därför bygger LIGHTer framtidens samarbete inom lättvikt: gränsöverskridande, fokuserat och effektivt.

Har ni några frågor eller synpunkter på nyhetsbrevet och/eller dess innehåll, tveka inte att höra av er.

Finansiärer:
Det strategiska innovationsprogrammet har fått stöd från Vinnova, Energimyndigheten och Formas. 
bild  bild  bild
$$$open$$