Lättvikt lyfter svensk konkurrenskraft Webbversion
bild
News augusti 2019
9674 LIGHTer IntConf2019 Banner 640x298
LIGHTer International Conference early bird 31/8
Välkommen till LIGHTer International Conference! Vår internationella konferens inom lättvikt arrangerar vi vartannat år med många spännande och intressanta programpunkter. I det uppdaterade schemat kan du nu läsa mer om innehållet och anmäla dig till konferensen. När anmälningstiden gått ut kommer du kunna sätta ihop ditt individuella konferensprogram utifrån de parallella sessionerna samt anmäla dig till den avslutande matchmakingen. Varmt välkommen!

Vid registrering innan den 31 augusti erhålls 20 % rabatt på konferensavgiften genom att använda kod: EarlyBird19. OBS! För LIGHTer medlemmar/doktorander gäller annan kod med ytterligare rabatt som erhålls vid kontakt.

Plats: Chalmers, Göteborg
Datum: 20-21 november
Program och anmälan
9995 raphael andres 430356 unsplash
LIGHTer på EUROMAT
På EUROMAT 2019 har LIGHTer ett symposium den 5 september kl. 14-18 inom ämnet "LIGHTer Materials in the Right Place". Vi är stolta över att bidra med den senaste lättviktsforskningen på Europas största materialkonferens. EUROMAT pågår 1-5 september i Stockholm. På plats kommer vi representeras av LIGHTer Academy, medlemsföretag samt LIGHTer verksamhetsledning. Välkommen att anmäla dig!

Datum 5 september
Plats City Conference Centre, Stockholm
Information och anmälan
10035 Optimering nyhetsbrev
Seminarium om produktoptimering
I början av juni arrangerade LIGHTer Produktoptimering ett seminarium med fokus på pågående examensarbete. Nu anordnar vi ett nytt seminarium med målet att ta fram förslag på nya examensarbeten inom produktoptimering samt med möjlighet att nätverka och träffa partners inför vårens utlysning av forskningsmedel inom LIGHTer.

Datum: 17 september
Plats: Lindholmen Science Park, Lindholmspiren 5B, Göteborg
Information och anmälan
1x1 10031 StephanB 210x130 (002)
1x1
Lär dig ta internationella affärer

Under hösten kommer LIGHTer i samverkan med Produktionslyftet att erbjuda startprogrammet Go Global with Lightweight. Produktionslyftet är ett omfattande nationellt program som arbetar för att höja konkurrenskraft och utvecklingsförmåga i svensk industri genom att stärka företagens egen förmåga och vilja till förnyelse och förbättring.

Nyfikna på vad ett arbete tillsammans med Produktionslyftet kan leda till intervjuade vi Stephan Bengtsson, VD och ägare för LIGHTer-medlemsföretaget Safeman. Safeman har nyligen genomfört Produktionslyftets längre Utvecklingsprogram.
Läs hela intervjun
10022 youth 570881 1920
Vårens utlysning var rekordstor
Vårens utlysning är nu utvärderad. Vi kan med glädje meddela att 25 projekt får dela på drygt 50 Mkr. Ansökningstrycket har varit större än någonsin och vi delar också ut mer pengar än någon gång tidigare. Mycket inspirerande med det stora intresset och alla forskningsprojekt i olika delar av Sverige.
9999 Promos 960x540px86
Ansökan testbäddar
Nu finns möjligheten att söka max 200 000 kr inom LIGHTest för små och medelstora företag som vill testa produktion av lätta produkter med smarta materiallösningar inför samarbete med stora företag. LIGHTest ska resultera i en levande test- och demonstrationsanläggning för produkter och system i nya material. Först till kvarn gäller....

Kontakt Boel Wadman boel.wadman@ri.se, 010-2284842
Läs mer
9865 Promos 960x540px96
LIGHTer Småföretag
Nu har den femte omgången av utlysningen LIGHTer Småföretag öppnat. Deadline är den 18 oktober. LIGHTer Småföretag har som syfte att utveckla små- och medelstora företag inom lättviktsteknologi. Syftet är att mindre företag snabbt, och utan stor administration, ska få finansiering för att utveckla sina idéer i korta projekt på antingen 125 kkr eller 325 kkr.

Kontakt Ann-Charlotte Borggren, ann-charlotte.borggren@ri.se, 010-2284718
Läs mer
1x1 9998 8530 Promos 960x540px71
1x1
LIGHTer Nätverksträff

Den 21 oktober anordnar vi den tredje nätverksträffen inom LIGHTer Medlemsprogram. Nätverksträffar under avslappnade former har blivit väldigt omtyckta. Den här gången bjuder Devex Mekatronik AB in oss att besöka företaget i Linköping dagen innan vår workshop Lightweight Applications with Graphene i Linköping. Under kvällen bjuder LIGHTer Medlemsprogram på lätt förtäring och dryck. Anmälan sker via länken nedan. Observera att detta är en inbjudan som riktar sig exklusivt till LIGHTers medlemmar. Varmt välkomna!
Information och anmälan
9644 graphene 3193185 1280
Workshop "Lightweight applications with graphene"
LIGHTer anordnar tillsammans med SIO Grafen och Innovative Material Arena (IMA) en workshop den 22 oktober där vi presenterar projektresultaten inom lättviktsapplikationer av grafen. Det är en spännande gemensam satsning för att visa hur grafen kan användas för att minska vikt. Presentationerna hålls på engelska.

Datum: 22 oktober kl. 9-17
Plats: Skylten, Linköping
Kontaktperson: Jasmine Heinrup, jasmine.heinrup@ri.se, 0706-80 61 33

Program och anmälan
9635 Promos 960x540px37
Plast/kompositmaterial i medicintekniska tillämpningar
Förra årets välbesökta platsseminarium i Jönköping får nu en uppföljning! Den 3 oktober anordnar LIGHTer, Jönköping University och Lunds Universitet en seminariedag om plast- och kompositmaterial i medicintekniska tillämpningar. Ämnen som kommer att behandlas är allt från materialval och design till konstruktion och tillverkning.

Datum: 3 oktober kl. 9-17.15
Plats: Jönköping Universitet
Kontaktperson: Jasmine Heinrup, jasmine.heinrup@ri.se, 0706-80 61 33

Program och anmälan
Kalendarium

16 augusti Sista ansökningsdag för LIGHTer Strategiska satsningar och Medlemscheckar

3 september Kurs i grundläggande plastkunskap, Polymercentrum, Anderstorp.

4 september Kurs i materialvalsteknik för plast, Polymercentrum, Anderstorp/Värnamo

5 september LIGHTer Materials in the right place, symposium på EUROMAT i  Stockholm

5 september Kurs i plastkonstruktion, Polymercentrum, Värnamo

6 september Kurs i konstruktion av formverktyg, Polymercentrum, Anderstorp

17 september Seminarium: LIGHTer Produktoptimering, Göteborg

3 oktober Plast- och kompositmaterial i medicintekniska tillämpningar, Jönköping

18 oktober Sista ansökningsdag LIGHTer Småföretag

21 oktober Nätverksträff Devex Mekatronik AB, Linköping

22 oktober 
Workshop: Lightweight Applications with Graphene, Linköping

20-21 november LIGHTer International Conference, Chalmers, Göteborg
bild 640x640transp
640x640transp Sveriges förmåga att utveckla världsledande kompetens inom lättviktsteknik kommer att vara avgörande för vår industris konkurrenskraft och tillväxt inom landets styrkeområden. Därför bygger LIGHTer framtidens samarbete inom lättvikt: gränsöverskridande, fokuserat och effektivt.

Har ni några frågor eller synpunkter på nyhetsbrevet och/eller dess innehåll, tveka inte att höra av er.

Finansiärer:
Det strategiska innovationsprogrammet har fått stöd från Vinnova, Energimyndigheten och Formas. 
bild  bild  bild
$$$open$$