Lättvikt lyfter svensk konkurrenskraft Webbversion
bild
News september 2019
10314 Promos 960x320px18
Vi rivstartar hösten!
Det bubblar av aktiviteter inom LIGHTer. LIGHTers session på EUROMAT var en viktig internationell uppkoppling. På vår hållbarhetsworkshop presenterade sig alla våra 25 nya projekt. Så många innovativa idéer! Workshoppen inom LIGHTer Produktoptimering innehöll många konstruktiva diskussioner som leder till exjobb och forskningsprojekt.

Vi startar Go Global with Lightweight, som är ett stöd till mindre företag att ta större affärer på en global marknad. Vi välkomnar alla som är intresserade av plast- och kompositmaterial i medicinska tillämpningar till workshop i Jönköping. Våra populära nätverksträffar fortsätter med besök på Devex Mekatronik i Linköping i samband med vår workshop om lättviktsapplikationer med grafen. Höstens höjdpunkt är LIGHTer International Conference i Göteborg. Då har vi också årsstämma i LIGHTer Medlemsprogram och väljer ny styrelse för 2020. Redan nu kan du komma med förslag på styrelseledamöter. Glöm inte att använda alla medlemserbjudanden som LIGHTers medlemmar har! Hela listan med erbjudanden finns här!

Under hösten får vi också återkoppling på den externa utvärderingen om all vår verksamhet de senaste sex åren. Det ger många värdefulla insikter och bra energi för fortsättningen. Parallellt med det gör vi det allra sista på uppdateringen av Lättviktsagendan.

Vi ser fram emot en värdeskapande höst tillsammans med er!
Cecilia, Fredrik och Lotta

10303 10262 Promos 960x540px89
Nya medlemsföretag
Vi välkomnar två nya medlemsföretag. Grafren AB i Linköping arbetar med att skräddarsy produkter med grafeninnehåll. Nordic Quick Systems AB i Piteå har utvecklat ett patenterat kedjehjul med roterbara och utbytbara tandluckor.

1x1 10393 Ann Charlotte Weiblad 210x170
1x1
LIGHTer programadministratör

Vi välkomnar Ann-Charlotte (Lotta) Weiblad som vikarierande programadministratör för LIGHTer. Ann-Charlotte kommer senast från AstraZeneca där hon jobbat som Business Support Coordinator. Innan dess arbetade hon som konsult för Volvo, AstraZeneca och NobelBiocare. Ann-Charlotte vikarierar för Katinka under hennes föräldrarledighet. Varmt välkommen!

Kontakt: ann-charlotte.weiblad@ri.se, tel. 070-7806237    
10274 Twiiter PO Proposers Day 210x130
SMART EUREKA PO Proposers' Day

LIGHTer Recommends: SMART EUREKA -
If you have an innovative project idea on advanced manufacturing and you want to form an international consortium to develop it, come and join us at the event we are organising in Leuven, Belgium on the 3rd of October 2019.
Welcome!
 
 
Contact Cecilia Ramberg 
cecilia.ramberg@ri.se 070-780 60 52 
Läs mer
10344 Promos 960x540px96
LIGHTer Småföretag

Nu har den femte omgången av utlysningen LIGHTer Småföretag öppnat. Deadline är den 18 oktober. LIGHTer Småföretag har som mål att utveckla små- och medelstora företag inom lättviktsteknologi. Syftet är att mindre företag snabbt, och utan stor administration, ska få finansiering för att utveckla sina idéer i korta projekt på antingen 125.000 kr eller 325.000 kr.

Kontakt Ann-Charlotte Borggren, ann-charlotte.borggren@ri.se, 010-2284718
Läs mer
1x1 9998 8530 Promos 960x540px71
1x1
LIGHTer Nätverksträff

Den 21 oktober anordnar vi den tredje nätverksträffen inom LIGHTer Medlemsprogram. Nätverksträffar under avslappnade former har blivit väldigt omtyckta. Den här gången bjuder Devex Mekatronik AB in oss att besöka företaget i Linköping dagen innan vår workshop Lightweight Applications with Graphene i Linköping. Under kvällen bjuder LIGHTer Medlemsprogram på lätt förtäring och dryck. Anmälan sker via länken nedan. Observera att detta är en inbjudan som riktar sig exklusivt till LIGHTers medlemmar.

Devex Mekatronik är ett utvecklingsbolag bestående av tekniska konsulter inom ett flertal ingenjörsdiscipliner. På nätverksträffen i Linköping presenterar dom företaget samt deras utvecklingsmetodik som snabbt hjälper deras kunder att realisera idéer till verklighet. Välkommen på en teknikintensiv och trevlig mingelkväll!
Information och anmälan
10413 9635 Promos 960x540px37
Plast/kompositmaterial i medicintekniska tillämpningar
Förra årets välbesökta platsseminarium i Jönköping får nu en uppföljning! Den 3 oktober anordnar LIGHTer, Jönköping University och Lunds Universitet en seminariedag om plast- och kompositmaterial i medicintekniska tillämpningar. Ämnen som kommer att behandlas är allt från materialval och design till konstruktion och tillverkning.

Datum: 3 oktober kl. 9-16.45
Plats: Jönköping Universitet, Jönköping
Kontaktperson: Ann-Charlotte Weiblad,
ann-charlotte.weiblad@ri.se, 070-780 62 37

Program och anmälan
10414 9644 graphene 3193185 1280
Lightweight applications with graphene

LIGHTer anordnar, tillsammans med SIO Grafen och Innovative Material Arena (IMA), en workshop den 22 oktober. Vi presenterar projektresultat från vår utlysning om lättviktsapplikationer med grafen.
Det är en spännande gemensam satsning för att visa hur grafen kan användas för att minska vikt. Vi diskuterar fortsatt industrialisering av grafen. Presentationerna hålls på engelska.    

Datum: 22 oktober kl. 9-17
Plats: Skylten, Linköping
Kontaktperson: Ann-Charlotte Weiblad,
ann-charlotte.weiblad@ri.se, 070-780 62 37
Program och anmälan
10275 190815 2 Banner International Conference
Dags att anmäla sig till LIGHTer International Conference 20-21 november!  
Välkommen till LIGHTer International Conference som fokuserar på industriella lättviktsprioriteringar inom olika branscher. Innehållet för dagarna är formade efter LIGHTers innovationsteman som är radikalt minskad vikt genom:
  • Lägre kostnader
  • Kortare utvecklingstider
  • Användning av multimaterial
  • Förbättrade egenskaper och innovativa lösningar
Massor av intressanta föredragshållare som ger sin syn på saken. Läs mer om konferensen och anmäld dig på nedanstående länk. Som medlem i LIGHTer får du 20% rabatt.
Varmt välkommen!

Datum: 20-21 november, 2019
Plats: Chalmers, Göteborg
Kontaktperson: Carina Egeman carina.egeman@ri.se  070-780 60 09
Information och anmälan
10323 Bild1
Stora Leverantörsdagen

FKGs konferens för leverantörer till fordonsindustrin: Stora Leverantörsdagen 2019 – The Automotive Summit.
Vår framtid är på riktigt komplex. Transport- medelsindustrin med fordonsindustrin i spetsen möter en framtid som är svårnavigerad. Vad skall vi välja? Vi behöver vara kloka tillsammans med fokus på hållbarhet i alla dimensioner. LIGHTers medlemmar får 50% rabatt.
   
Datum: 17 oktober. Den 16 oktober håller vi intressanta seminarier på FFIs årskonferens.
Plats: Göteborg, Lindholmen Conference Centre
Information och anmälan
10324 Bild2
Utbildning om fogning

Under tre dagar i oktober erbjuder RISE IVFs forskare utbildningar inom fogning av multimaterial. Kursveckan riktar sig mot konstruktion, beredning och produktion inom tillverkningsindustrin.

På LIGHTers hemsida får du en bra introduktion till innehållet i utbildningsveckan genom att titta på våra webinar om fogning. LIGHTers medlemmar får 20% rabatt.
    
Datum 22-24 oktober 2019
Plats RISE IVF, Mölndal
Kontaktperson Ann-Charlotte Borggren,
ann-charlotte.borggren@ri.se
Information och anmälan
Kalendarium

25-26 september LIGHTer Academy Meeting, Göteborg

3 oktober Plast- och kompositmaterial i medicintekniska tillämpningar, Jönköping

3 oktober  Go Global with lightweigh, Mölndal

3 oktober SMART EUREKA PO Proposers' Day,  Leuven, Belgium

17 oktober Stora Leverantörsdagen, Göteborg

18 oktober Sista ansökningsdag LIGHTer Småföretag

21 oktober Nätverksträff Devex Mekatronik AB, Linköping

22 oktober 
Workshop: Lightweight Applications with Graphene, Linköping

22-24 oktober RISE IVF utbildningsvecka i fogning, Mölndal

20-21 november LIGHTer International Conference, Chalmers, Göteborg
bild 640x640transp
640x640transp Sveriges förmåga att utveckla världsledande kompetens inom lättviktsteknik kommer att vara avgörande för vår industris konkurrenskraft och tillväxt inom landets styrkeområden. Därför bygger LIGHTer framtidens samarbete inom lättvikt: gränsöverskridande, fokuserat och effektivt.

Har ni några frågor eller synpunkter på nyhetsbrevet och/eller dess innehåll, tveka inte att höra av er.

Finansiärer:
Det strategiska innovationsprogrammet har fått stöd från Vinnova, Energimyndigheten och Formas. 
bild  bild  bild